Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Pasaules ceļos cer izglābt 5 mil jonus dzīvību

Dabas katastrofas un bruņoti konflikti pasaulē ik gadu nepaņem tik daudz cilvēku dzīvību, cik ceļu satiksmes negadījumi, tāpēc vairākums pasaules valstu ir vienojušās darīt visu, lai samazinātu melno statistiku. ANO trešdien izsludinās Ceļu satiksmes drošības desmitgadi, kuras laikā no 2011. līdz 2020. gadam paredzēts stabilizēt un samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu.

ANO deklarācijai ir pievienojusies arī Latvija, tāpēc ceturtdien Veselības ministrijā notiks diskusija par ceļu satiksmes drošību, kurā piedalīsies veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) un nozares eksperti. Bet no 12. līdz 30. maijam notiks kampaņa, kuras laikā informēs par bērnu drošību uz ceļa.

Savukārt 25. maijā par godu ANO Ceļu satiksmes drošības desmitgades sākumam Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā paredzēts pasākums, kurā tiks prezentēts pētījums par bērnu drošību uz ceļa, bet vēlāk speciālisti vecākiem un viņu atvasēm stāstīs, kā uzvesties uz ceļa, informē Veselības ministrija.

Izglītos iedzīvotājus

Vairāk nekā 100 pasaules valstis ir piekritušas piešķirt līdzekļus apjomīgajam projektam, kura rīcības plāns paredz izglītot ceļu satiksmes dalībniekus un mudināt lietot aizsargķiveres, drošības jostas un atstarotājus. Tāpat paredzēts uzlabot autoceļu infrastruktūru un sevišķi aizsargāt vieglāk ievainojamos ceļu satiksmes dalībniekus - gājējus un riteņbraucējus.

ANO ir uzskaitījusi desmit iemeslus, kādēļ globālā mērogā ir jāsamazina bojāgājušo skaits ceļu satiksmes negadījumos. Pirmkārt, uz autoceļiem visā pasaulē ik gadu mirst 1,3 miljoni cilvēku. Otrkārt, ceļu satiksmes negadījumi izraisa vairāk nāves gadījumu nekā malārija. Treškārt, avārijās cietušo skaits sasniedz 50 miljonus, vairākums no viņiem tiek nopietni sakropļoti. Ceturtkārt, 90% nāves gadījumu uz ceļa notiek attīstības valstīs. Piektkārt, prognozes liecina, ka līdz 2020. gadam mirušo skaits ceļu satiksmes negadījumos var pieaugt līdz 1,9 miljoniem gadā. Sestkārt, autonegadījumi ir galvenais jauniešu nāves cēlonis. Septītkārt, līdz 2015. gadam nāve uz ceļa attīstības valstīs būs galvenais veselības risks bērniem, kas vecāki par pieciem gadiem. Astotkārt, autonegadījumos bojāgājušo dēļ attīstības valstu ekonomikai ik gadu tiek radīti zaudējumi 100 miljardu dolāru (480 miljoni latu) apmērā. Devītkārt, ceļu negadījumos gūtie ievainojumi uzkrauj milzīgu nastu slimnīcām un veselības aprūpes sistēmai. Desmitkārt, negadījumus uz ceļa var novērst.

Eksperti cer, ka ANO Ceļu satiksmes drošības desmitgades laikā, izpildot preventīvos darbus, izdosies glābt aptuveni 5 miljonus dzīvību, bet 50 miljoni cilvēku negūs ievainojumus. Tādējādi par 50% samazinātos prognozētais ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits līdz 2020. gadam.

Latvija starp līderēm

Latvijai jo īpaši aktīvi vajadzētu iesaistīties ceļu satiksmes drošības uzlabošanā, jo negadījumi uz ceļa ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem mūsu valstī. Statistika liecina, ka kopš 2004. gada, kad autonegadījumu rezultātā mira 516 cilvēku, uz ceļa nonāvēto skaits ik gadu ir samazinājies un pērn nokrita līdz 218.

2011. gadā līdz maijam avārijās gājuši bojā 40 cilvēki, kas ir mazāk nekā šajā pašā laika posmā pērn, kad mira 52.

Tomēr joprojām Latvija ir viena no līderēm Eiropā pēc ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaita. ANO 2009. gada ziņojumā teikts, ka Latvijā ceļa negadījumos mirušo skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 17,9, kas ir vairāk nekā Igaunijā (14,7), bet mazāk nekā Lietuvā (22,4). Mums blakus atrodas arī tādas valstis kā Turkmenistāna (18,6), Gruzija (16,8) un Baltkrievija (15,7). Par laimi, krietni atpaliekam no saraksta pārliecinošajām līderēm Kazahstānas un Krievijas, kur šis traģiskais skaitlis ir attiecīgi 30,6 un 25,2.

Uz mūsu ceļiem joprojām notiek satraucoši liels satiksmes negadījumu skaits, kas pēdējos gados regulāri sniedzas pāri 4000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nāve uz ceļa

Latvijā 2010. gadā reģistrēti 38 343 ceļu satiksmes negadījumi, kuros gāja bojā 516, bet ievainojumus guva 4023 cilvēki.

ANO aprēķini liecina, ka ik gadu visā pasaulē negadījumos uz ceļa mirst ap 1,3 miljoniem cilvēku, kas ir 19,1 cilvēks uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Salīdzinājumam - pasaulē ik gadu vardarbīgā nāvē uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju mirst deviņi cilvēki, bet karadarbība paņem 2,8 cilvēku dzīvību.
Pasaulē ik gadu ceļu satiksmes negadījumos iet bojā 260 tūkstoši bērnu, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu. 80 tūkstoši no viņiem ir 5 līdz 14 gadu veci.

Prognozē, ka līdz 2020. gadam mirušo skaits ceļu satiksmes negadījumos var pieaugt līdz 1,9 miljoniem gadā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?