Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Piespiedu darba devēji izmaiņām esot gatavi

Paredzams, ka līdz ar likuma grozījumu stāšanos spēkā pieaugs Valsts probācijas dienesta (VPD) nozīme, jo tas uzrauga ar piespiedu darbu notiesātos cilvēkus. VPD vadītājs Aleksandrs Dementjevs gan noraida bažas, ka dienests varētu netikt galā ar uzraugāmo skaita pieaugumu, un skaidro, ka uzsvars uz cietumu kā biežāk lietojamo noziedznieku pāraudzināšanas līdzekli «pēc pasaules prakses pētījumiem, nenes nekā laba».

Ar piespiedu darbu sodītos cilvēkus nodarbina arī _Rīgas dārzi un parki,_ un šīs pašvaldības aģentūras vadītājs Agnis Kalnkaziņš norāda - kamēr vien tas notiek kārtīgi plānotā veidā, viņam pret šādu darbinieku skaita pieaugumu nekas iebilstams neesot. «Nevis stihiski, ka vienu nedēļu man ir viens cilvēks, citu nedēļu divi. Ja tas ir sabalansēti, varētu regulēt to, kur un kā viņus nodarbināt. Piemēram, ja kāds Saeimas deputāts ko nogrēkojas, varētu viņam likt tīrīt Jēkaba laukumu, lai netrūkst komunikācijas ar kolēģiem,» ironiski piebilst A. Kalnkaziņš.

A. Dementjevs uzskata, ka VPD tiks galā ar «klientu» skaita pieaugumu, jo tam ir iespējami kompensācijas mehānismi, piemēram, «labajiem darbiniekiem laiku samazinām un varam aktīvāk pievērsties tiem, kuri nestrādā vai kavē», viņš skaidro. A. Dementjevs pret ieplānotajām reformām noskaņots pozitīvi. «Ja kādreiz teica, ka cietumi audzina, man gribas sacīt, ka diemžēl cietumi neaudzina. Daudzas valstis pāriet uz sabiedrībā izciešamiem sodiem, kas nozīmē, ka cilvēks netiek atrauts no ģimenes. Turklāt, ja cietums valstij izmaksā aptuveni deviņus latus dienā, tad probācijas uzraudzība maksā 28 santīmus,» paredzamo reformu pozitīvos aspektus uzskaita VPD vadītājs.

Piespiedu darbu sodītie var pildīt dažnedažādos veidos, Dienai stāsta VPD pārstāvis Imants Mozers. Viņus var nodarbināt gan valsts un pašvaldību iestādes, gan arī nevalstiskās bezpeļņas organizācijas, kuras par to noslēgušas līgumu ar VPD. «Primāri tie ir dažādi uzkopšanas darbi, ir arī tādi, kuri, piemēram, remontē bērnunamus, bet valsts interesēs jau ir šos cilvēkus nodarbināt atbilstoši viņu spējām. Teorētiski, ja kāds ir kvalificēts tulks, nav iemeslu, kādēļ viņš nevarētu arī tikt likts pie tulkošanas darbiem,» skaidro I. Mozers. Šādi sodīto cilvēku nodarbinātājiem ir pienākums uzraudzīt, lai viņi tiešām strādā, ne tikai «atsēž laiku», bet VPD darbinieks jebkurā laikā var ierasties un pārbaudīt.

A. Kalnkaziņš atklāj, ka, lai gan pārsvarā Rīgas dārzi un parki nodarbina «simtlatniekus», starp viņa padotajiem atrodami arī piespiedu darba veicēji, un viņi nekādas problēmas uzņēmumam neradot. «Protams, darba ražīgums ir daudz zemāks nekā tad, ja cilvēkam maksātu pienācīgu algu vai tas būtu pastāvīgs darbs,» viņš atzīst, tomēr domā, ka vismaz daļai no šādiem padotajiem jau esot pieredze līdzīgos darbos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?