Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Restaurētās skulptūras - iemesls konfliktam

Septembrī pamatskolas Rīdze skolēni mācības atsāka atjaunotā ēkā. Pēc Rīgas domes pasūtījuma tika veikta ēkas restaurācija un arī rekonstrukcija, tai skaitā restaurētas divas skulptūru grupas, kas grezno ēkas priekšpusi. Skulptūru dēļ gan izveidojies konflikts starp to restauratoru un uzņēmumu, kurš noslēdzis līgumu par skulptūru atjaunošanu. Pēc restauratora teiktā, uzņēmums nepilda savas saistības un neizmaksā atlīdzību par padarīto darbu.

Ar Dienu restaurators Atis Cīrulis sazinājās dienā, kad būvfirma RBC trans vērsusies pie viņa ar prasību atmaksāt uzņēmumam iemaksāto avansu par skulptūru restaurāciju, jo darbi nav izpildīti laikus. Tomēr A. Cīrulis uzskata, ka uzņēmums nevēlas pildīt savas saistības. Kā Diena pārliecinājās, A. Cīrulim ar būvfirmu RBC trans līgums par pamatskolas Rīdze fasādes dekoratīvo elementu attīrīšanas, iekonservēšanas, restaurācijas, gruntēšanas un krāsošanas darbiem parakstīts šā gada 22. aprīlī. Līguma summa noteikta 1243,80 latu apmērā, un galvenais restauratora uzdevums bija skulptūras Ģimene un Zināšanas restaurācija, izveidojot trūkstošās detaļas analogi vēsturiskajam izskatam. Tā, piemēram, vienai no skulptūrām atjaunota roka, kura laika gaitā bijusi nodrupusi. A. Cīrulis Dienai apgalvo, ka darbus esot paveicis kvalitatīvi un noteiktajā termiņā, līdz 22. maijam, kā paredzēts līgumā. Tomēr pēc tam esot sākušies sarežģījumi. Vēršoties pie būvfirmas ar lūgumu parakstīt pieņemšanas - nodošanas aktu, ir saņemts atteikums, jo nav iesniegtas skulptūru restaurācijas pases. A. Cīrulis gan norādīja, ka šāda prasība nav atrunāta noslēgtajā līgumā, tomēr dokumentus sakārtojis. Lai gan solīts, ka par darbu tiks samaksāts, tiklīdz būs sakārtota dokumentācija, tomēr samaksas termiņš, pēc A. Cīruļa teiktā, mutiski atlikts līdz brīdim, kad būvfirma būs pabeigusi visu objektu. Bet arī tad atlikušo summu A. Cīrulis nav saņēmis. Viņš norādīja, ka vairākas reizes vērsies pie firmas ar rēķinu, tomēr katru reizi bijis kāds iemesls, lai to neparakstītu - būvfirmu neapmierināja rēķina forma, abām pusēm nesakrita skaitļi vai vienkārši nebija cilvēka, kas varētu dokumentus parakstīt. Pēdējo reizi A. Cīrulis devies uz uzņēmumu pagājušo piektdien, tomēr saņēmis brīdinājumu, ka viņam jāatdod jau samaksātais avanss un soda procenti par darba izpildes termiņa kavēšanu. Dienai viņš pastāstīja, ka RBC trans nav izmaksājis vēl 427 latus. Šobrīd gan viņš saprot, ka atlikušo summu, iespējams, nesaņems, jo naudas tiesas izdevumiem nav. Atliekot vien samierināties.

Lai arī Diena divas reizes mēģināja runāt ar RBC trans valdes locekli Andreju Baumani, kura vārdā ir parakstīts līgums, tomēr komentārus viņš nesniedza, norādot vienīgi to, ka jautājums tiks risināts tiesā. Savukārt Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs par konfliktsituāciju neko nezina. Viņš paskaidroja, ka Rīgas domei līgums ir noslēgts ar SIA Velve, nevis būvfirmu RBC trans, līdz ar to apakšuzņēmēju un darbinieku konfliktsituācijas Rīgas domei nav saistošas. Arī Velves valdes loceklis Ilmārs Upenieks norādīja, ka komentārus nesniegs, jo uzņēmumam ar A. Cīruli līguma nav.

Remontdarbi pamatskolā Rīdze arī iepriekš piesaistījuši uzmanību, jo konstatēts, ka Velve un pilnsabiedrības Moduls-Rīga piesaistītie apakšuzņēmēji nelegāli nodarbina un apkrāpj strādniekus. Apakšuzņēmējs SIA Alians Būve bija bez saskaņošanas ar darbu vadītāju piesaistījis vēl vienu apakšuzņēmēju, kurš bez līguma nodarbinājis un apkrāpis vairākus strādniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?