Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Politiķi izvairīgi par kompensācijām ebrejiem

Arī šī Saeima noteikti neatbalstītu likumu par kompensāciju izmaksu Latvijas ebreju kopienai, ja tāds tiktu izstrādāts, uzskata politologs Kārlis Daukšts. Kaut gan jau nākamnedēļ Latvijā gaidāms ASV Valsts departamenta speciālais sūtnis holokausta jautājumos, valdošās koalīcijas politiķi par iespējamajām kompensācijām ebreju kopienai runā ļoti izvairīgi, bet par iespējamo Saeimas rīcību, ja būs jābalso par šādu likumu, atsakās spriest vispār.

Bijušais ārlietu, tagad aizsardzības ministrs Artis Pabriks (_Vienotība_) gan norāda, ka «būtu ļoti priecīgs, ja Saeima savu lēmumu necenstos pamatot ar antisemītiskiem vai ksenofobiskiem argumentiem».

Debates par šo jautājumu bija jau 2006. gadā, kad ar premjera Aigara Kalvīša (TP) atbalstu sākās darbs pie attiecīgā likumprojekta. Saeimā gan iecere izgāzās, jo par to nenobalsoja pat visi premjera partijas frakcijas biedri. Par bija tikai 12 deputātu. Toreizējos plānos ietilpa gandrīz 32 miljonu latu izmaksāšana ebreju kopienai par Otrā pasaules kara laikā tai atņemtajiem īpašumiem. Bija paredzēts, ka nauda tiks izmaksāta desmit gadu laikā un to varēs izmantot tikai ebreju kultūras attīstībai.

«ASV ir ļoti ietekmīga ebreju kopiena, un tur ir ļoti liela interese par holokausta upuriem. Jūtot, ka patlaban nedaudz pasliktinājušās attiecības starp Obamas administrāciju un Izraēlu Palestīnas jautājuma dēļ, ASV meklē pozitīvu risinājumu to uzlabošanai,» ASV intereses iemeslus skaidro K. Daukšts. Viņš tomēr atzīst, ka kompensāciju jautājums ir ļoti komplicēts un, visticamāk, arī jaunā Saeima to izmaksu neatbalstīs. «Šāds likums būtu ne sevišķi labs signāls latviešu sabiedrībai. Šajā Saeimā tomēr ir samērā pretrunīgi spēki, un arī Vienotībā par šo jautājumu domas būs sašķeltas,» viņš skaidro. Viņaprāt, drīzāk jautājumu varētu atrisināt, ja katrs pretendents pēc kompensācijām vērstos individuāli, nevis ar mēģinājumiem panākt speciāla likuma pieņemšanu. Arī tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs Latvijas Avīzē norāda, ka īpašumu jautājums valstī tiesiski esot sakārtots.

Savukārt A. Pabriks (Vienotība) uzsvēra, ka toreiz valdības uzstādījums bijis, ka tā būs pretimnākoša, ja ebreju organizācijām izdosies pierādīt, ka ir kādi īpašumi, uz kuru atgūšanu ebreju kopiena savulaik nepaspēja pieteikties objektīvu apstākļu dēļ. «Mans aicinājums būtu Ārlietu ministrijai šo jautājumu rūpīgi izspriest un, ja ir šādi dokumenti, rīkoties. Latvijas situācija nav nekas unikāls - ir virkne Eiropas Savienības valstu, kuras jau šādā veidā nākušas pretī ebreju kopienai, un nav jāizpūš zilonis, ka kāds Latvijas valstij kaut ko cenšas atņemt,» norādīja A. Pabriks. Tomēr jautāts, vai šajā Saeimā jautājumu varētu atrisināt, viņš bija izvairīgs un atbildēja, ka «tā būtu tikai minēšana» un viņam kā valdības pārstāvim neklātos komentēt parlamenta darbu.

Otras valdošās koalīcijas partijas Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis par kompensācijām bija vēl nerunīgāks. Viņš norādīja, ka par šo tēmu būtu jārunā, bet, vai pašreizējā Saeima kādu kompensāciju piešķiršanu varētu atbalstīt, viņš nemācēja teikt. Savu personīgo viedokli, vai kompensācijas vajadzētu izmaksāt, viņš neatklāja un norādīja, ka par to «neņemas spriest».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?