Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Rīgā plāno atcelt iekšpagalmu apbūves moratoriju

Pirms trijiem gadiem pieņemto moratoriju, kas ierobežo būvniecību un rekonstrukciju dzīvojamo mikrorajonu pagalmos un publisko apstādījumu teritorijās, Rīgas pašvaldība nolēmusi atcelt, jo tas vairs neatbilst nule kā grozītajam pilsētas teritorijas plānam. Lēmums pozitīvi ietekmēs uzņēmējus, jo atvieglos projektu īstenošanu. Taču iedzīvotāji no tā cietīs, jo mazākas kļūs viņu iespējas ietekmēt nevēlamus projektus, brīdina Sabiedrības par atklātību Delna pārstāvis.

Saskaņā ar moratoriju, ko dome pieņēma pirms trijiem gadiem, attīstītājiem, kuri vēlas kaut ko būvēt iekšpagalmā, vispirms par saviem līdzekļiem jāizstrādā zemes gabala detaļplānojums un jārīko sabiedriskā apspriešana. Tas nodrošina projekta stabilitāti, proti, ka tā izstrādes un realizācijas gaitā netiks kaut kas mainīts, piemēram, ceļš paliks tur, kur iezīmēts un kur tam piekrituši arī iedzīvotāji. Pašlaik moratorijs ir spēkā aptuveni 200 iekšpagalmiem.

Pilsētas attīstības departaments skaidro, ka detaļplānojums kā obligāts nosacījums teritorijas attīstībai vairs nav vajadzīgs, jo ir pretrunā ar spēkā esošo teritorijas plānojumu, kurā iekšpagalmu apbūves nosacījumi tagad ir atrunāti. Vēl iepriekšējā domes sasaukuma laikā uzņēmums Datorkarte pēc pašvaldības pasūtījuma noteica moratorija teritorijās esošo apstādījumu kvalitāti un vietas, kuras ir būtiskas iedzīvotāju rekreācijai un publiskai apkalpei, kā arī sniedza priekšlikumus to turpmākai izmantošanai. Pamatojoties uz izpētes rezultātiem, pilsētas plānojumā tagad ir iestrādātas zonējuma izmaiņas, kas iespēju robežās nodrošina esošo apstādījumu saglabāšanu, jaunu apstādījumu veidošanu un publiskās infrastruktūras attīstību moratorija teritorijās.

«Iedzīvotājiem nav pamata satraukties, jo iekšpagalmos, kuros detaļplānojums vairs nebūs jāizstrādā, tik un tā būs jāorganizē sabiedriskā apspriešana,» norāda departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Ābeltiņa. Trešdien par moratorija atcelšanu iecerējusi lemt Pilsētas attīstības komiteja.

«Detaļplānojuma izstrāde ir vajadzīga. Tas nepieciešams, lai saskaņotu uzņēmēju un iedzīvotāju intereses,» domes plāniem iebilst Sabiedrības par atklātību Delna juridiskais analītiķis Kristaps Markovskis. Viņš skaidro, ka pilsētas teritorijas plānojums ir cita mēroga plānošanas dokuments un tajā nevar atrunāt nianses līdz tādai pakāpei, kā tas tiek darīts detaļplānojuma stadijā: «Pilsētas mēroga plānā nav iespējams iestrādāt visus sīkākos nosacījumus. Tāpat nav iespējams tā pieņemšanā panākt lielu iedzīvotāju līdzdalību.»

K.Markovskis apšauba, ka departaments būtu bijis spējīgs rūpīgi izpētīt katru Rīgas iekšpagalmu, taču, «ja tas tā ir, tad tā ir nelietderīga resursu izmantošana, jo viņiem jāsniedz atzinums par katru iekšpagalmu, nezinot, vai tas kādam vispār būs vajadzīgs apbūvei».

Departaments savukārt norāda, ka moratorija atcelšana uzņēmējiem vienkāršos un atvieglos attīstības ieceru realizāciju, jo viņi varēs pārtraukt nelietderīgu detāļplānojumu izstrādi. M.Ābeltiņa uzsver, ka iecerētās izmaiņas līdz šim apzināti noklusētas, jo, tiekoties ar iedzīvotājiem, teritorijas plāna apspriešanas laikā tās tika pieminētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?