Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pirms amata atstāšanas Sprūdžs apdara pēdējos darbus

Divus mēnešus pirms aiziešanas no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata Edmunds Sprūdžs (RP) ir pārliecināts, ka rudens sesijā Saeima tomēr pieņems grozījumus likumā par pašvaldību deputātu statusu, kas nākotnē ierobežos deputātu pilnvaras personām, pret kurām uzsākts kriminālprocess. Taču ministra sākotnējā iecere ir koriģēta, un likumam nebūs atpakaļejoša spēka - tātad tas neattieksies uz smagos noziegumos apsūdzētiem deputātiem, pret kuriem kriminālprocess uzsākts pirms likuma spēkā stāšanās.

Nedēļas sākumā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) saņēma valdības komitejas atbalstu vēl vienam jūtīgam projektam - grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā -, kas paredz pašvaldību iespējas veidot lielākus novadus. Ministrs gan vairākkārt ir uzsvēris, ka pašvaldību apvienošanās notiks brīvprātīgi. Likumprojekts vairāk bija nepieciešams tāpēc, ka tagad vispār šāda iespēja nav paredzēta, taču E. Sprūdžs nav arī slēpis, ka teritorijas un iedzīvotāju skaita ziņā novadi ir ļoti atšķirīgi un nākotnē to skaits būtu jāsamazina, orientējoties uz reģionālās attīstības centru modeli 9 plus 21.

Kad E. Sprūdžs paziņoja par nodomu atkāpties, viņš amata atstāšanu atlika uz 1. decembri arī tāpēc, ka vēlējās tajā palikt līdz valsts budžeta pieņemšanai. Uz jautājumu, kāda bija viņa loma šajā procesā, ņemot vērā konfliktu starp valdību un Latvijas Pašvaldību savienību, E. Sprūdžs žurnālistiem atzina: «Nekāda. Tās ir Latvijas Pašvaldību savienības un Finanšu ministrijas attiecības. Es neesmu bijis iesaistīts šajās sarunās.» E. Sprūdžs joprojām arī uzskata, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram nav jābūt kā pašvaldību interešu pārstāvim valdībā.

Kad E. Sprūdžs paziņoja par atkāpšanos, ministrs apgalvoja, ka uz viņu nav izdarīts spiediens, lai gan bija iespaids, ka partija viņu pamudinājusi uz šo soli. Tas notika drīz pēc tam, kad sabiedrību sasniedza ziņa, ka E. Sprūdžs piešķīris biroja vadītājai un savai draudzenei Kristīnai Pelšai aptuveni 1400 latu lielu prēmiju. Aģentūra LETA ziņo, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nesaskata pārkāpumus E. Sprūdža rīcībā, piešķirot naudas balvu savai draudzenei. Interešu konflikta novēršanas likuma izpratnē biroja vadītāja nav ministra radiniece vai darījumu partnere. K. Pelša prēmiju vēlāk ziedoja Bērnu klīniskās slimnīcas remontam. E. Sprūdžs neplāno kandidēt nākamās Saeimas vēlēšanās un tāpēc arī varētu atvēlēt ministra vietu kādam kolēģim, kuram ir tālejošāki plāni politikā. Taču viņš nevēlas nosaukt, kurš tas varētu būt. Reformu partijas minēto kandidātu vidū ir Liepājas domnieks Jānis Vilnītis, Saeimas deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica un ministra padomniece Inga Antāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?