Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Poļu spēks nāk no zemnieka

Atis Klimovičs

Polija varētu kļūt par labu piemēru Latvijai, kā iespējams sekmīgi saimniekot, izvairoties no ekonomiskās krīzes, lai gan abas valstis ir krietni atšķirīgas teritoriāli un pēc iedzīvotāju skaita, kā arī saimniecisko iespēju un tirgus izmēru ziņā. Tāds ir arī vēsturiskais mantojums, kas, par spīti līdzīgam sociālisma eksperimentam, tomēr ir krietni vien citāds. Poļiem, par laimi, tomēr bija sava valsts, lai gan Maskavas satelīta statusā, bet latviešiem no tā nebija palicis ne miņas. Arī Polijas laukos padomju gados saglabājās kaut kādā ziņā veselīgs klimats ar privātīpašuma tiesībām uz zemi - valsts austrumos varēja paturēt līdz 50 ha, bet rietumdaļā līdz 100 ha zemes. Ko te salīdzināt - Latvijā zemnieki tika ne vien izsūtīti tālumā, bet arī piespiesti iestāties kolhozos, zaudējot zemi, bet daļai nebija citas izvēles, kā vien doties uz pilsētu. Latvijas lauki pārdzīvoja tik smagu okupāciju, ka tās sekas par šausmu biedinājumu joprojām vērojamas it visos Latvijas novados. Divdesmit neatkarības gados tālu neesam tikuši - joprojām laukos pārlieku daudz gruvešu un izdemolētu ēku, neapkoptas mājas ar nekārtīgi izsvaidītas tehnikas - metāllūžņu - kalniem, neappļautas ceļmalas. Laiks padomāt, kāpēc tas ir tā, un mēģināt kaut ko labot. Viens gan ir skaidrs, ka nebūs taisnība biznesmenim Vilim Krištopanam, kurš cenšas iestāstīt, ka ar tik nelieliem cilvēkresursiem neesot iespējams uzturēt Latvijas ceļus. Interesanti, ka deviņdesmitajos gados, būdams ministrs, viņš mūsu ceļus ierindoja starp labākajiem Eiropas austrumos.

Gluži citāda aina vērojama Polijā, kur ceļu kvalitāte beidzamās desmitgades laikā uzlabojusies katram autobraucējam acīmredzami. Arī kokus, kas stādīti pirms vairākām desmitgadēm, neviens nedomā nozāģēt. Un pat pretēji - daudzviet šosejas malās redzami pavisam jauni kociņi. Bet ko atbild viens kārtīgs praktiķis Latvijas laukos, kad apvaicājies par koku stādīšanu, - koki traucējot izpļaut ceļmalas.

Nav jau tā, ka poļu fermerim būtu daudz vieglāk nekā viņa kolēģim Latvijā, izdevumi aug, bet piena uzpircējs, piemēram, maksā tikai ap 20 santīmiem par litru. Protams, cena lielāka, jo vairāk nododamā piena. Te gan der norādīt, ka veikalā tas maksā tikai divas reizes vairāk. Lai saprastu, kādēļ tik nesamērīga cenu atšķirība starp Latviju un Poliju, nebūs pietiekami ar vienkāršoto apgalvojumu par poļu lielo tirgu, kas arī nosakot zemākas cenas.

Polijas laukos jūtama saimnieka klātbūtne, kas daudz strādā, māk taupīt (atšķirībā no grieķu zemnieka) un saņem divas reizes mazākus eiromaksājumus nekā Vācijā. Poļu zemnieks kopj no senčiem mantoto zemi, iet svētdienā uz baznīcu un atzīmē gan Polijas konstitūcijas dienu, gan Poļu armijas dienu 15. augustā, kad pie Varšavas tika sakauta Sarkanā armija. Viņam atšķirībā no centieniem dažādi traktēt vēsturi Latvijā neviens neuzbāžas ar jaunu skatījumu uz Katiņas noziegumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?