Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pelēko sektoru apdzīvo arī izklaides pasākumu rīkotāji

Vasarā tradicionāli palielinās ne vien izklaides pasākumu pieejamība, bet arī ar to rīkošanu saistīto pārkāpumu skaits, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija.

Biedrības Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) Muzikālo darbu nodaļas vadītāja Ināra Dombrovska pēc muzikālos izklaides pasākumos veiktām pārbaudēm Dienai atklāj, ka daudzi rīkotāji izvairās gan no autoratlīdzības maksāšanas par muzikālo darbu publisku izpildījumu, gan no nodokļu nomaksas. Viņa novērojusi, ka organizatori savās atskaitēs negodprātīgi uzrāda patieso pārdoto biļešu skaitu, tādējādi atvieglojot sev nodokļu un autoratlīdzību maksājumu slogu. «Ja AKKA/LAA rodas aizdomas par to, ka koncerta patiesais apmeklētāju skaits bijis lielāks, tad uz nākamajiem šī uzņēmuma rīkotajiem pasākumiem dodamies paši un novērojam, kā tiek tirgotas biļetes,» skaidro I. Dombrovska. Piemēram, kopējos ieņēmumus no biļešu pārdošanas AKKA/LAA darbinieki iemanījušies noskaidrot, nofotografējot apmeklētāju kopumu un sareizinot to ar biļešu cenu. «Esam autoru biedrība, tāpēc mums liegta pieeja lielai daļai oficiālo datu, arī VID atskaitēm. Taču vairākos gadījumos, tajā skaitā tiesvedībās pret negodprātīgiem pasākumu rīkotājiem, esam pārliecinājušies, ka to kontrole no valsts tiesībsargājošo iestāžu puses ir nepietiekama,» norāda I. Dombrovska.

Arī kādas pasākumu rīkotājfirmas darbiniece, kas vēlējās palikt anonīma, Dienai atklāj, ka koncertu rīkotāji no nodokļu nomaksas mēdz izvairīties, galvenokārt izsniedzot VID nereģistrētas biļetes, ko pasākuma apmeklētāji uztver kā darījumu apliecinošu dokumentu, tāpēc neceļ pretenzijas. Viņa gan norāda, ka organizētāji neesot vienīgie grēkāži attiecībā pret VID: «Bieži vien paši mākslinieki vai viņu menedžeri lūdz honorāru samaksāt aploksnē, un es stipri šaubos, ka no šīs summas vēlāk tiek nomaksāts nodoklis.» Viņasprāt, pasākumu rīkotāji pelēkajā sektorā spiesti strādāt, jo no ieņēmumiem par biļetēm nespēj nosegt visus ar rīkošanu saistītos izdevumus: «Iedzīvotāju maksātspēja joprojām nav pietiekami augsta, lai viņi par vienu koncertu būtu gatavi šķirties no pāris desmitiem latu. Taču mūsu izmaksas arvien pieaug - jāmaksā gan algas, gan rēķini. Tas ir apburtais loks, kurā nodokļi nav prioritāte.» Iespēja apiet nodokļu nomaksu nepastāvot vienīgi tad, ja biļešu tirdzniecībai tiek izmantoti starpniecības firmu pakalpojumi. To apstiprina arī AKKA/LAA pārstāve, gan piebilstot, ka daudzi pasākumu rīkotāji caur starpniecības aģentiem, piemēram, SIA Biļešu serviss, tirgo tikai nelielu biļešu skaitu, pārējās pārdodot paši. SIA Biļešu serviss Pārdošanas daļas vadītāja Māra Cēbere gan norāda, ka vairums viņu klientu - pasākumu rīkotāju - servisa pakalpojumus izmanto pastāvīgi un elektroniskajā tirdzniecībā piedāvā visas biļetes: «Mūsu tīklā viss notiek oficiāli, un neredzu iespēju, kā varētu izvairīties no nodokļu nomaksas. Protams, to nevar apgalvot par aģentūrām, kas biļetes tirgo pašu spēkiem.»

«Par to, ka no konkrētas pasākuma biļetes tiks nomaksāts nodoklis, var pārliecināties divos veidos: pirmkārt, ja uz biļetes vai grāmatiņas, no kuras tā tiek izplēsta, ir uzdrukāts VID reģistrācijas numurs un biļetes cena, un, otrkārt, ja kopā ar biļeti tiek izsniegts čeks, kas ir galvenais pirkumu apliecinošais dokuments,» skaidro VID Nodokļu pārvaldes pārstāve Kristīne Ābola. Taču pasākumu rīkošanas nozarē pieejami dažādi nodokļu atvieglojumi. Piemēram, ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) neapliek teātra un cirka izrādes, koncertus, bērniem paredzētos sarīkojumus, valsts atzītu muzeju, izstāžu, arī Zooloģiskā un Botāniskā dārza apmeklējumus. VID pārstāve norāda, ka šāda kārtība ir spēkā tikai gadījumos, ja no koncertu un kultūras pasākumu organizēšanas gūtā peļņa tiek izmantota to pilnveidošanai, nevis sadalīta starp darbiniekiem. Savukārt, ja komersants kultūras pasākumus rīko ar mērķi gūt finansiālu labumu, tad PVN šo pasākumu ieejas maksā jābūt iekļautam.

Šogad pakalpojumu sniegšanas nozarē, tajā skaitā izklaides pasākumos, VID veicis 135 tematiskās pārbaudes un pārkāpumi konstatēti pusē gadījumu. Visbiežāk nav tikuši ievēroti kases aparāta lietošanas noteikumi un izsniegti čeki, bet dažos gadījumos pakalpojumu sniedzēja struktūrvienība un arī izmantotais kases aparāts nemaz nav bijis reģistrēts VID. «Mūsu resursi ir ierobežoti un katrā pasākumā klāt izstāvēt nevaram, taču ir skaidrs, ka pārbaudes izklaides un svētku pasākumu vietās būtu jāveic biežāk,» Dienai atzīst VID pārstāve Evita Teice-Mamaja, aicinot iedzīvotājus ziņot par novērotajiem pārkāpumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?