Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

PB joprojām Latvijai iesaka cirpt pensijas

Salīdzinot ar vasarā izteiktajiem sākotnējiem priekšlikumiem, Pasaules Bankas (PB) gala ieteikumi, kā mazināt Latvijas budžeta tēriņus, ir pielaidīgāki attiecībā pret finansējuma mazināšanu sportam un augstskolu budžeta vietām. Tomēr PB nav atkāpusies no iepriekš rosinātā apturēt finansējumu stipendijām jaunajiem augstākās izglītības iestāžu un arodskolu studentiem.

PB gala ieteikumos ir priekšlikums taupīt uz pensionāru rēķina, samazināt slimnīcu un to gultas vietu skaitu, turpināt štata vietu samazināšanu publiskajā sektorā, privatizēt tos uzņēmumus, kas nesniedz sabiedrībai būtiskus pakalpojumus, un citi, par to liecina Dienas rīcībā nonākušie PB galīgie ieteikumi budžeta konsolidēšanai sociālās, veselības, izglītības un publiskajā pārvaldē.

Finanšu ministrijā (FM), kas šos ieteikumus saņēmusi septembra beigās un dokumentam piemērojusi ierobežotas pieejamības statusu, Dienai teica, ka PB priekšlikumi nosūtīti vētīšanai attiecīgajām ministrijām. Izskatīšanai Ministru kabinetā tikšot virzīti un atbalstīti tikai tie priekšlikumi, ko valdība kopā ar sociālajiem partneriem atzīs par pieņemamiem, Dienai noteica FM pārstāve Baiba Melnace. Diena jau ziņoja par šovasar publiskajā telpā izskanējušajiem vairākiem PB ieteikumiem, kā Latvija varētu mazināt savus tēriņus. Par budžetu atbildīgā FM toreiz teica, ka tie ir PB sākotnējie ieteikumi, kas vēl var mainīties. Tāpēc budžeta izstrādē tikšot ņemti vērā PB gala ieteikumi. Sociālajā jomā visvairāk rosināts taupīt uz pensionāru rēķina - vairāk vai mazāk samazināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, atcelt piemaksas par nostrādāto laiku līdz 1996. gadam pensijām virs 140 latiem vai arī atsākt indeksēt pensijas. Tās, ņemot vērā cenu kritumu iepriekšējos gados, būtu zemākas un ļautu nākamā gada budžetā ietaupīt 31 miljonu latu.

Publiskajā pārvaldē visvairāk PB nākamgad rosina taupīt uz štatu mazināšanu, jo īpaši ministriju pakļautajās aģentūrās un pašvaldībās. 3,5 -5 miljonus latu var ietaupīt no funkciju likvidēšanas vai konsolidēšanas, apvienojot ministrijas un aģentūras. Tā rezultātā administratīvie izdevumi saruktu un īpašumus varētu izīrēt, kas kopā budžetā dotu sešus miljonus. PB rosina samazināt subsīdijas valsts uzņēmumiem, kas tādējādi būtu spiesti mazināt algas un štatu, kas līdz šim darīts mazāk nekā pārējā publiskajā sektorā. Ja tiktu mazinātas subsīdijas pasažieru pārvadājumiem, vienlaikus būtu jāparedz atbalsts cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem vai jāsubsidē maršruti lauku reģionos.

Izglītībā visvairāk rosināts taupīt un stipendiju rēķina - 1,2 miljonus latu valsts ietaupītu, nemaksājot stipendijas jaunajiem arodskolu audzēkņiem, bet 0,6 miljonus latu - nedodot naudu stipendijām jaunajiem augstskolu studentiem. PB sākotnēji rosināja teju 30 miljonus latu ietaupīt, par 50% mazinot budžeta finansētās vietas, savukārt banka gala ieteikumos norāda, ka finansējumam augstākajai izglītībai turpmākajos divos gados jāpaliek nemainīgam. Taču budžeta vietu skaits tik un tā būtu jāmazina, priekšroku studēt par valsts naudu dodot jauniešiem no mazāk turīgām ģimenēm. Arī PB nostāja attiecībā uz finansējuma mazināšanu sportam ir pielaidīgāka, jo tās ieteikumi šajā jomā aprobežojas ar subsīdiju mazināšanu uzņēmumiem, kas strādā arī sporta jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ierosinājumi

Kur nākamgad piedāvāts rast vislielāko ietaupījumu?
120 miljonus latu - ar piemaksu atcelšanu pensionāriem par nostrādāto laiku līdz 1996. gadam pensijām, kas pārsniedz 140 latu mēnesī
85 miljonus vai 24 miljonus latu - samazinot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu pensijām no pašreizējiem 165 latiem līdz 85 vai 140 latiem
34 miljonus latu - ar turpmāku štatu mazināšanu, jo īpaši ministriju pakļautajās aģentūrās un pašvaldībās
25-33 miljonus latu - samazinot subsīdijas pasažieru pārvadājumiem
5-10 miljonus latu - samazinot finansējumu valsts uzņēmumiem, kas strādā kultūras un sporta jomā, kā arī radio un TV
10 miljonus latu - samazinot slimnīcu un to gultas vietu skaitu
Avots: Pasaules Banka

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?