Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Partiju regulējums būtu jāuzlabo

Šķiet, vienmēr ir pieredzēts, ka pirms vēlēšanām parādās kāda t. s. jaunā partija, tomēr šoreiz to ir īpaši daudz. Tam būtu kāds izskaidrojums?

Šķiet, jaunums ir tas, ka šo jauno veidojumu priekšgalā ir patiešām pazīstami cilvēki - Sudraba, Repše, Bordāns. Tomēr liekas maz ticami, ka kādai no šīm jaunajām partijām izdosies atkārtot Zatlera, atvainojos, joku iepriekšējās parlamenta vēlēšanās.

Var jau būt, ka nevienam patiesībā tādu ambīciju nemaz nav - mērķis ir iegūt t. s. zelta kārti.

Var piekrist. Tas pats Repše jau nemaz neslēpj, ka nekādu revolūciju nepiedāvā, ka funktieris ir būt «pie galda». Tajā pašā laikā Sudrabas ambīcijas pārsniedz šādas zelta kārts izmērus, tikai ap viņu ir ļoti daudz neskaidrību. Būšu tiešs - daži no tekstiem mudina uzdot jautājumu par to autoru adekvātumu... Man ir nelāgas aizdomas, ka mēs esam un vēl būsim tuvākajos mēnešos liecinieki tam, kā tiek izšķiests ļoti liels politiskais kapitāls. Ja atceras, kādi vēl pērnā gada nogalē bija reitingi viņas pat nenodibinātajam politiskajam spēkam, ka viņa bija t. s. otrā izvēle pat daudziem Vienotības atbalstītājiem...

Jums ir viedoklis, kāpēc tā notiek? Vai tad kāds no Sudrabas atbalstītājiem uzņēmēju aprindās nevar viņai racionāli paskaidrot dažas lietas?

Jūs domājat tās runas par Juri Savicki kā atbalstītāju? Tās baumas par uzņēmējiem, kas it kā atbalstot Sudrabu, ir bijušas tik dažādas, ka grūti atbildēt uz jautājumu. Lai kā arī būtu, pie viņas nemitīgi ir gājuši dažādi politiskie precinieki, kuriem - neapspriežot citas viņu kvalitātes - vismaz ir praktiska pieredze politikā. Visiem viņa ir atteikusi.

Interesanti, ka sarunas iesākumā jūs nepieminējāt Šleseru. Ņemot vērā viņa spēju mobilizēt resursus un citas īpašības, viņš jau vairākkārt ir pierādījis, ka ziņas par viņa politisko nāvi ir pārspīlētas.

Piekrītu - ja vērtē pēc spējas uz negaidītu rīcību, pēc vilkmes, viņš no nosacīti jauno partiju līderiem ir visinteresantākais. Tomēr mani mulsina tas, ka viņš ir pazaudējis savu veco komandu, kas nu patstāvīgi darbojas Rīgas pašvaldībā. Negrasos vērtēt Šlesera un šīs vecās komandas retorikas saturu, tomēr tur vismaz bija, tā teikt, iestrādnes. Bijušais tēvzemietis Straume kā nacionālā izlīguma sludinātājs - nezinu, nezinu... Dažkārt liekas, ka Šlesera aktivitātes - neaizmirsīsim, cik viņš ir relatīvi jauns, - vērstas vienkārši uz to, lai par viņu neaizmirst.

Pēc pašvaldību vēlēšanām un t. s. reģionālo partiju labajiem rezultātiem tajās likās, ka šie reģionālie līderi būs gandrīz vai toņa noteicēji - viņus aplidoja nacionālā līmeņa partijas utt. Nu redzam, ka vieni tomēr meklē sadarbību ar kādu no «Rīgas partijām», citi mēģinās startēt atsevišķi Reģionālās alianses formātā.

Tas tomēr ir diezgan loģiski, jo arī pašā reģionāļu nometnē ir gana atšķirīgas intereses. Savu resursu - atpazīstamību novados - viņi nav zaudējuši, tomēr pieļauju, ka vēlētāji nošķir savu vietējo problēmu risinātāju, lai cik tīkams viņš būtu, no tiem politiķiem, kuri darbojas nacionālā līmenī. Tāpēc nav izslēgts, ka pat tās reģionālās konstrukcijas, kas šobrīd sevi piesaka kā «sava ceļa gājējus», galu galā apvienos spēkus ar kādu no «lielajiem».

Ja paveras uz šo «jaunpienācēju» piedāvājumu, rodas iespaids, ka vairs pat netiek mēģināts sevi kaut kā definēt klasiskajā modelī - labēji centriska, kreisi centriska utt.

Iespējams, tāpēc, ka definēt savus politiskos uzskatus skaitās novecojusi taktika, tā īsti nav vajadzīga. Taisnības labad gan jāsaka, ka līdzīgas neskaidrības ir arī, ja skatās uz «vecajām» partijām. Jums ir skaidra, piemēram, Vienotības, uzskatu sistēma? Ideoloģiju jautājums, protams, nav mazsvarīgs, tomēr manā skatījumā vispār ir jāsāk domāt par partiju sistēmas uzlabošanu. Visādi jau var vērtēt Bērziņu, tomēr Valsts prezidents par to ieminējās jau pirms gada. Respektīvi, ir tomēr nepieciešami papildu sieti, lai nebūtu šādu «davai, pamēģināšu!» gadījumu vēlēšanu gadā. Var diskutēt par formu - varbūt stingrāk jāizturas pret partijas biedru skaitu, varbūt partijai ir jānosaka «vecuma cenzs», pirms tā drīkst startēt vēlēšanās utt.

T. s. jauno partiju veidotāji nereti kā argumentu tam, ka tās ir pieprasītas, min visai ievērojamo vēlētāju skaitu, kuri socioloģiskajās aptaujās atzīst, ka vai nu nezina, par ko balsot, vai vispār neredz jēgu to darīt. Kā jums liekas - vai sarunā minētie politiskie projekti uzrunā šīs vēlētāju grupas?

Nosacīti. Ir iespaids, ka Repše un viņa domubiedri vairāk orientējas uz bijušās Tautas partijas, iespējams, arī LPP/LC vēlētājiem, savukārt Bordāns mēģina uzrunāt t. s. nacionāļu spārnu, precīzāk, šī spārna mēreno daļu. Lai gan, atklāti sakot, Bordāna kunga lēmumu iet, tā teikt, savu ceļu īsti nesaprotu. Vismaz līdz pēdējam laikam likās, ka viņam un Demokrātiskajiem patriotiem varētu veidoties kāda sadarbība ar Vienotību, bet nu grūti ko prognozēt. Atgriežoties pie jautājuma - teorētiski šo neizlēmušo var «paņemt» Sudrabas kundze, jo dažkārt viņas izteikumos pavīd tādas atklāsmes, ka, atvainojos, visi pārējie populisti Latvijā var mierīgi iet gulēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?