Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Reģionu slimnīcas gatavas tiesvedībai

Šobrīd neatliekamo medicīnisko palīdzību reģionālās slimnīcas nodrošina uz mediķu intensitātes un zemo algu rēķina, kā arī netiek maksāts piegādātājiem. Lai risinātu situāciju un saņemtu valsts finansējumu par jau padarītu darbu, slimnīcas ir gatavas tiesvedībai, jo ne piketi, ne sarunas ar amatpersonām vairs nav efektīvas.

Lai pārrunātu šābrīža kritisko situāciju reģionālajās slimnīcās, to pārstāvji vakar bija pulcējušies Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē. Viņi skarbi norādīja uz situāciju, kas jau tagad apdraud slimnīcu pastāvēšanu. Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ivars Eglītis norādīja, ka 2009. gadā slimnīcām tika samazināts plānoto pacientu skaits, līdz ar to arī finansējums. Bet tieši krīzes apstākļos pacientu skaits palielinājās. Kļūdainie aprēķini finansējuma piešķiršanai tiek izmantoti jau četrus gadus, kas atkārtoti novedis pie tā, ka slimnīcas vairs nevar nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Kā norādīja Tukuma slimnīcas vadītāja Dzintra Rabkeviča, aprēķini liecina, ka līdz gada beigām Tukuma slimnīcā 1500 pacientu paliks bez finansējuma. Savukārt Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītāja Inta Vaivode atzīmēja, ka slimnīca var nodrošināt ārstniecību tikai tāpēc, ka patlaban netiek maksāts piegādātājiem. Kā piemēru slimnīcu pārstāvji norādīja, ka viena pacienta dzīvības glābšana reanimācijā izmaksā ap 1,2 tūkstošiem latu, bet valsts piešķir tikai 186 latus. Tomēr Rēzeknes slimnīcas pārstāvis Jāzeps Korsaks ironizēja, ka, ņemot vērā šābrīža mirstības rādītājus, pēc pāris gadiem finansējums būs pietiekams, jo nebūs vairs pacientu.

Lai reģionālās slimnīcas varētu samaksāt par slimnieku ārstēšanu šā gada pirmajā pusgadā un izkļūtu no parādiem, kas izveidojušies, nemaksājot zāļu piegādātājiem, nepieciešami 1,7 miljoni latu. Taču labākajā gadījumā tām tiks tikai 1,5 miljoni, jo no Veselības ministrijas (VM) papildus prasītajiem 34 miljoniem tai atvēlēti tikai septiņi. I. Eglītis gan vērš uzmanību uz to, ka finansējums tiks sadalīts proporcionāli noslēgto līgumu apjomam. Tas nozīmē, ka slimnīcas, kurām ir lielākie parādi, saņems vien nelielu daļu. Tāpēc kā vienīgo variantu viņš saredz tiesvedības uzsākšanu. «Piketi, streiki, vēstuļu rakstīšana un sarunas ir jau sen noiets etaps. Mēs esam sākuši apspriest iespējamu tiesvedību pret tiem, kas mums ir parādā par padarītu darbu. Šobrīd ir ļoti plašs juridiskais materiāls, kurš dod pamatu domāt, ka tas ir iespējams,» Dienai sacīja I. Eglītis.

VM Veselības aprūpes departamenta direktors Ēriks Miķītis gan norādīja, ka papildu finansējuma sadalē tika izmantota sistēma, lai to nodrošinātu visām ārstniecības iestādēm, un subjektīvie faktori to neietekmēja. Tāpat arī Nacionālā veselības dienesta direktors Māris Taube atzīmēja, ka Rīgas slimnīcas lielāku finansējumu saņem objektīvu iemeslu dēļ. Viņš arī vērsa uzmanību, ka cilvēki no lauku reģioniem dodas arī uz Rīgas slimnīcām, piemēram, no Zemgales tie ir 22% iedzīvotāju.

Komisija vienojās sūtīt vēstuli ministru prezidentam un Finanšu ministrijai ar aicinājumu rast papildu finansējumu slimnīcu sektoram nākamā gada budžetā. Tomēr slimnīcu pārstāvji pauda nožēlu, ka situācijas nopietnība netiek ņemta vērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Finansējums

Veselības aprūpes budžets 2011. gadā - 503,5 miljoni, 2012. gadā - 524,4 miljoni, bet šogad - 500,3 miljoni latu.
Valsts izdevumi veselības aprūpei 2011. gadā uz vienu iedzīvotāju Latvijā bija 689 dolāri, Lietuvā - 954, bet Igaunijā - 1053 dolāri.
Avots: Nacionālais veselības dienests

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?