Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pašvaldību sēdes vēl neierakstīs

Saeima sesijas pēdējā sēdē uz gadu pagarināja termiņu, līdz kuram pašvaldībām būs jāsagatavojas domes sēžu audioierakstu izvietošanai domes interneta mājaslapā. Pašvaldību likums noteica, ka šī prasība stājas spēkā šā gada 1. jūlijā. Daļa novadu un pilsētu bija paguvuši jau sagatavoties tās izpildei. Arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas deputāti nebija noskaņoti pārcelt termiņu, tomēr Saeima tam piekrita, lai izpētītu ar datu aizsardzību saistītās problēmas. Atsaucoties uz tām, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) lūdza šīs normas piemērošanu atlikt.

Kad 2013. gada sākumā Saeima grozīja Pašvaldību likumu, ierosinājums publiskot sēžu audioierakstus tika sagatavots pēc Lielo pilsētu asociācijas iniciatīvas. Tās izpilddirektors Māris Kučinskis, kurš tagad ir Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāts, Dienai sacīja, ka deputātus joprojām nepārliecina atrunas, ka pašvaldībām nav tādas naudas, lai nodrošinātu sēžu audioierakstu ievietošanu mājaslapā. Taču kompromisam komisija piekritusi, lai izpētītu problēmas, uz kurām norāda VARAM. Tā, atsaucoties uz Datu aizsardzības inspekciju, vērsa politiķu uzmanību uz to, ka audioierakstos nedrīkstētu parādīties sensitīvi dati, piemēram, personu kodi vai dzīvesvietu adreses. Lai ierakstus atbilstoši datu aizsardzības likuma prasībām kvalitatīvi sagatavotu, ir nepieciešami resursi.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti gan atgādināja, ka domes sēdes ir atklātas un audioieraksts ir tās atspoguļojums. M. Kučinskis arī uzsvēra, ka tagad šo jautājumu mantojumā saņems 12. Saeima un varot tikai cerēt, ka jaunā VARAM vadība neattapsies pēdējā brīdī, kā tas bija šoreiz. Vairākos novados, piemēram, Ķekavā, Tukumā, Pāvilostā, Ikšķilē, kā arī lielajās pilsētās sēdes jau tiek ierakstītas. Pirms dažām nedēļām sazinoties ar vairākiem novadiem, izskanēja arī neapmierinātība ar nosacījumu maiņu pēc tam, kad pašvaldība jau veikusi ieguldījumus šīs prasības izpildei. Viņu vidū bija arī Krustpils novada domes priekšsēdētājs Gundars Kalve (VL!-TB/LNNK). Viņš pastāstīja, ka novada dome ir nopirkusi iekārtu par 2600 eiro, kā arī licenci, kas gadā maksā 363 eiro. Trīs darbinieki ir speciāli apmācīti veikt audioierakstus. Vairākas pašvaldības jau bija noslēgušas arī līgumus ar pakalpojumu sniedzēju. Tie, kuru domes sēdes jau var skatīties vai klausīties ikviens, kā problēmu minēja nevis naudas trūkumu, bet to, ka deputātiem ir tieksme izpausties lielākas auditorijas priekšā un tad sēdes ieilgst. Taču esot arī virkne ieguvumu - domes darba atklātība, informācijas pieejamība vēlētājiem, kā arī deputātu lielāka atbildība par lēmumu pieņemšanu.

Novadu apvienības vadītājs un Auces novada priekšsēdētājs Gints Kaminskis (ZZS) atzina, ka jau maija beigās Latvijas Pašvaldību savienības kongresā izskanēja mājieni no ministrijas, ka normas spēkā stāšanos varētu pārcelt. Auces novada priekšsēdis uzskata, ka audioieraksti neko nedotu. Tādā gadījumā ir jābūt videoierakstiem un jāiegādājas kvalitatīvāka tehnika, lai var rīkot arī videokonferences. Viņš atzinīgi izteicās par termiņa pārcelšanu, jo pēc gada jau būšot pieejamas modernākas iekārtas. Tad arī būšot labāk redzams, kā veicas tām pašvaldībām, kuras būs sēžu ierakstīšanu ieviesušas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?