Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Piebalgs ķēries pie partijas sakārtošanas

Vienotības jaunais līderis Andris Piebalgs šonedēļ sācis partijas iepazīšanu un sakārtošanu. Tikmēr koalīcijas partneri uz šiem centieniem raugās ar šaubām, vai viņam izdosies mazināt līdzšinējās līderes Solvitas Āboltiņas lomu, ja viņa ir Saeimas frakcijas vadītāja un strādās valdē, kurā vairs nav viņas oponentu.

Lai nodrošinātu pēctecību partijas darbā, pēc A. Piebalga ierosinājuma jaunā valde pirmdien vienbalsīgi nolēma, ka arī turpmāk Vienotības ģenerālsekretārs būs Artis Kampars. Lai saliedētu ap sevi agrākā konkurenta Edvarda Smiltēna atbalstītājus, A. Piebalgs viņam piedāvāja kļūt par vietnieku, kam arī valde piekrita. A. Piebalgs ir ievēlēts uz diviem gadiem, bet tas nozīmētu, ka vadības pārvēlēšana notiktu 13. Saeimas vēlēšanu kampaņas laikā, «kas būtu neprāts», Dienai teica A. Kampars. Tāpēc valde vienojusies, ka vadības vēlēšanas notiks kongresā jau 2017. gada decembrī, kad partija atskatīsies uz pašvaldību vēlēšanu rezultātiem.

Šonedēļ A. Piebalgs vēl nepiedalījās koalīcijas padomes sēdē, uz kuru plāno nākamajā nedēļā doties pēc tikšanās ar premjeru Māri Kučinski (ZZS). A. Piebalgs arī pieteicis iepazīšanās vizītes pie koalīcijas partiju vadītājiem. Jau otrdien viņam bija iepazīšanās ar Rīgas nodaļas valdi, bet ceturtdien priekšsēdis plāno tikties ar nodaļu un drīzumā arī ar Vienotības pašvaldību vadītājiem un sabiedrotajiem no reģionālajām partijām.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pieļauj, ka E. Smiltēnam šajā ziņā būtu vieglāk, jo viņš jau ir iekšā procesos un viņam ir izveidojušies nepieciešamie kontakti, bet A. Piebalgs ilgi bijis ārpus Latvijas. R. Dzintaru uzmanīgu darot Vienotības jaunā līdera liberālie uzskati, kas varētu atstāt iespaidu uz partijas ideoloģiju. Taču Nacionālā apvienība nekādā ziņā neesot ieinteresēta Vienotības bojāejā, jo nebūtu labi, ja tās vēlētāju sektors zaudētu savu pārstāvniecību un balsis sadalītos. Tas varētu atstāt iespaidu uz labējo partiju kopīgajām interesēm nodrošināt vairākumu vēlēšanās.

Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pavisam tieši sacīja, ka S. Āboltiņas loma partijā esot tikai nostiprinājusies un kļuvusi lielāka, jo valdē vairs neesot viņas oponentu. «Te ir jautājums, kas būs partijas publiskā seja un runās ar žurnālistiem un cik ilgi Andrim Piebalgam pietiks spēka,» sacīja A. Brigmanis, kurš novēlot Vienotības jaunajam priekšsēdim tikai to labāko. R. Dzintars sacīja, ka S. Āboltiņas loma būtiski mainījās jau valdības veidošanas laikā, kad viņa vairs nebija organizācijas kopā turētāja, taču varot piekrist - valdes sastāvs liecina, ka viņai partijā joprojām varētu būt liels svars.

Žurnālistiem patiešām A. Piebalgs varētu būt grūtāk sasniedzams, jo viņš nav Saeimā. Tāpēc liela nozīme būs tam, kā izveidosies līdera sadarbība ar vietnieku E. Smiltēnu, kuru viņš nav nostūmis malā, bet iesaistījis darbā. E. Smiltēns ir arī Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks un medijiem pat ļoti pieejams. «Tā bija cieņpilna, sportiska sacensība, un tagad tā ir galā. Andris tajā ir uzvarējis. Viņš ir ieinteresēts strādāt tandēmā, un arī es tam esmu gatavs,» Dienai sacīja E. Smiltēns, kurš noskaņots priekšsēdim piedāvāt savas idejas un citu nepieciešamo palīdzību. E. Smiltēns ir atguvis kongresa izskaņā zaudēto degsmi un ir pārliecināts, ka kopā ar A. Piebalgu šo partiju spēšot pacelt. Jaunā līdera mērķis ir līdz gada beigām sasniegt vismaz 10% reitinga tabulā.

Pirmdien A. Piebalgs vadīja pat divas valdes sēdes, kuras, pēc vairāku klātesošo teiktā, ir atšķīrušās no agrāk pieredzētā. Tās bijušas lietišķas, strukturētas, un visiem ticis dots vārds. «Visi kaifoja, cik tas bija pragmatisks process,» teica kāds valdes loceklis. Valdē tagad ir arī Rīgas domes deputāts Olafs Pulks, kurš Dienai apstiprināja, ka valdījusi lietišķa un konstruktīva darba atmosfēra, jo nevirmoja nekādas emocijas un neviens netika pārtraukts. No tā var secināt, ka agrāk sēdēs pieredzētas lielākas kaislības.

Jau ziņots, ka ārpus valdes palika bijusī premjere Laimdota Straujuma un Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere, bet zināms, ka viņas palikušas pirmās aiz svītras. Ja kāds no darba valdē atteiktos, kā tas iepriekš ir noticis, viņas varētu tajā atgriezties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?