Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Satversmes preambula esot vajadzīga vairāk nekā jebkad

Satversmes preambula atbild uz jautājumu, kas ir Latvijas valsts, ko vēl jo būtiskāk ir nostiprināt pamatlikumā situācijā, kad notiek pārmaiņas starptautiskajā sabiedrībā, ceturtdien Saeimas sēdē uzsvēra Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. Saeima ar 67 balsīm 1. lasījumā pieņēma Satversmes grozījumus, kas paredz tās papildināšanu ar jaunu ievadu jeb preambulu. Priekšlikumu iesniegšanai dots laiks līdz 28. aprīlim.

Ja projektu atbalstītu par vienu deputātu mazāk, tad konceptuāli to neizdotos pieņemt bez nepieciešamā divu trešdaļu vairākuma. Uz to cerēja Saskaņas centrs, kas nereģistrējās pirms balsojuma. Kad tas tomēr notika, jo kvorums bija pietiekams, SC frakcija balsoja pret, izņemot vienu deputātu, kurš nebalsoja. Satversmes preambulas iekļaušanu pamatlikumā atbalstīja koalīcijas partijas un neatkarīgie deputāti.

«Konstitucionālajās tiesībās tas ir ārkārtīgi rets un pat neparasts gadījums, ka 92 gadus vecai Satversmei pievieno jaunu preambulu,» sēdē sacīja Saskaņas centra frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins, kurš frakcijas noraidošo attieksmi skaidroja ar vairākiem iemesliem - tostarp sajūtām, ka šis dokuments sašķels sabiedrību. «Nācijas valsts griba bija izveidot savu valsti, lai latviešu nācija varētu nodrošināt savas valodas un kultūras pastāvēšanu,» uzsvēra Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība).

Viņa norādīja - Satversmes tēvi nevarēja iedomāties, ka situācija Latvijā radikāli mainīsies, valsts būs okupēta un latviskums nopietni apdraudēts. Latvijas brīvvalsts laikā preambulu neizdevās pieņemt, jo toreiz nebija 5% barjeras iekļūšanai parlamentā un nodrošināt divu trešdaļu vairākumu bija vēl sarežģītāk, skaidroja politiķe. «Ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainā, Satversmes ievads ir vajadzīgs vairāk nekā jebkad,» teica I. Čepāne. Viņa pateicās vēsturniekiem un juristiem, kuri piedalījās Juridiskās komisijas sēdē preambulas apspriešanā, bet jo īpaši - tās pirmā projekta autoram Egilam Levitam.

Preambulā iekļautais Latvijas valsts okupācijas fakts bija vēl viens no tematiem, par ko strīdus rosināja SC deputāti. «Vārdiņu «okupācija» politiķi cenšas piemērot kā ieroci - gan kā vairogu, gan kā zobenu -, arī Satversmes preambulā. Notikumi bija sarežģītāki, lai tos aprakstītu ar vienu vārdu. Vārds «okupācija» neļauj mums iet uz priekšu pa vienu ceļu,» teica Igors Pimenovs (SC), aicinot Satversmes ievadā šo vārdu nepieminēt. R. Dzintars atgādināja, ka par Latvijas okupāciju ir stāstīts vēstures grāmatās, «ikvienam Latvijai lojālam pilsonim, lojālam iedzīvotājam ir jābūt skaidram, kas ir okupācija». Ja tas joprojām neesot skaidrs, tad vēl jo vairāk deputātu pienākums ir «šīs vērtības, atziņas un patiesības nostiprināt Satversmē», teica R. Dzintars.

Iespēju uzstāties debatēs izmantoja ļoti daudzi deputāti, daži - pat atkārtoti. Andrejs Elksniņš (SC) secināja: «Preambulā ir vārds «tolerance», bet šajās debatēs tolerances nav.» Lakoniski Zaļo un Zemnieku savienības atbalstu šim dokumentam izteica frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, nolasot no Satversmes Saeimas deputātu zvērestu, ko tautas priekšstāvji dod, uzņemoties deputāta pienākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?