Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Prioritāte - pretgaisa aizsardzība

Pretgaisa aizsardzības spēku nostiprināšanai ir jākļūst par vienu no prioritātēm, kurai būtu vēlams paredzēt papildu finansējumu jeb «sēklas naudu» jau šā gada budžetā, žurnālistiem otrdien pēc Aizsardzības un iekšlietu komisijas slēgtās sēdes sacīja komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība). Krīze Ukrainā un Krievijas spēka demonstrējumi arī pie mūsu valsts robežas atklāj riska faktorus, kas liekot domāt par pretgaisa spēku modernizāciju. To, ka tā ir viena no Latvijas aizsardzības attīstības plānu prioritātēm, Dienai apstiprināja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Lai varētu uzlabot drošības situāciju Latvijā, garantijas par finansējuma palielināšanu aizsardzības spēkiem no valsts augstākajām amatpersonām sagaida Saeimas deputāts, bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība), kurš šajās dienās Vašingtonā piedalās Nacionālās drošības forumā. «Krievija ir zaudējusi kaimiņu uzticību un nekautrēsies izmantot militāru spēku,» Dienai telefonintervijā sacīja A. Pabriks, pēc kura domām, Baltijas valstīm būtu jālūdz lielāka NATO klātbūtne Baltijas reģionā, kā arī jāaicina palielināt patruļlidmašīnu skaitu Baltijas gaisa telpas aizsardzībai. Bijušais aizsardzības ministrs uzsvēra, ka būtiska nozīme ir arī tam, ka Briselē notiek konsultācijas saskaņā ar NATO līguma 4. pantu, kas paredz apspriest jautājumus, kuri ietekmē alianses dalībvalstu teritoriālo nedalāmību un drošību.

Portāls Diena.lv informē, ka pēc valdības sēdes premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) žurnālistiem sacījusi, ka papildus ir nepieciešami 10 miljoni eiro, lai palielinātu aizsardzībai paredzēto finansējumu no 0,91% no iekšzemes kopprodukta (IKP) šogad līdz 0,92% nākamgad. Latvija kā NATO dalībvalsts ir apņēmusies līdz 2020. gadam nodrošināt aizsardzībai finansējumu 2% no IKP. L. Straujuma uzsvēra, ka būtiski neatkāpties no plāna, bet straujāks finansējuma kāpums nozarei nav plānots. Premjere atgādinājusi par citu ministriju budžeta pieprasījumiem. Valdības veidošanas laikā koalīcija vienojās šā gada budžetā neveikt grozījumus. Aizsardzības ministrs R. Vējonis budžeta pieņemšanas brīdī vēl bija opozīcijā un par to nav balsojis, taču viņam nav pieņemama vidēja termiņa trīs gadu budžetā redzamā lejupejošā tendence, kas nosaka, ka nākamgad finansējums aizsardzībai samazinās jau līdz 0,87% no IKP. «Mums ir jāpanāk, lai šī līkne būtu augšupejoša,» sacīja R. Vējonis.

Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija otrdien bija sasaukta, lai uzklausītu atbildīgo dienestu informāciju un izvērtētu Latvijas drošības situāciju. «Ja Latvija sargās sevi pati, tad arī NATO mūs sargās,» teica A. Latkovskis, pārfrāzējot sen zināmo atziņu. Runājot par finansējuma palielināšanu, Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdis piekrīt, ka tas ir jāvērtē arī citu nozaru vajadzību kontekstā, lai valstī neradītu drošības riskus ar sociālo spriedzi. «Nevar atņemt naudu kādai sociālajai grupai. Vairāk ir jādomā, kā veicināt ekonomisko izaugsmi,» teica A. Latkovskis. No šī viedokļa viņam pareizs šķiet arī lēmums atlikt elektroenerģijas tirgus liberalizāciju.

A. Latkovskis apstiprināja, ka Latvijas amatpersonām notiek nepārtrauktas sarunas ar NATO un ES valstu amatpersonām augstā līmenī, taču to saturu pēc slēgtās sēdes viņš nepubliskoja. Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis (RP) jau dienu iepriekš Eiropas lietu un Ārlietu komisiju kopīgajā sēdē norādīja uz Krievijas rīcībā esošajām ekonomiskajām svirām, pieļaujot, ka Latvija «sēž uz gāzes adatas», tāpēc valsts drošības interesēs būtu jādomā arī par alternatīvām, lai nodrošinātu enerģētisko neatkarību. Deputāts uzskata, ka valstij būtu jāiegulda sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?