Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Reģionos tirgus šobrīd vēl snauž

Vērtējot projektu attīstītāju un pircēju aktivitāti, redzams, ka patlaban interese galvenokārt vērsta uz Rīgas centru un Jūrmalu. Darījumu skaits Jūrmalā gan sāk mazināties, un to var skaidrot ar faktu, ka cena 5000-7000 eiro par kvadrātmetru ir noteikta daudz par augstu. Dārdzības rezultātā pircēji lielāku interesi sāk izrādīt par Rīgu.

Pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgas centrā šobrīd pārspēj piedāvājumu. To sekmē nerezidenti, kurus mūsu valsts ieinteresējusi ar uzturēšanās atļauju iegūšanas iespēju. Jāmin, ka uzturēšanās atļauju piešķiršanai ārvalstu nerezidentiem, kas iegādājušies nekustamo īpašumu Latvijā, ir pozitīva ietekme uz valsts tautsaimniecību.

Vietējie iedzīvotāji pievēršas galvenokārt dzīvokļu iegādei Rīgas guļamrajonos. Rezultātā šajos rajonos jauno mājokļu tirgus situācija stabilizējas. Daudzi pircēji dod priekšroku Pārdaugavai, kas ir tuvu lidostai un pa ceļam uz Jūrmalu. Palēnām palielinās arī to vietējo pircēju skaits, kas iegādājas īpašumus jaunajos projektos. Tiesa, līdz reālai tirgus izaugsmei vēl tālu, ko var skaidrot gan ar banku piesardzīgo kreditēšanas politiku, gan ar lielo starpību starp jauno projektu un sekundārā tirgus dzīvokļu cenām. Pirmskrīzes gados šī cenu starpība bija daudz mazāka, kā rezultātā pircējam, pārdodot savu esošo īpašumu un paņemot kredītu starpības segšanai, bija daudz plašākas iespējas iegūt īpašumā dzīvokli jaunajā projektā.

Savukārt Latvijas reģionu pilsētās vērojama stagnācija nekustamo īpašumu segmentā. Jauno projektu cenas nesedz būvniecības izmaksas. Piemēram, Gulbenē šobrīd dzīvokļa cena ir, sākot no 200 eiro par kvadrātmetru. Rezultātā arī investoru interese par jauno projektu attīstīšanu nav novērojama.

Ņemot vērā iekšzemes kopprodukta pieaugumu un Latvijas iedzīvotāju pirktspējas atjaunošanos, novērojama tirdzniecības centru attīstība. Arī investori ir gatavi atkal ieguldīt investīcijas jaunos tirdzniecības centru projektos.

Arī biroju segmentā sāk iezīmēties pozitīvas pārmaiņas - pieaudzis pieprasījums pēc jaunām un kvalitatīvām biroju telpām. Tomēr šajā nekustamo īpašumu segmentā vēl joprojām ir liels īpatsvars brīvu telpu, kas nozīmē, ka piedāvājums tirgū pārsniedz pieprasījumu. Prognozes liecina, ka brīvo telpu segments varētu sarukt divu trīs gadu laikā un tad varētu parādīties jaunas biroju ēku attīstības iespējas.

Pateicoties eksporta izaugsmei, ražošanas un noliktavu telpu segmentā šobrīd būtu jābūt labvēlīgai situācijai attīstībai. Tomēr ražotāji pret paplašināšanos izturas piesardzīgi.

Jāuzsver vēl tāda tendence, ka banku nekustamo īpašumu pārdošanas cenas veidošanas ideoloģija stipri atšķiras no tās, kuru pielieto celtniecības kompānijas. Mūsējā ir balstīta uz faktiskajiem izdevumiem, kas saistīti ar zemes iegādi un projektēšanu, celtniecības darbu un mārketinga izmaksām. Banku struktūrām, kas īpašumus pārņēmušas izsolēs, ir citi orientieri. Viņu cena bieži vien ir zemāka par pašizmaksu un nekādi nav samērojama ar reālajām celtniecības izmaksām. Šī iemesla dēļ tās var atļauties būt elastīgākas cenu ziņā, kā arī piedāvāt pircējiem izdevīgākas aizdevuma procentu likmes un mazākas prasības pirmajai iemaksai.

* YIT celtniecība valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?