Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Pirmssvētku kārumi

Visādu našķu un kārumu apēšanas ziņā, iespējams, decembris sit pušu gada pārējos mēnešus. Ziemassvētkiem tuvojoties, ne tikai piparkūkas, arī citas kūkas, kēksus un cepumus cepam uz nebēdu. Decembrim piestāv kanēlis, apelsīnu sukādes un žāvēti augļi.

Šonedēļ izvēlējāmies divas receptes - Dienas Biznesa žurnālistes Andas Aseres ķirbju kēksu. Anda izmanto Finax bezglutēna miltu maisījumu no Rimi un Maxima veikaliem - 900 g maksā ap Ls 2. Ja jums nav glutēna nepanesamības, varat lietot parastus kviešu miltus. Savukārt Viktorijas Puķes Trakā kūka gatavota bez olām un taukvielām. Viktorija iesaka Ziemassvētku dāvanas variantu - sausās sastāvdaļas var slāņos iebērt burkā un apsiet ar lentīti. Klāt pievienojiet kartīti ar recepti.

Lai saldumi nešķebinātu, trešā recepte ir veģetāri salāti, to autore ir Dita Lase.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ceptu topinambūru un biešu salāti 8. Sakuļ mazli

Sastāvdaļas 4 porcijām: 2-3 mazas bietītes, 200 g topinambūru, 4 saujas (ap 40-50 g) svaigu spinātu un/vai rukolas lapiņu, 30 g izlobītu labu valriekstu, 1-2 bumbieri, 1 ēd. k. Provansas zaļumu maisījuma (vai vismaz rozmarīns, timiāns, raudene jeb oregano), Extra virgin olīveļļa, 1-2 ēd. k. balzametiķa vai aveņu etiķa, sāls pēc garšas
1. Topinambūrus un bietes nomizo (bietes var sagriezt daiviņās), aplaista ar olīveļļu, pārkaisa ar Provansas zaļumiem un sāli, ietin folijā (atsevišķi bietes un topinambūrus, lai tie nenokrāsotos no bietēm) un cep līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī piecas minūtes.
2. Tad topinambūriem foliju paver un turpina cept, līdz dārzeņi mīksti un ar brūnu sānu.
3. Ik pa laikam pārbauda gatavību, iedurot saknēs ar nazi. Tas gan atkarīgs arī no izmēra, taču, visticamāk, topinambūri būs gatavi ātrāk par bietēm.
4. Ja cepeškrāsns nav pieejama, saknes var arī vārīt, tomēr ceptas garšo citādi. Vārītos topinambūrus pēc tam apcep eļļā brūnus.
5. Pārslaka ar aveņu etiķi vai balzametiķi, atdzesē.
6. Bumbierus ar visu mizu sagriež daiviņās un, lai nenobrūnē, arī pārslaka ar etiķi (vai citronu sulu).
7. Pasniegšanai domātajā traukā kārto spinātus un/vai rukolu, biešu un bumbieru daiviņas, topinambūrus, valriekstu pusītes.

Trakā kūka

Sastāvdaļas: 2 glāzes miltu, 6 ēd. k. kakao pulvera, 4 tējk. cepamā pulvera, 1,5 glāzes cukura, 2 glāzes piena, šķipsniņa sāls, sauja žāvētu plūmju. Pēc vēlēšanās - šokolāde glazūrai
1. Visas sausās sastāvdaļās sajauc, pielej siltu pienu un iejauc mīklu.
2. Pievieno mīklai žāvētas plūmes un lej to 24 cm diametra formā.
3. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 30 minūtes.
4. Ja vēlaties, kūku var pārklāt ar glazūru. Glazūrai izmanto parasto 70% šokolādi, ko izkausē ūdens peldē.

Ķirbju kēkss bez glutēna 6. Cep aptuveni 50 minūt

Sastāvdaļas: 200 g sviesta, 300 g cukura, 3 olas,
300 g bezglutēna miltu maisījuma, 1 tējk. kanēļa, 1 ēd. k. cepamā pulvera, 370 g rīvēta ķirbja, 200 g rozīņu, 100 g Indijas riekstu, rīvēta apelsīna miziņa, 2 ēd. k. pūdercukura
1. Uzsilda cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
2. Saputo sviestu ar cukuru, pievieno olas.
3. Iemaisa miltus, cepamo pulveri un kanēli.
4. Pievieno rupjās skaidiņās sarīvētu ķirbi, rozīnes (iepriekš var izmērcēt brendijā), norīvētu apelsīna miziņu un sakapātus Indijas riekstus.
5. Kēksu liek 26 cm diametra veidnē. Ja neizmanto silikona veidni, kēksa formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar miltiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?