Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Patlaban - pret mācību gada pagarināšanu

Skolas bērnu vecākiem lūdz iegādāties ne tikai grāmatas, bet arī televizorus un tualetes papīru. Tiesībsargs ir aktualizējis jautājumu par mācību materiālu iegādi, ko skolas pieprasa no vecākiem. Kā vērtējat šo problēmu?

Es tiešām esmu pateicīga tiesībsargam, ka jautājums ir aktualizēts. Līdz 9. martam tiesībsargs gaida vēstules ar konkrētiem ierosinājumiem no vecākiem. Satversmes 112. pants garantē bezmaksas izglītību, un mums jābūt skaidrai definīcijai, kas tajā ietilpst. Ir skaidrs, ka bez maksas ir pats mācību process. Par skolotāja darbu maksā valsts. Bez maksas ir skolu uzturēšana, apsildīšana, elektrība. Tomēr neviena valsts vai pašvaldība nenosedz pilnīgi visus ar skolu saistītos izdevumus, teiksim, par zābaciņiem, ar ko iet uz skolu. Jautājums ir par šo vidus zonu. Vai jāapmaksā visi mācību materiāli, guašas krāsas, sporta tērps? Šeit valstu pieredze ir atšķirīga atkarībā no to materiālās situācijas. Tieši par to ir šīs diskusijas, un esmu pārliecināta, ka mēs radīsim atbildi jau tuvākajā laikā.

Kā jūs pati uzskatāt - vecākiem ir jāmaksā par guašu un sporta tērpu?

Tas ir pieļaujams, bet tas nav vēlams. Kad mūsu valsts situācija uzlabosies, mēs šos izdevumus varētu iekļaut vecākiem atmaksājamo izdevumu lokā.

Viena lieta ir guaša, cita - mācību burtnīcas, kas vecāku iepirkumu grozā ieņem diezgan lielu vietu. Vai tie ir mācību līdzekļi, mācību grāmatas?

Darba burtnīcas no metodiskā viedokļa ir pretrunīgi vērtējams mācību materiāls. Tās nevar būt obligātas, un katrs skolotājs tās izvēlas atkarībā no savas pārliecības. Ir vispārzināms fakts, ka šīs burtnīcas tiešām maksā pārāk daudz. Tikpat zināms ir fakts, ka tās neveicina skolēnu domāšanu - drīzāk balto plankumu aizpildīšanu kādā materiālā.

Manuprāt, šo burtnīcu lietošana būtu jāierobežo. Bet, kur tās nepieciešamas, būtu jādomā par kādu īpašu statusu šīm burtnīcām, kas būtu identisks mācību grāmatām.

Izglītības ministrs ir rosinājis īsināt vasaras brīvlaiku, lai samazinātu skolēnu slodzi. Vai uzskatāt, ka skolēni pašlaik ir pārslogoti?

Es neatbalstītu mācību gada garuma maiņu, neko nemainot saturā. Pirmais un galvenais ir mācību satura pārskatīšana. Vai mēs tiešām mācām to, kas ir nepieciešams? Un nemācām to, bez kā var iztikt, - ko iemācīs pati dzīve? Tas ir visgrūtākais uzdevums - pārskatīt visu mācību priekšmetu saturu visu mācību posmu garumā. Tikai tad mēs varētu spriest, kā to labāk izkārtot. Skolēni ir pārslogoti laika ziņā, bet es nedomāju, ka skolēni ir pārslogoti apgūstamās vielas ziņā. Mācību gads jau arī faktiski ilgst līdz Jāņiem. Eksāmeni ir mācību procesa sastāvdaļa divpadsmitajās un devītajās klasēs. Turklāt jautājums par mācību gada pagarināšanu ir jāskata kopsakarā ar skolotāju algu un atvaļinājumu problēmu. Bērnu nodarbinātība un atpūta vasarā ir paralēli risināms jautājums neatkarīgi no tā, cik garš ir mācību gads.

Valsts prezidents ir ierosinājis, ka mācību gadu vajadzētu saīsināt par vienu gadu, pārejot uz 11 klašu izglītību. Vai šāda ideja var atjaunoties?

Visticamāk, ne. Šeit, manuprāt, drīzāk ir runa par formulējumu, jo mēs nesakām, ka sākam iet skolā no sešu gadu vecuma, tomēr sākam mācību procesu no sešu gadu vecuma, iekļaujoties 12 mācību gadu laikā. Bet, protams, tas ir iespējams, tikai pārskatot mācību programmu saturu. Nevaram mehāniski pārcelt 1. klases vielu uz to, kas tiek mācīts sešgadīgo grupās.

Kāds ir jūsu viedoklis par angļu valodas mācīšanu no 1. klases?

Tas ir nepieciešams - tieši tāpat kā mazākumtautību bērnudārzos ir nepieciešams mācīt latviešu valodu. Tomēr nekādā gadījumā nevarētu būt, ka bērns neapgūst savu dzimto valodu akadēmiskā līmenī, jo ģimenē vien to valodas zināšanu līmeni, kas nepieciešams plašākā XXI gadsimta sabiedrībā, nevar apgūt.

Vai tas nozīmē, ka mazākumtautību bērniem vispirms ir jāapgūst sava dzimtā valoda un tikai tad jāsāk apgūt latviešu valodu?

Nē, paralēli - tas ir iespējams. Bet ideja, ka visiem bērnudārziem Latvijā jābūt tikai latviešu valodā, ir rūpīgi jāpārdomā. Tur ir daudzi zemūdens akmeņi - arī attiecībā uz to, kādu valodu vidē augs mūsu bērni. Vislabāk būtu, ja bērnudārzi būtu ar noteiktu latviešu valodas īpatsvaru, bet arī ar bērnu dzimto valodu, jo tā taču ir pamats zināšanu apguvei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Šodien Dienas rītā

Vai Pensionāru federācijā notiek šķelšanās?
Kā vērtēt ekonomista Ģirta Rungaiņa izteikumu, ka pensijas vecums jāpaaugstina līdz 75 gadiem, to samazinot atkarībā no bērnu skaita?

Dienas rīta viesi Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāju Ainu Verzi iztaujās Atis Rozentāls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?