Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pieticīgā pāvesta veiksmīgais gads

Ceturtdien apritēja gads, kopš pāvests Francisks pārņēma savā vadībā Romas katoļu baznīcu, solot to tuvināt saviem sekotājiem. Pirmajā Svētajā Krēslā pavadītajā gadā pāvests lielāko uzmanību izpelnījies ar komentāriem par dažādām ticībai sensitīvām tēmām, sākot no homoseksuāļiem līdz ateistiem, taču pierādījis sevi arī darbos, reformējot skandāliem vajāto Vatikāna finanšu sistēmu.

Kamēr kritiķi aizrāda, ka jaunajam pāvestam ar vienkāršību, pieticību un pazemību izdevies mainīt tikai baznīcas ārējo veidolu, nevis ienest kādas kardinālākas pārmaiņas, viņš iekarojis daudzu katoļticīgo sirdis un licis noprast, ka valdīšanas laikā gatavs īstenot vairākas reformas baznīcas iekšienē.

«Parasts» cilvēks

2013. gada 13. marta vakarā baltie dūmi no Siksta kapelas skursteņa vēstīja, ka kardināli izraudzījušies jauno pāvestu - Buenosairesas arhibīskapu Horhi Mario Bergoljo, kurš pieņēma Franciska vārdu. Viņš kļuva ne vien par pirmo latīņamerikāni un jezuītu pāvesta godā, bet arī pirmo Romas katoļu baznīcas galvu gandrīz 1300 gadu laikā, kurš nenāk no Eiropas.

Francisks ienesis Vatikānā lielāku vienkāršību, viņš atteicies no greznajiem pāvesta apartamentiem un mitinās pieticīgākā viesu namā kopā ar citiem garīdzniekiem. Tāpat viņš izvēlējies vienkāršāku apģērbu, tērpjas baltā talārā un kaklā nēsā dzelzs krustu, atsakoties no tradicionālā zelta krusta.

Pirmo jubileju pāvesta amatā Francisks pavadīja bez pompa, izvairoties no jebkādām oficiālām svinībām. 77 gadus vecais pāvests pat nebija Vatikānā, jo jau svētdien kopā ar kardināliem un bīskapiem devās uz nedēļu ilgām lūgsnām mežainā apvidū Romas tuvumā.

Tas ļāva izbēgt no mediju un apbrīnotāju pūļiem, kas, pēc novērotāju domām, kuplā skaitā sekotu līdzi oficiālām svinībām. Aptaujas liecina, ka Francisks no visiem pēdējiem pāvestiem iemantojis lielāko sabiedrības atbalstu. «Tagad cilvēki ar prieku gatavi paziņot, ka ir katoļi,» aģentūrai AP sacīja britu kardināls Vincents Nikolss. «Domāju, ka tas ir pāvesta Franciska nopelns.»

Pāvests iemantojis kulta personības statusu, kas pieticīgajam Franciskam nav gluži pa prātam, taču, pēc ekspertu domām, palīdzējis panākt to, ka katoļticīgie biežāk iegriežas baznīcā. «Man šķiet aizvainojoši attēlot pāvestu kā sava veida supervaroni, zvaigzni,» Francisks atzina sarunā ar Corriere della Sera. «Esmu cilvēks, kurš smejas, raud, mierīgi guļ, kuram ir draugi, esmu tāds pats kā visi citi. Parasts cilvēks.»

Reformas vēl priekšā

«Tas, kas patlaban notiek Svētā Krēsla iekšējā pārvaldībā, ir teju zemestrīce,» pāvesta Franciska pirmo gadu raksturoja raidsabiedrības NBC Vatikāna apskatnieks Džordžs Veigels. Arī citi eksperti iesāktās reformas dēvē par lielākajām strukturālajām izmaiņām pusgadsimtā.

Kā lielāko veikumu daudzi min ķeršanos pie baznīcas finansēm, reformējot par korupciju un naudas atmazgāšanu kritizēto Vatikāna banku. Pāvests februārī izveidoja jaunu Finanšu ministriju Svētā Krēsla ekonomisko lietu pārraudzīšanai. Tas iezīmē izmaiņas baznīcas pārvaldībā, paverot ceļu lielākai finanšu caurskatāmībai.

Pāvests norādījis arī uz tradīciju maiņu, vēršoties pie katoļiem, kas ikdienā neapmeklē baznīcu, un šķirtajiem ticīgajiem. Atšķirībā no sava priekšteča pāvesta Benedikta XVI Francisks ieņēmis pielaidīgāku attieksmi pret homoseksuāļiem. Francisks daudzos izsauca pārsteigumu, paziņojot, ka netiesā gejus. «Ja kāds ir gejs un no labas gribas meklē To Kungu, kas gan es esmu, lai viņu tiesātu?» uzsvēra pāvests.

Taču ne visiem ir pa prātam pāvesta rīcība, un daļa konservatīvo katoļu baidās, ka viņš ticīgajos sēj mulsumu un apdraud baznīcas pamatmācības. Tikmēr citi ir vīlušies, ka pāvests nav viesis cerības uz lielām izmaiņām baznīcas kursā. Nekas neliecina, ka baznīca varētu mainīt savu nostāju par kontracepciju, abortiem vai garīdznieku celibātu.

Pāvesta solītās reformas vēl tikai priekšā, pārliecināti eksperti. Tomēr nākamajos gados būs jāpiepūlas, lai attaisnotu cerības un stātos pretim korupcijas un pedofilijas skandāliem baznīcā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pāvests Francisks

Dzimis 1936. gada 17. decembrī itāļu ģimenē Buenosairesas pilsētā Argentīnā. 1969. gadā ordinēts par jezuītu priesteri. Studējis Argentīnā, Čīlē un Vācijā. Uzskatīts par nelokāmi tradicionālu seksuālos jautājumos, bet stingri iestājas par sociālo taisnīgumu un vienlīdzību. 1998. gadā kļuvis par Buenosairesas arhibīskapu. 2013. gada 13. martā ievēlēts par pāvestu veselības problēmu novārdzinātā un amatu atstājušā Benedikta XVI vietā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?