Diena jau vairākkārt rakstījusi, ka pērn, lai bērniem izglītības iestādēs piedāvātu veselīgāku uzturu, tika noteikts pieļaujamais sāls daudzums ēdienā - 0,25 grami sāls uz 100 gramiem gatavā produkta. Tomēr tas radīja problēmas - bērni neēda pusdienas, jo uzskatīja, ka ēdiens kļuvis negaršīgs. Veselības ministrija (VM) saņēma sūdzības no izglītības iestāžu ēdinātājiem. Sūdzību dēļ ministrija izstrādāja grozījumus, palielinot pieļaujamo sāls daudzumu līdz vienam gramam. Tomēr šāda rīcība izsauca vēl lielāku sašutumu vecāku un uztura speciālistu vidū.
Patlaban panākts sava veida kompromiss - pievienotā sāls daudzums gatavajā ēdienā nedrīkstēs pārsniegt 0,4 g uz 100 g produkta. Tas nozīmē, ka ēdienam varēs likt klāt arī mazāk sāls, bet nevarēs pārsniegt noteikto normu, Dienai norādīja VM pārstāvis Oskars Šneiders. Viņš arī pastāstīja, ka ministrija ir veikusi aprēķinus, ņemot vērā porcijas lielumu gramos skolās. Tādējādi, izmantojot 0,4 g sāls uz 100 g produkta, 1.-4. klašu skolēni pusdienās apēdīs 1,5 g sāls, bet 5.-12. klašu skolēni - 1,9 g sāls. Šāds sāls daudzums, pēc ministrijas teiktā, neapdraud bērnu veselību. Internātskolās pievienotā sāls daudzums nevarēs pārsniegt 5 g dienā, jo tur bērni ēd visas ēdienreizes. Ar jaunajiem noteikumiem tiks veicināts, lai sāls vietā izglītības iestādēs biežāk izmantotu garšaugus. Tomēr jau iepriekšējās diskusijās izskanēja viedokļi, ka garšaugu izmantošana izmaksā dārgāk, īpaši ziemas mēnešos. Tas var būt īslaicīgs risinājums vasarā un rudens sākumā.
Biedrības Vecāki par izglītību pārstāve Jana Simanovska uzskata, ka ministrijas lēmumu ir iespaidojis spēcīgs ēdinātāju lobijs. Lai gan viņa piekrīt, ka ir panākts kompromiss, tomēr uzskata, ka lielākais jautājums ir, vai konkrētie uzņēmumi spēj vai nespēj bērniem pagatavot garšīgu ēdienu, izmantojot arī nelielu sāls daudzumu. Izmaiņas ēdienam pievienojamā cukura daudzumā skars internātskolas. VM secinājusi, ka internātskolās tas noteikts pārāk mazs, jo uz vietas tiek gatavoti arī miltu konditorejas izstrādājumi, piemēram, plātsmaizes un smalkmaizītes. Tāpēc ēdienam pievienotā cukura daudzumā neieskaitīs to cukuru, kas tiek izmantots uz vietas gatavotajos miltu konditorejas izstrādājumos.