Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pēc 10 gadiem Krievijas vadībā izrāda spēku

Kad šonedēļ fotoaģentūras pasaulē izplatīja puskailā Krievijas premjerministra Vladimira Putina attēlus (V.Putins uz zirga, V.Putins peld, V.Putins ar makšķeri noķer zivi, V.Putins pie auto stūres), kuriem, šķiet, bija jāsimbolizē vēstījums par viņa lielisko fizisko formu un daudzpusību, prātā varēja iezagties doma, ka tas darīts, lai atzīmētu kādu apaļu gadadienu.

1999.gada 9.augustā Krievijas prezidents Boriss Jeļcins V.Putinu iecēla premjerministra amatā. Tik strauja mazpazīstama (aiz Krievijas robežām vispār nevienam nezināma) prezidenta administrācijas ierēdņa izvirzīšana augstajam amatam nevarēja nepārsteigt. Šī neziņa vēsturē parādījās vēlreiz. Kad V.Putins jau pildīja arī prezidenta pienākumus pēc Borisa Jeļcina atkāpšanās no amata 1999.gada 31.decembrī, Pasaules Ekonomikas forumā Davosā Krievijas pārstāvim tika uzdots jautājums: «Kas ir Putina kungs?» Krievijas pārstāvis vicepremjers Čubaiss tā arī nespēja īsti atbildēt.

Kāpēc iecēla?

Iemesls V.Putina iecelšanai premjera krēslā bija ārkārtas situācija Krievijas Kaukāza republikā Dagestānā. Tur 1999.gada 8.augustā iebruka čečenu separātistu vienības. Vēlāk jau prezidenta amatā V.Putins bieži izmantojis ārkārtas situācijas, lai likvidētu demokrātiskās institūcijas Krievijā. Pēc zemūdenes Kursk nogrimšanas 2000.gada augustā, kas izraisīja kritikas vilni pār prezidentu Krievijas medijos, V.Putins valsts kontrolē pārņēma lielākos vietējos televīzijas kanālus.

Ķīlnieku krīzi Beslanas skolā 2004.gada septembrī viņš izmantoja, lai atceltu gubernatoru un prezidentu vēlēšanas nacionālajās autonomijās, to skaidrojot ar nepieciešamību pastiprināt cīņu pret terorismu.

Parlamentā tika izveidots partijas Vienotā Krievija monopols. V.Putina valdīšanas laikā mīklainos apstākļos nogalināti viņu kritizējošie žurnālisti Jurijs Ščekočihins un Anna Poļitkovska. Nogalināts arī bijušais Federālā drošības dienesta virsnieks un V.Putina opozicionārs Aleksandrs Ļitviņenko.

V.Putinam izdevās pārtraukt otro Čečenijas karu. Tajā pašā laikā Čečenija kļuva par Maskavas faktiski nekontrolējamu teritoriju, kur izveidojās Ramzana Kadirova autoritārais režīms. Terorisms izpleties pa visu Ziemeļkaukāzu.

Stingrā roka

PSRS sabrukumu V.Putins nodēvēja par lielāko XX gadsimta ģeopolitisko katastrofu. Visu valdīšanas laiku viņš centās atjaunot ietekmi pār Krievijas kaimiņvalstīm. Gan ar gāzes karu, gan īstu karu palīdzību. «Grūti nosaukt valsti, ar kuru Krievijai pēdējo desmit gadu laikā uzlabojušās attiecības. Pat Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sācis lūkoties Rietumu virzienā,» laikrakstā The Moscow Times raksta bijušais telekanāla NTV vadītājs Jevgeņijs Kiseļovs.

Pašā Krievijā V.Putins joprojām ir populārs. Pat nododot prezidenta krēslu Dmitrijam Medvedevam, lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju viņu uzskata par īsteno valsts līderi. Lielā mērā, uzskata J.Kiseļovs, tam palīdzējušas līdz šim augstās naftas cenas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?