Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Rudenī būs no kā izvē lēties

Pilotu trijniekā viena intriga, savukārt stūmēju aprindās sen neredzēta konkurence. Četrpadsmit Latvijas bobslejistu jau nedēļu kopīgi lej sviedrus treniņnometnē pie Usmas ezera. «Pagaidām jau notiek tikai organisma sagatavošana nopietnākam darbam. Tā teikt, iekustinām sirdi un asinsvadus, lai būtu gatavi, kad sāksies nopietnāks darbs stadionā un svaru zālē,» Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis ar pēdējos gados pārbaudītām metodēm sācis gatavot komandu četrgades nozīmīgākajam startam - 2014. gada olimpiskajām spēlēm Sočos.

Pievērst uzmanību bobslejistiem kā pirmajiem ziemniekiem sagatavošanās posmā ceļā uz Sočiem ir vismaz divi iemesli. Pirmkārt, 2010. gada Vankūveras olimpiskās spēles atstāja tik lielu netaisnības devu, ka lielai daļai pašreizējā sastāvā ir papildu motivācija apliecināt savu varējumu pret likteņa sarūpētajiem pārbaudījumiem. Tā izlases modeļa vadošajam pilotam Jānim Miņinam tika izdarīta apendicīta operācija Vankūveras sacensību priekšvakarā. Ne tikai Miņins, bet arī divi četrinieku ekipāžas stūmēji Oskars Melbārdis un Intars Dambis uz notikumiem trasē toreiz bija spiesti noraudzīties no malas. Otrkārt, pēc Vankūveras bobslejistu nometnē notikušas daudzsološas pārvērtības. Melbārdis trijos gados tik strauji ielauzies bobsleja pilotu elitē, ka spējis uzvarēt Soču ģenerālmēģinājumā - 2012./2013. gada Pasaules kausa izcīņas pēdējā posma sacensībās nākamo olimpisko spēļu trasē.

Prūsis neslēpj, ka Melbārdis ir nopelnījis pirmā pilota vietu. Pagājušās sezonas otrajā pusē 20 gadu vecais Oskars Ķibermanis aizsteidzās soli priekšā nedaudz rūdītākajam pilotam Uģim Žaļimam, taču abu kontekstā saglabājas vienīgā intriga pilotu aprindās. «Pirms sezonas būs treniņi Siguldā un Lillehammeres trasē Norvēģijā. Pēc tiem arī lemsim, kurš sezonu iesāks Pasaules un kurš - Eiropas kausa izcīņas apritē.»

Stūmējiem veidojas ļoti nopietna konkurence. Usmā trenējas vienpadsmit. Uz Sočiem brauks seši vai labākajā gadījumā septiņi no viņiem, jo bobslejistiem olimpiskajās spēlēs ir astoņas vietas - diviem pilotiem un sešiem stūmējiem. Parasti līdzi dodas vēl viens rezervists, kurš dzīvo ārpus olimpiskā ciemata. Zinot, ka piloti Žaļims un Ķibermanis var arī pārkvalificēties par četrinieku kamanu malējiem stūmējiem, cīņa, visticamāk, būs par sešām vietām. «Jānotiek gandrīz vai katastrofai, lai uz Sočiem neaizbrauktu stūmējs Daumants Dreiškens. Viņš ir mūsu balsts divnieku un četrinieku ekipāžās. Protams, ir vēl stūmēji, kuri ilgākā laika posmā sevi ir apliecinājuši, taču jebkuram ir iespēja aizbraukt uz Sočiem, ja vien viņš būs labāks par konkurentiem.»

Kopš pirmās dienas Usmā kopā ar pārējiem trenējas divi jaunpienācēji - Latvijas rekordists desmitcīņā Edgars Eriņš, kā arī bobslejam netipiska sporta veida pārstāvis Eiropas junioru un kadetu čempions karatē 18 gadu vecais Dāvis Spriņģis, kuram rudenī vēl turpināsies mācības 12. klasē.

«Pirmajā nometnē nerīkojām pārbaudes normatīvus, lai pēc atpūtas kāds neiedzīvotos savainojumā. Nākamā nometne jūlijā būs Ventspilī, un tajā jau būs normatīvi ar skriešanu, svaru celšanu un trenažiera stumšanu. Taču pa īstam, kurš ko spēj, varēs redzēt tikai septembrī starta estakādē. Jā, Eriņam ir bijusi lieliska punktu summa desmitcīņā, taču bobslejā viņam sevi būs jāapliecina no jauna,» Prūsim galvenais atlases kritērijs būs uzrādītais rezultāts bobsleja kamanu iestumšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bobslejs

Latvijas izlase 2013./2014. gada sezonā
Piloti: Oskars Melbārdis, Oskars Ķibermanis, Uģis Žaļims

Stūmēji: Daumants Dreiškens, Intars Dambis, Arvis Vilkaste, Raivis Broks, Jānis Strenga, Helvijs Lūsis, Raivis Zīrups, Kristaps Kalniņš, Vairis Leiboms, Edgars Eriņš, Dāvis Spriņģis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?