Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Redzeslokā zināmi speciālisti

Laiks vēl ir - vasarā saņemtā atbilde no Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidenta Kirova Lipmana uz jautājumu, kad būs zināms valstsvienības galvenais treneris, nav zaudējusi aktualitāti. Arī decembra pirmajā nedēļā Lipmans izvairās no favorīta nosaukšanas. Kad Kirovam vaicā, vai persona X varētu būt treneris, jādzird gandrīz vai automātiskajā atbildētājā ierunāta frāze: «Viņš ir viens no kandidātiem.

..» Šķiet, Latvijas treneri Leonīds Beresņevs un Artis Ābols, kā arī izlasi jau vadījušais kanādietis Teds Nolans patlaban ir reālākie pretendenti vadīt Latvijas izlasi 2016. gada pasaules čempionātā Maskavā.

Beresņevs no Latvijas līgas

Viens no iemesliem, kāpēc Kirova pauze ir ieilgusi, saistīta ar decembra vidū paredzēto pasaules U-20 1. divīzijas čempionātu Austrijas galvaspilsētā Vīnē. Latvijas juniori trenera Beresņeva vadībā centīsies atgūt vietu elitē. Lipmans neslēpj, ka ceļazīmes iegūšanas gadījumā arī valstsvienības vadības groži var tikt nodoti izlasi jau vadījušajam speciālistam Beresņevam. Šis variants ir reāls, bet, visticamāk, izsauks pretrunīgu reakciju.

1996. gadā ar uzvaru pasaules B grupas čempionātā (PČ) Eindhovenā Beresņevs debitēja Latvijas izlases galvenā trenera amatā atbildīgā turnīrā. 1997. gadā PČ A grupā tika izcīnīta augstā 7. vieta, kas joprojām ir dalīts visu laiku labākais sasniegums. 1999. gadā Beresņeva vadītā izlase zaudēju vietu A grupā līdz rudenim, kad kvalifikācijas turnīrā Haralds Vasiļjevs iestūrēja valstsvienību atpakaļ elitē. Otrā iespēja Beresņevam tika dota 2005. gadā. Februāra olimpiskajā kvalifikācijā izšķirošā spēle ar Baltkrieviju iegājusi vēsturē kā viena no neaizmirstamākajām, jo mača galotnē no 2:4 izdevās izraut laimīgu 5:4 uzvaru. 2006. gada Turīnas olimpiāde Beresņevam bija pēdējā izlases galvenā trenera amatā. Pēc zaudējuma Kazahstānai (2:5) uz izlases kuģa bija gandrīz tikpat spēcīga vētra kā nedēļas nogalē. Vairāki spēlētāji izteica neapmierinātību ar Beresņeva darba stilu. Lai pasaules čempionātā Rīgā nebūtu sastāva komplektācijas problēmas, Lipmans izšķīrās par Beresņeva nomainīšanu pret Pjotru Vorobjovu.

Bažas par dažu potenciālo līderu iespējamo atteikšanos spēlēt Beresņeva vadībā ir galvenais iemesls, kāpēc Lipmans nav pārliecināts, vai junioru U-20 izlases triumfa gadījumā valstsvienību vajadzētu uzticēt Beresņevam. Turklāt pēdējie CV ieraksti neliecina, ka viņš būtu pieprasīts speciālists. 2013./2014. un 2014./2015. gadā Beresņevs nestrādāja par treneri, bet šosezon vada Latvijas virslīgas komandu HS Rīga. Konkurentu pēdējie CV ieraksti ir daudz spēcīgāki. Tiesa, lietot terminu «konkurenti» pagaidām var ļoti nosacīti, jo Lipmans skaidri nav nosaucis personas, kuras pretendē vadīt valstsvienību. Kategorijā «viens no kandidātiem» vislabāk ierakstās Teds Nolans un Artis Ābols.

No KHL reālākais ir Ābols

Kontinentālajā hokejā līgā (KHL) galvenā trenera amatā patlaban strādā trīs Latvijas treneri - Ābols (Toljati Lada), Harijs Vītoliņš (Maskavas Dinamo) un Pēteris Skudra (Ņižņijnovgorodas Torpedo). Viens no trijiem pagaidām nav uzlūkojams kā nopietns pretendents, jo Vītoliņš ir Znaroka palīgs Krievijas izlasē. Skudram, diplomātiski izsakoties, jau ilgstoši ir savdabīgas attiecības ar Latvijas hokeju, un viņam pagaidām it kā arī neesot interese pieņemt šo izaicinājumu, tāpēc no KHL augstākā plaukta pieejams varētu būt tikai Ābols. Austrumu konferencē Lada no labāko astoņnieka atpaliek 14 punktus, un tas nozīmē, ka 18. februārī Toljati komandai sezona varētu beigties. Ja klubs iedegtu zaļo gaismu, Ābols jau martā varētu ķerties pie darba.

Šī kārts gan ir riskanta, domājot par septembrī paredzēto olimpisko kvalifikācijas turnīru. No 1. līdz 4. septembrim Latvijas izlasei Rīgā ar Vāciju, Austriju un kvalifikācijas otrās kārtas uzvarētāju būs jācīnās par ceļazīmi uz 2018. gada olimpiādi. Ja Ābols turpinās darbu Lada, septembrī viņa darba devēji var nebūt pretimnākoši, jo nav zināms nākamās sezonas KHL kalendārs.

Ja ārzemnieks, tad Nolans

Kanādas speciālists Teds Nolans pagaidām ir bez darba, bet līdz jaungadam saņemšot kompensāciju par atlaišanu no NHL kluba Bufalo Sabres. Nolans izlasi vadīja trijos PČ (2012., 2013. un 2014. gadā) un 2014. gada Soču olimpiādē. Tajās tika izcīnīta 8. vieta, kas, ņemot vērā konkurenci, varētu būt visu laiku augstākais sasniegums. Pašreizējā situācijā izskatīt citu ārvalstu speciālista kandidatūru laikam nebūtu saprātīgi, jo nezin vai viņš tik īsā laikā spētu noorientēties Latvijas hokejā. Ja nu vienīgi tas nav slovāks Jūliuss Šuplers, kura kandidatūra tiekot izskatīta Rīgas Dinamo kabinetos.

Nolana pluss šoreiz ir arī tas, ka viņš ir bez darba un vasarā spētu ar pilnu atdevi gatavot komandu septembra turnīram. Tedam gan ar piedurkņu atlocīšanu īsti labi nesokas - viņa trumpis ir prasme motivēt komandu.

Izskatīšanas vērts būtu treneru tandēms Ēriks Miļuns un Andrejs Maticins, kuri kopā sekmīgi vadījuši Latvijas junioru izlases. Piepalīdzot Kārlim Zirnim, veidotos interesants treneru kolektīvs.

2015. gada pasaules čempionātā valstsvienību vadīja Aleksandrs Beļavskis, bet pēc ieņemtās 13. vietas ar viņu līgumsaistības netika pagarinātas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hokejs

Latvijas izlases treneri
Helmuts Balderis (1992-1994)
Mihails Beskašnovs (1994)
Ēvalds Grabovskis (1995)
Leonīds Beresņevs (1996-1999)
Haralds Vasiļjevs (1999-2001)
Kurts Lindstrēms (2001-2004)
Leonīds Beresņevs (2004-2006)
Pjotrs Vorobjovs (2006)
Oļegs Znaroks (2006-2011)
Teds Nolans (2011-2014)
Aleksandrs Beļavskis (2014-2015)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?