Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Radus nav pieņemts uzturēt - dot, aizdot naudu

Es pensionējos, pirms biju sasniegusi 62 gadu vecumu, kas toreiz, kad pārcēlāmies uz dzīvi Latvijā no ASV, mums bija atļauts - kā sievietēm, tā vīriešiem. Amerikā nešķiroja ļaudis pēc dzimuma, kas attiecas uz viņu darbu un iešanu pensijā. Diemžēl algas daudzām sievietēm bija zemākas nekā vīriešiem. Vismaz toreiz pensiju aprēķināja pēc pieciem pēdējiem nostrādātajiem gadiem.

Es strādāju atalgotu darbu jau no 15 gadu vecuma. Mēs, latviešu jaunieši, lasījām ogas fermās, kaplējām kukurūzu un sīpolu laukus, zēni krāsoja sētas vai raka grāvjus. Pilna laika darbu (40 stundas nedēļā) varēja sākt strādāt no 18 gadiem. Pēc universitātes beigšanas abi ar vīru strādājām profesionālu darbu, es kā redaktore skolas grāmatu izdevniecībās, mans vīrs bija packaging engineer. Mums bija augstākā izglītība. Vecāki ļoti uzsvēra, ka galvenais dzīvē ir izglītība, un darīja visu, lai Amerikā mēs to iegūtu. Es saņēmu BA (Bachelor of Arts) grādu no Western Michigan universitātes; mans vīrs BS (Bachelor of Science) grādu no Michigan State universitātes. Man ļoti patika mans darbs, diemžēl skolotāji un viss, kas saistīts ar bērnu izglītību, bija slikti apmaksāts. Toties vīrs labi pelnīja.

Amerikā dzīvoju kopš 1949. gada vasaras. Tur nodzīvoju gandrīz pusi savas dzīves - 45 gadus. Kad pārcēlāmies uz Latviju, Amerikas valsts pensiju nepieprasījām. Latvijā 1994. gadā ārstu pakalpojumi bija absurdi lēti. Atceros, par ārsta vizīti Valmieras slimnīcā man prasīja Ls 0,70.

Man bija grūti saprast, kamdēļ kaimiņienes audzēja saknes, dārzājus, turēja vistas un pat sivēnus. Tad pavadīja pusi dienas, gatavojot maltītes - tērēja laiku un elektrību, kad vietējās ēstuvēs pusdienas maksāja Ls 0,85. Mēs ēdām brīnišķīgu ēdienu jebkurā Valmieras kafejnīcā! Tagad viss mainījies. Jā, es saņemu Amerikas Social Security (valsts apmaksātu pensiju), bet tā ir samērā maza. Pēdējos gadus Dalasā atvērām savu drukāšanas firmu. Mums pietrūka business zināšanu, nebijām pārdevēji, naudas kāri, kas nepieciešams, lai uzturētu savu firmu. Tas arī bija viens iemesls, kamdēļ atgriezāmies dzimtenē.

Šeit mēģinājām strādāt (es mācīju angļu valodu kaimiņu bērniem, vēlāk Valdorfa skolā), bet apstākļi bija tik atšķirīgi no tiem, pie kādiem bijām pieraduši... Turklāt kļuvām vecāki, mums piederēja mājiņa Gaujas krastā un darba pietika. Mana māsa un brālis atteicās no vecmāmiņas iemantotām lauku mājām Burtnieku pagastā par labu mums, jo mēs to varējām labāk apkopt un uzturēt, dzīvojot uz vietas. Pašas mājas atstājām ģimenei, kas tur dzīvoja.

Citādi nekādu materiālu atbalstu no saviem radiniekiem ārzemēs neesam saņēmuši. Mūsu uztverē nav pieņemts radus uzturēt, viņiem dot vai aizdot naudu. Katram pašam sava dzīve jāvada.

Tagad man jādomā, kur turpmāk dzīvošu, jo dēls un meita dzīvo Čikagā, kur man aug seši mazbērni!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

75 gadi
pensionāre, pusi mūža nodzīvojusi ASV
pašlaik dzīvo Latvijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?