Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Premjers: Norvēģija kļūs atvērtāka

Norvēģijas atbilde uz šausminošajiem uzbrukumiem, kuros tika nogalināti vismaz 76 cilvēki, būs vēl lielāka demokrātija un atvērtība, trešdien paziņoja valsts premjerministrs Jenss Stoltenbergs. Viņš uzskata, ka norvēģi sevi aizsargās, parādot, ka nebaidās no vardarbības, un daudz aktīvāk iesaistoties politikā. «Ir pilnībā iespējama atvērta, demokrātiska un iekļaujoša sabiedrība, vienlaikus ieviešot drošības pasākumus un neesot naiviem,» viņš sacīja.

Viņaprāt, lai gan labējais radikālis Anderss Bērings Breivīks uzbrucis Norvēģijas pamatvērtībām - demokrātijai un atvērtībai -, neesot īstais laiks apsvērt jaunu drošības likumu ieviešanu. «Pašlaik mums ir jāsniedz atbalsts tiem, kuri zaudējuši tuviniekus un draugus, un jāpalīdz tiem, kuri dziedē ievainojumus,» premjera teikto citē BBC. «Pēc tam kad būs noslēgusies izmeklēšana, būs laiks, lai izanalizētu pieredzēto, mācītos no notikušā un izdarītu secinājumus, piemēram, par drošības pasākumiem.»

Savā uzrunā J. Stoltenbergs arī sacīja, ka likums ekstrēmistiem ļauj paust viedokli, tomēr nelikumīga ir viņu ideoloģijas realizēšana ar vardarbīgiem līdzekļiem.

Pagaidām gan šķiet, ka norvēģi pēc traģēdijas ir kļuvuši piesardzīgāki, par to liecina trešdien Oslo dzelzceļa stacijā saceltā panika, ko izraisīja kāda pamesta soma. Stacija tika daļēji evakuēta, un notikuma vietā ieradās policisti ar suņiem, tomēr somā nekas aizdomīgs netika atrasts.

Policija neticēja

Lai arī terorismā apsūdzētais A. B. Breivīks pirmdien tiesā apgalvoja, ka viņam ir līdzgaitnieki, Norvēģijas drošības dienesti ir pārliecināti, ka viņš savus šaušalīgos noziegumus ir plānojis un izpildījis vienatnē. «Mūsu rīcībā nav pierādījumu, ka viņš būtu bijis daļa no plašākas kustības vai ka viņš būtu bijis saistīts ar citām organizācijām, vai ka citas kustības vispār ir bijušas,» teikts Norvēģijas iekšējās izlūkošanas dienesta paziņojumā.

Norvēģijā turpina izskanēt šaubas par likumsargu spējām reaģēt uz asiņainajiem notikumiem pagājušajā piektdienā. Laikraksts Fremover trešdien rakstīja, ka Ūteijas salā, kur A. B. Breivīks nošāva vismaz 68 cilvēkus, atradušos bērnu vecāki esot centušies informēt policiju par tur notiekošo slaktiņu, tomēr esot saskārušies ar neticību. «Man neticēja, kad paskaidroju, ko mana meita man teikusi. Man teica, ka bērniem vienkārši pašiem jāpiezvana policijai, pat tad, kad lūdzu viņus mani uztvert nopietni,» laikrakstam atklāja Geirs Junsens, kura meita traģēdijas laikā atradās uz salas un bija viņam zvanījusi.

Specvienība taisnojas

Policijas speciālo uzdevumu vienības vadība noraidījusi iepriekš izskanējušos pārmetumus, ka tās darbinieki Ūteijā ieradušies tikai 90 minūtes pēc apšaudes sākuma, jo pirmajai laivai, ar ko viņi tur mēģināja nokļūt, bijusi sūce.

Patiesībā komanda aizkavējusies, jo laikā, kad A. B. Breivīks ieradās uz salas un sāka apšaut visus pēc kārtas, tā vēl atradās Oslo centrā, kur nesen bija noticis sprādziens. Tā kā ar helikopteru nebija iespējams aizlidot, viņi uz 40 kilometru attālo salu devās ar auto un piestātnē ieradušies vienlaikus ar vietējiem policistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?