Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Pirkt drošību vai tās ilūziju

Bojāgājušo skaits ceļu satiksmes negadījumos gadu no gada nesamazinās. Tas tikai paša muļķības dēļ - kad esi gājējs vai velobraucējs, tev jāapzinās, ka esi neaizsargāts, tāpēc, jo vairāk uz tevis būs atstarotāju un gaismeklīšu, jo labāk. Drošības par daudz nevar būt, - pārliecināts velo eksperts, Bicyclerental.lv pārstāvis Gints Skudriņš.

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc gājēji un velobraucēji, pat regulāri ejot pa vāji apgaismotām ielām un ceļiem, nelabprāt lieto atstarojošās vestes, ir priekšstats, ka tā viņi izskatīsies pēc remontstrādniekiem vai sētniekiem. «Tas tāpēc, ka vesti veikalā skatām pēc cenas - kura lētāka, nevis pēc tā, kura būs ērta lietošanā daudzus gadus, dažādos laika apstākļos, tajā skaitā vējā un lietū. Jā, labas ir dārgākas, bet tās taču nepērkam vienai dienai! Šobrīd veikalos, un ne tikai tajos, kur tirgo divriteņus, - pat grāmatu veikalos pieejamas gan gājējiem, gan velobraucējiem īpaši dizainētas, ērtas un vienlaikus īpaši labi atstarojošas vestes, par kuru vilkšanu mugurā nebūtu jākaunas,» komentē Skudriņš.

Aizvadītajās lietainajās dienās daži jau pa gabalu labi pamanāmi velobraucēji pārvietojās arī Rīgas ielās. Tajā skaitā pastnieks ūdensnecaurlaidīgā koši zaļā atstarojoša materiāla kombinezonā un vairāki uz darbu vai skolu braucoši riteņbraucēji vējjakās ar kapucēm. Taču pārsvarā gadījumu var konstatēt, ka gan gājēji, gan riteņbraucēji par savu pamanāmību rūpējas minimāli, īpaši pilsētā. Kaut patiesībā gan gājējiem, gan velosipēdistiem autobraucēju uzmanību sev vajadzētu pievērst ne tikai ārpus apdzīvotām vietām, bet arī pilsētās, kur ielas šķietami labi apgaismotas, jo var nākties braukt arī pa ēnainākām vietām. Lietainā laikā slikta redzamība ir arī tad, ja deg ielu apgaismojums. Sevišķi rudeņos un ziemā.

Ja pa tumšām ielām vai ceļiem nākas pārvietoties ikdienā, ir vērts ieguldīt lielāku naudu gan atbilstošā apģērbā, gan drošības aprīkojumā - nopirkt spilgtākus lukturus, kas pēc savas efektivitātes līdzinās motociklu vai automašīnu apgaismojumam, kvalitatīvāku velovesti vai vējjaku, atstarojošus cimdus, mugursomas pārvalku. «Arī LED gaismas atšķiras - lētākās noteikti nav tik gaišas kā dārgākās. Ir ar vienreizlietojamām baterijām un ir uzlādējamās. Vairāk vai mazāk noturīgas pret nokrišņiem. Ja ar divriteni brauc retāk, bet vairāk sanāk iet kājām, var izvēlēties ar atstarotāju apvienotos multipielietojuma LED lukturus, kurus var stiprināt gan pie apģērba, gan mugursomas, gan velosipēda vai pat suņa pavadas,» iesaka Skudriņš.

Veikalos ir liela atstarotāju un lukturu izvēle, sākot no ļoti lētiem, līdz pat ļoti dārgiem. Kā izvēlēties? Viens kvalitātes rādītājs ir cena, otrs - vai ražotājam ir sava interneta mājaslapa, profili sociālajos tīklos. Papētot informāciju internetā, ātri vien var saprast, ar ko darīšana. Vismaz atstarotājus noteikti nevajadzētu izvēlēties pēc zemākās cenas principa, jo tie visdrīzāk būs ar viszemāko atstarotspēju. Ikviens var pārliecināties, cik dažāda ir atstarotāju kvalitāte, tumšā laikā tos no attāluma apgaismojot ar lukturīti. «Pērkot lētus atstarotājus, mēs pērkam ilūziju par drošību,» vērtē eksperts, piebilstot, ka arī dažādās akcijās dalītie nevar būt no kvalitatīvākajiem.

Nevajag arī baidīties pirkt dārgākus lukturīšus tāpēc vien, ka tos var nozagt. Kvalitatīvie modeļi tieši radīti tā, lai īpašnieks, pieslēdzot divriteni velonovietnē, priekšā un aizmugurē stiprinātos lukturīšus varētu ērti noņemt, ielikt kabatā vai piespraust pie virsdrēbēm vai somas labākai redzamībai, kad pārvietojas kājām.

Bieži sastopama kļūda ir mugursomas nēsāšana virs atstarojošā apģērba, to padarot neefektīvu. Ja tiek lietota mugursoma, pie tās noteikti var piekārt pat vairākus atstarotājus vai arī lietot speciālo atstarojošo pārvalku, kas vienlaikus arī somu pasargā no mitruma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Perfektu brokastu formula

Vasaras atvaļinājumā plānojat doties ceļojumā un vēlaties katru dienu iesākt maksimāli efektīvi? Sāciet ar pareizu brokastošanu! Oksfordas Universitātes matemātiķis Toms Krofords izkalkulējis pe...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?