Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Pasaule iegūst jaunu valsti Āfrikā

Pēc vairāk nekā divdesmit gadu ilgā pilsoņu kara, kas prasīja aptuveni divu miljonu cilvēku dzīvību, un sarežģīta ceļa uz brīvību, sestdien pasaules politiskajā kartē parādīsies jauna valsts - Dienvidsudānas Republika. Valsts dibināšanas dienā būs parādes, augstāko amatpersonu uzrunas, ļaudis dziedās dziesmas un priecāsies, tomēr svētki nevarēs turpināties ilgi, jo dienvidsudāniešiem ir jāatrota piedurknes, lai vienu no pasaules atpalikušākajiem reģioniem izveidotu par funkcionējošu un drošu valsti.

Miera līguma nozīme

Iespējams, ka Dienvidsudāna šodien nekļūtu par neatkarīgu valsti, ja 2005. gadā netiktu parakstīts miera līgums, kas izbeidza 22 gadus ilgušo nežēlīgo karu starp pārsvarā musulmaņu apdzīvotajiem Sudānas ziemeļiem un kristiešu un afrikāņu tradicionālās reliģijas praktizējošo apdzīvotajiem dienvidiem. Miera līgums cita starpā paredzēja sarīkot referendumu, kurā dienvidu iedzīvotāji izlemtu, vai viņi vēlas atdalīties no ziemeļniekiem.

Gatavošanās balsojumam notika piecus gadus, bet šogad janvārī dienvidsudānieši devās pie vēlēšanu urnām, un gandrīz 99% no viņiem atbalstīja Dienvidsudānas Republikas izveidošanu.

Gatavojoties valsts dzimšanas dienai, valdība ir paveikusi virkni darbu, kas nepieciešami, lai Dienvidsudānu vispār varētu uzskatīt par valsti. Šonedēļ tika apstiprināts konstitūcijas projekts, kas nosaka pērn ievēlētā prezidenta un parlamenta atbildību un pienākumus, vēsta AP. Daļa likumdevēju esot neapmierināti ar projektu, bet tam līdz pirmajām daudzpartiju vēlēšanām ir jāpilda pagaidu konstitūcijas funkcijas.

Problēmas ar SS

Pēdējo mēnešu laikā dienvidsudānieši ir tikuši pie vairākiem valsts simboliem. Piemēram, ir apstiprināta trīspantu himna, kuru sacerējuši Džūbas universitātes studenti un pasniedzēji. Pirmajā pantā tiek slavināts Dievs, otrajā atzīmē desmitgadēm ilgās dienvidsudāniešu apspiešanas beigas, bet trešajā aizlūdz par mocekļiem, kuri zaudēja dzīvību cīņā par brīvību. Himnas melodija un teksts ticis laikus izplatīts pa visu valsti, lai cilvēki to varētu nodziedāt jaunās valsts pasludināšanas dienā.

Oficiāli ir apstiprināts arī seškrāsu karogs, kas ticis aizlienēts no Sudānas Tautas atbrīvošanas armijas, un pirmie tūkstoši tā eksemplāru jau ir atceļojuši uz pasaules jaunāko valsti. Vienu no karogiem 9. jūlijā paredzēts svinīgi pacelt Imatonga kalnu augstākajā (aptuveni 3200 metru) virsotnē.

Pagaidām jaunizceptās valsts iedzīvotājiem būs jāiztiek bez savas valūtas, jo vēl turpinās darbs pie Dienvidsudānas mārciņas dizaina. Tā izstrādātāji uzskata, ka uz nacionālās naudas obligāti ir jābūt pirmajam Sudānas Tautas atbrīvošanas kustības līderim Džonam Garangam. Turpretī vienkāršie ļaudis uz banknotēm un monētām vēlas redzēt vēsturiskus un kultūras simbolus, jo politiķi nākot un ejot, bet lietas, kas patiešām vienojot dienvidsudāniešus, esot paliekošas, raksta BBC.

Amizanta situācija ir izveidojusies ar Dienvidsudānas valsts kodu, ko vienlaikus izmanto arī kā interneta domēna sufiksu. Starptautiskajai Standartizācijas organizācijai (ISO) Džūba ir izteikusi vēlmi par kodu SS (no South Sudan), tomēr ISO pret to izturoties noraidoši, jo šis burtu salikums Eiropā asociējas ar nacismu.

Dienvidsudānas pievienošanās ANO dēļ var nākties veikt lielus pārkārtojumus Ģenerālās asamblejas zālē, kas esot pārpildīta, tomēr ir jādomā, kā izbrīvēt vietu topošajai 193. dalībvalstij.

Bēdu ieleja

Tomēr iepriekšminētās problēmas ir sīkums, salīdzinot ar to, kādi darbi Dienvidsudānai stāv priekšā. Valstī ar vairāk nekā astoņiem miljoniem iedzīvotāju ir tikai 15% lasītpratēju, bet vairums dienā iztiek ar dolāru (0,48 lati), par Latviju gandrīz desmitreiz lielākajā Dienvidsudānā asfaltēto ceļu kopgarums ir tikai 50 kilometru. Izglītības un veselības aprūpes sistēma pilnībā neatbilst pašām minimālākajām mūsdienu prasībām. «Tas ir viņu mantojums. Tā ir cena, ko šie cilvēki ir samaksājuši. Sievietēm ir lielāka iespēja nomirt dzemdībās nekā beigt skolu. Tas pasaka visu, ko jums vajag zināt par Dienvidsudānu,» uzskata Līze Grendsa, kas vada ANO humānās operācijas Dienvidsudānā.

Valsts ekonomiskajai un sociālajai attīstībai nopietnus šķēršļus var likt vardarbība. ANO vēsta, ka šogad vien Dienvidsudānā ir nogalināti aptuveni 2400 cilvēku, jo valstī uzdarbojas septiņi bruņoti grupējumi, kas iestājas pret centrālo valdību.

Ir arī bažas par jaunu karadarbību ar Sudānu, jo pēdējos mēnešos starp abu pušu karaspēkiem notikušas sadursmes strīdīgajā Abjejas reģionā, kādēļ maijā no bīstamās teritorijas bēgļu gaitās devās aptuveni 100 tūkstošu cilvēku. 20. jūnijā abas puses gan parakstīja vienošanos par reģiona demilitarizāciju un Etiopijas miera uzturētāju izvietošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?