Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sarūsējušās vanniņas aizmirstiet

Vispirms iztīriet un sakārtojiet savu balkonu, tad apdomājiet, cik daudz laika un patikšanas jums būs puķu kopšanai. Un novērtējiet: vai balkons ir saules vai ēnas pusē, pakļauts vējam vai aizvējā? Pareizo augu ielikšana pareizā vietā ir svarīgākais princips, kas ņemams vērā, iekopjot vasaras dārzu uz balkona - tāds pavisam praktisks ir smalkā Berga bazāra dārznieces Maijas Strazdiņas padoms iesācējiem balkonu lietās.

Ja saliksit kopā sauli un sausumu mīlošu augu ar tādu, kas labi jūtas mitrā un ēnainā balkonā, neaugs ne viens, ne otrs. Saderība vispirms jāplāno pēc augšanas prasībām, neņemot vērā krāsu un formu. Ja krāšņo pelargoniju iestādīsit ēnas pusē, tā ziedēs, bet skopi.

Ēnas dārzs

Saulainiem aizvēja balkoniem ir «puķu bez sava gala - pelargonijas, samtenes, dālijas, smaržīgās, pacietīgās, visu vasaru ziedošās alisītes». Grūtāk piemeklēt tās, kas krāšņas būs, augot ēnā. Ziedošu puķu ēnai ir ļoti maz - var mēģināt stādīt smalkziedu begonijas jeb ledenītes, bet arī tām vajag pusēnu.

Ja jums ir balkons ziemeļu pusē, varbūt nemaz nevajag mocīties un stādīt ziedošas puķes. Ir tik daudz skaistu augu, kas nezied un kuru dekoratīvās formas un lapas var sacensties ar ziedošu puķu skaistumu. Efejas, hostas apstādījumos, iespējams, izskatās apnicīgi, toties balkonos - izcili. Dekoratīvās graudzāles dārzā ir nezāles, bet ēnainos balkonos ideālas. Tikpat audzelīgas ir piparmētras. Tām ir sulīgas lapas, tās ir smaržīgas un nav kaprīzas, tikai ļoti mīl mitrumu.

Kas ir skaisti

M. Strazdiņa saka: skaists ir jebkurš vesels, dzīvelīgs, labi kopts augs tīrā, nesalauztā traukā, nevis, piemēram, «nodzeltējis, aizkaltis dzīvības kociņš ieplaisājušā podā pie glauna veikala». Var sākt ar vienu krāsu, taču jāatceras, ka vienkrāsains dārzs var būt gan «augsta māksla, gan garlaicīgs un nomācošs puķu klājiens».

Ja taupāt naudu, neapstādiet visu balkonu. Pietiks arī ar vienu krāšņu podu.

Dārzniece iesaka neizmantot sarūsējušas vanniņas un spaiņus. Šikā rajonā un ārzemju žurnālos noskatītas, tās izskatās stilīgi, bet mūsu mikrorajonu estētikā - muļķīgi. Der arī atcerēties, ka doma «lai ir tā, kā nevienam» nekādu labo padomu nedod.

No kā var iedvesmoties

Maija Strazdiņa labos piemērus iesaka meklēt Ventspils apstādījumos, Cēsīs, Rīgas Ziedu ballē jūlijā un Krasta ielas Lido. «Ķirsons lien politikā, un tas man nepatīk, bet viņa dārznieki ir augstas klases. Šajā kiča un izpriecu vietā apstādījumi visu notur līdzsvarā. Lido dārznieki ceļo pa pasauli, dārzu izstādēm, fotografē un analizē. Es vismaz reizi sezonā tieši apstādījumu dēļ cenšos aizbraukt uz Krasta ielu.»

Arī mēs, Dienā, ņemot vērā M. Strazdiņas ieteikumu, aizbraucām uz Krasta ielu, lai apskatītos, ko šopavasar stāda Lido dārznieki Ilze Skrastiņa un Aivars Lukevics. Lūk, dažas bildes iedvesmai!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?