Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Restorāniem būs jauni konkurenti - mājrestorāni

Lai arī pārsvarā gatavoju mājās, dažreiz gadās pabūt restorānos. Atliek vien pabrīnīties, cik daudz to pilsētas centrā atvērts un cik daudz naudas cilvēki ir gatavi maksāt par vienkārši pagatavojamu ēdienu, lai arī cik sarežģīts būtu tā nosaukums. Neapšaubāmi restorāns nav tikai ēdiens. Restorāns ir iziešana ārpus mājas, vide, noskaņa, mūzika, citi cilvēki, un personīgi man restorāns ir iespēja uzzināt kaut ko jaunu par to, ko varētu izmēģināt pagatavot mājās.

Kādā Rīgas itāļu restorānā es nogaršoju gnokus ar kaltētu tomātu un sēņu mērci. Gnoki ir nelielas klimpiņas, kuras pārsvarā gatavo no kartupeļiem. Populāri ir arī gnoki no mannas, kviešu miltiem un pat rīvētas maizes. Kartupeļu gnokus ir vienkārši pagatavot. Ar visu mizu novārītus kartupeļus saspaida, pievieno nedaudz miltu, dažas olas, sāli un sajauc viendabīgā masā. Pēc tam veido nelielas klimpiņas ar smailiem galiem, kuras tad arī ir sauc par gnokiem. Tos gatavo, ievietojot nedaudz sālītā verdošā ūdenī un gaidot kamēr tie uzpeldēs. Gnoku mīklai var pievienot smalki sagrieztus zaļumus, vārītus burkānus, paprikas pulveri, tādējādi iegūstot tos krāsainus. Jau sagatavotus gnokus vārīšanai ir iespējams iegādāties arī lielveikalos. Vienkāršā variantā gnokus ēd ar dažādām tomātu mērcēm, pesto vai parmezana veida rīvētu cieto sieru.

Restorānā par gnokiem ar mērci nācās šķirties no gandrīz pieciem latiem par porciju. Ar mājās taisītiem un garšīgāku mērci - treknāku, vairāk sēņu un tomātu - par to pašu naudu var pabarot vismaz četrus kārtīgus ēdājus.

Šajā ziņā restorāniem drīzumā lielu konkurenci varētu sagādāt mājrestorāni. Latvijā man ir zināms tikai viens tāds, bet lielākajās pasaules pilsētās tādu ir daudz. Daži pat ir tik populāri, ka to organizētāji ne ar ko citu nemaz nenodarbojas un biļetes jāiegādājas biļešu tirdzniecības vietās. Mājrestorāns ir pasākums, kurā ēst gatavošanas mīļotājs uztaisa viena vakara restorānu. Var būt pat ar baltiem galdautiem, svecēm, vīnu, viesmīli un ģērbšanās etiķeti. Atnāk draugi, draugu draugi vai pat pilnīgi sveši cilvēki, un viņi tiek pabaroti. Vienīgā atšķirība no restorāna ir, ka būs jāēd tas, ko dod, un nav zināms, kurā vietā un kad nākamreiz šis restorāns vērs savas durvis.

Gnoki ar kaltētu tomātu un sēņu mērci.

Četrām porcijām vajadzēs svaigus kartupeļu gnokus (500 g), svaigus šampinjonus (500 g), nedaudz saulē kaltētu tomātu, 200 ml saldā krējuma, 100 g kausēta siera. Šampinjonus sagriež nelielos gabaliņos un uzkarsētā pannā apcep olīveļļā. Pievieno sagrieztus kaltētus tomātus, saldo krējumu un kausēto sieru. Pēc garšas pievieno maltus piparus un sāli. Savādākai garšai var izmantot eļļā marinētus kaltētos tomātus - tie ir sāļāki un ar spēcīgāku garšu. Kā arī šampinjonus aizstāt ar citām sēnēm. Gnokus uzvāra un pasniedz, aplietus ar mērci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?