Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Partijām tagad katrai savās mājās jātiek skaidrībā

Valdības veidotāji līdz gada beigām nodosies iekšējo attiecību skaidrošanai katrs savā partijā, ko Vienotība plāno uzsākt jau šodien. Savukārt Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) - līdz 28. decembrim, kad gatavojas nosaukt savu premjera kandidātu. Ja partijas savstarpēji nevienosies un aizies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa katra ar savu pretendentu valdības vadītāja postenim, tas prezidentam būs viens no nopietnākajiem pārbaudījumiem.

Pabeidzis pirmo sarunu raundu ar visām Saeimā pārstāvētajām partijām, Valsts prezidents R. Vējonis pagājušajā nedēļā minēja vairākus nosacījumus nākamās valdības veidotājiem. Viņš sagaida, lai koalīciju veidotu spēcīga, izlēmīga un saliedēta komanda, kas ir spējīga strādāt kopā valsts interesēs. «Tāpēc jaunajam Ministru kabinetam jāsaņem pilnīgs jaunveidojamās koalīcijas atbalsts,» norāda R. Vējonis. Tas nozīmē, ka viņam nebūtu pieņemama mazākumvaldība vai daļējs kādas frakcijas atbalsts premjera kandidātam. Šādā situācijā nonāktu Vienotība, ja uz šo amatu pretendētu tās līdere Solvita Āboltiņa. R. Vējonis arī uzstāj, lai jaunajā valdībā būtu cilvēki ar labu reputāciju, atbalstu sabiedrībā un koalīcijā valdītu godīga politika.

Vienotībai jāpacīnās

Vienotības valdes un frakcijas kopsēde plānota otrdien, kad no komandējuma būs atgriezusies arī premjere Laimdota Straujuma (Vienotība). S. Āboltiņa vēloties klātienē pārrunāt valdības veidošanas gaitu ar cilvēkiem, par kuru viedokli uzzinot tikai publiskajā telpā. Vairāki politiķi gan atgādina, ka arī L. Straujuma par to, ka partijas priekšsēdētāja vēlas panākt viņas atkāpšanos, esot uzzinājusi publiskajā telpā. Zināms, ka seši Vienotības deputāti - Ilze Viņķele, Ints Dālderis, Andrejs Judins, Lolita Čigāne, Aleksejs Loskutovs un Veiko Spolītis - nepiekristu Vienotības dalībai valdībā, kurā nav Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA). Šis politiskais spēks oficiāli ir paziņojis, ka neiesaistītos valdībā, kuru vada S. Āboltiņa. Noskaņojums NA kongresā pagājušajā sestdienā liecināja, ka šī pozīcija ir negrozāma. Neoficiāli zināms, ka vēl pirms L. Straujumas demisijas S. Āboltiņa jau esot sākusi neformālās sarunas par iespējamo jauno valdību, pieļaujot, ka nākamo koalīciju varētu veidot bez NA, kas nozīmētu mazākumvaldību ar Latvijas Reģionu apvienības (LRA) atbalstu. Vienotībai, ZZS un LRA ir 51 balss Saeimā, bet Artuss Kaimiņš (LRA) jau sociālajos tīklos paudis neapmierinātību, ka nav iesaistīts sarunās.

Vienotības līderei tuvu stāvoši cilvēki apgalvo, ka varbūtība par valdību bez NA izskatīta tikai neformālās sarunās, kurās izvērtēti vairāki iespējamie koalīcijas modeļi, «taču mūsu sešinieks to pasniedz kā pilsētas leģendu un izmanto ne pārāk godīgās spēlēs». I. Viņķele savukārt sociālajā vietnē Twiter bija ierakstījusi morāli no valdības gāšanas un veidošanas sāgas: «Nespļauj akā, no kuras būs jādzer, bet, ja spļauj, tad nebrīnies.» Adresāts nebija nosaukts, bet to varēja nojaust, no kā var secināt, ka Vienotībā otrdien varētu būt spraiga saruna. I. Viņķele Dienai sacīja, ka Vienotībai vēl ir iespējas pacīnīties par premjera amatu, tam deleģējot, piemēram, Jāni Reiru vai Andri Piebalgu. Taču tā nevarot būt S. Āboltiņa. Priekšsēdei arī būtu jāapliecina, ka kandidāts saņems partijas atbalstu «un nebūs nekādu karu».

ZZS kaut kas noiet greizi

Tikmēr pēc sava premjera kandidāta jau lūkojas arī Zaļo un Zemnieku savienība, kura netic, ka Vienotība spēs vienoties par citu pretendentu no sava vidus. Parasti, ja arī ZZS kaut kas nogājis greizi, šādās situācijās sabiedrība par to neuzzina. Taču šoreiz atskaņas no ZZS valdes sēdes pirmdien liecina, ka viens no sadarbības partneriem aprājis vadību par pēdējo dienu paziņojumiem. ZZS līderi ir publiskajā telpā saukuši vairākus premjera kandidātus, kuri pēc tam cits pēc cita paziņojuši, ka neplāno pretendēt uz amatu. Viņu vidū bija zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, labklājības ministrs Uldis Augulis, Liepājas mērs Uldis Sesks.

Vienīgais, kurš vēl kandidatūru nav atsaucis, ir Saeimas deputāts Māris Kučinskis, kuram ir sava toreizējā partijas biedra Aigara Kalvīša (Tautas partija) valdībā gūtā pieredze, kad viņš bija reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs. Tagad M. Kučinskis ir Liepājas partijā, bet ZZS paziņojumu piebremzēšana liecina, ka, iespējams, tā var izvēlēties vēl kādu citu kandidātu vai citu taktiku. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pirmdien bija sev neraksturīgi atturīgs un vairs nevēlējās saukt uzvārdus, aicinot sagaidīt ZZS lēmumu 28. decembrī. Tas gan nebūšot viegli - svētku laikā sasaukt visu partiju valdes sēdes. ZZS veido Latvijas Zemnieku savienība, Latvijas Zaļā partija, Liepājas partija, Latvijai un Ventspilij un Līvānu biedrība. ZZS izturēšanās neliecina par sparīgu gatavošanos varas pārņemšanai, uz ko A. Brigmanis atbildēja: «Mēs mākam savas emocijas noslēpt un kontrolēt.» Viņš arī nepaskaidroja, kāpēc ZZS nevar skaidri pateikt savu attieksmi pret S. Āboltiņu, kā to izdarīja NA. ZZS nosacījums ir dalība tikai tādā valdībā, kurā ir arī NA. Neoficiāli tas tiek skaidrots ar nevēlēšanos sanīsties ar Vienotības priekšsēdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?