Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Policisti pārņem Zemgales pieredzi

Pēdējā mēneša laikā no dažādām Valsts policijas (VP) reģionālajām pārvaldēm ar apskaužamu regularitāti pienākušas ziņas par kārtējiem aizturētajiem autovadītājiem, kas centušies piekukuļot ceļu policistus. Vēl pirms mēneša statistikas dati liecināja, ka kukuļdevēju tveršana padodas vienīgi Zemgales un Rīgas reģiona policistiem, bet nupat «sarāvuši» arī Kurzemes un Latgales policisti. «Nav atkal jāizgudro divritenis. Zemgales reģionā bija atraduši īsto procedūru, kura darbojas, un pēc šā parauga tiks strādāts visā VP,» Dienai skaidroja VP Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

Viņš atzina, ka panākumi, protams, nenāks momentāni un kukuļdošanu uzreiz izskaust neizdosies, bet uz nākotni raudzījās ar cerībām. Kukuļdošanas izskaušana uz Latvijas ceļiem kā viena no VP prioritātēm izcelta kopš šā gada aprīļa, un kopš tā laika policisti aizturējuši jau 33 kukuļdevējus. Ar kukuļņēmēju pieķeršanu gan nav gājis tik raiti, tomēr VP Iekšējās drošības birojam (IDB) Rīgā izdevies pieķert arī vairākus negodīgus policistus.

Pašlaik statistikas dati liecina, ka neapšaubāms kukuļotāju aizturēšanas līderis ir Zemgale, kur pieķerti jau 18 negodprātīgi autovadītāji, tomēr pēdējā mēneša laikā aizturēto skaits strauji pieaudzis, galvenokārt pateicoties citu Latvijas reģionu policistu panākumiem. Rīgā, kur ierindas policistiem palīdz arī IDB, mēneša laikā aizturēto skaits pieaudzis no septiņiem līdz 11. Kurzemē aizturēto skaits pieaudzis no nulles līdz diviem, bet Latgalē nosacīti dubultojies - no viena līdz diviem. Vidzemes reģionā gan aizturēto skaits nav mainījies - kopš aprīļa tajā nav aizturēts neviens kukuļotājs. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka pirms uzskaites ieviešanas Vidzemē šogad pieķerts viens kukuļotājs.

To, kāda tieši ir «maģiskā» kukuļotāju pieķeršanas procedūra, E. Zivtiņš nevēlējās atklāt - tā ir operatīva informācija, kuras publiskošana darbu policistiem varētu apgrūtināt. Iepriekš VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš savu padoto panākumus Dienai skaidroja ar veiksmīgi izstrādāto piemaksu sistēmu, kas nodrošina, ka policists par kukuļotāja aizturēšanu var saņemt vismaz tikpat lielu piemaksu, kādu viņam piedāvājis aizturētais. «Tipiskais kukuļdevējs ir vienkārši braucējs, kas izmanto policistu zemās algas, lai atvieglotu sev dzīvi. Diemžēl kārtībnieks, sākot dienestu, saņem vidēji 250 latu, kas nav normāli. Tāpēc arī cenšamies darbiniekus stimulēt ar piemaksām par atklātajiem noziegumiem,» toreiz Dienai stāstīja H. Laidiņš.

Savukārt E. Zivtiņš Dienai norādīja, ka līdz ar fotoradaru ieviešanu uz Latvijas ceļiem, kuras sākums ieplānots oktobra beigās, kukuļošanas problēma Ceļu policijā samazināsies - visi līdz šim atklātie kukuļošanas gadījumi bijuši saistīti ar ātrumpārkāpumiem, bet fotoradaru, kas galvenokārt cīnīsies tieši ar ātrumpārkāpējiem, piekukuļot nav iespējams. Viņš arī uzsvēra, ka cilvēkiem pašiem būtu jāsaprot, ka policistam naudu piedāvāt nedrīkst. «Ja jūties nevainīgs, uzskati, ka pārkāpums nav bijis, ir taču visas iespējas sodu pārsūdzēt administratīvā procesa gaitā,» viņš skaidroja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?