Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Saule Spānijā neuzspīdēja

Darba atļauja Spānijā maksā tikai 10 eiro. Populārākais sezonas darbs - mandarīnu vai apelsīnu lasīšana. Šķiet - vienkārši. Tāpēc strādāt uz Spāniju dodas gan afrikāņi, gan daudzi austrumeiropieši. Tā pērnā gada rudenī nolēma arī 44 gadus vecais Ēriks Mecgers no Latvijas, kurš pirms tam bijis bārmenis. Tā kā viņš audzina divus dēlus, solītā alga - 700-800 eiro mēnesī - bijusi kārdinoša, taču nesen viņš atgriezies atpakaļ. Ēriks ir sašutis ne tikai par darba apstākļiem, bet, izrādās, arī nopelnīt viņam tur lāgā nav izdevies. Par diviem mēnešiem viņam izmaksāti tikai 148 eiro (apmēram 100 latu).

Valda haoss

Ēriks stāsta, ka Spānijā mandarīnu novākšanā valdījis haoss gan darba organizācijā, gan samaksas sistēmā. Dīkstāves un nepildīti solījumi tur izrādījušies ikdienišķa parādība. Ik nedēļu no mandarīnu plantācijām prom devušies desmitiem cilvēku, lai aizpildītu robus, darbā ņemti citi.

«Man netika dotas nekādas atskaites par nopelnīto naudu. Citiem redzēju algas lapas, par kurām visi bija ļoti sašutuši, jo uz tām bija viens skaitlis - 366 eiro -, kam vēl tika piemēroti dažādi atvilkumi,» stāsta Ēriks. «Kad dalīja naudu, mazākā summa, ko dzirdēju, bija mīnus četri eiro, cilvēks palika parādā. No tiem, ar kuriem dzīvoju vienā mājiņā, lielākā alga vienam strādniekam bija 90 eiro. Par mēnesi darba,» tagad ar rūgtumu secina Ēriks. Lai kaut kā dzīvotu un atgrieztos mājās, Ēriks ieķīlājis līdzpaņemtās zeltlietas. Viņš uzskata, ka vainīgi neesot vis spāņi, bet gan savējie - austrumeiropieši, kuri vervē strādniekus un organizē darbus. «Es šaubos, vai spāņi māna strādniekus, nauda iestrēgst kaut kur pa vidu starp plantatoriem un mums, citrusaugļu novācējiem.»

Citrusaugļu novākšanas sezona Spānijas dienvidu novadā Andalūzijā ilgst no oktobra līdz maijam, šogad tā esot īpaši lietaina. Biežā lietus dēļ daudzreiz, aizbraucot uz mandarīnu plantāciju, nācies gaidīt līdz pusdienlaikam, kamēr augļu koki kaut cik nožūst. Tāpēc dienā sanācis strādāt vien kādas četras stundas. Arī pats darbs nemaz tik viegls nav. Kokiem ir lieli ērkšķi. Mandarīnus lasa pēc lieluma, piemēram, 50, 52 vai 54 milimetri. Augli mēra ar speciāliem gredzeniem. «Ja tu katru augli appētīsi, neko nenopelnīsi, bet, ja tas neatbildīs standartam, izbrāķēs, uzliks lielu brāķa procentu tavam darbam un atvilks no algas,» rezumē Ēriks. Lietus dēļ nācies strādāt dubļos, arī daudzi augļi kokos jau bija sapuvuši. Tagad Ēriks saprot, ka vienīgais, kā cīnīties par savu taisnību, esot zināt spāņu valodu - citādi labāk tur nebraukt.

Firma nelegāla

Darbu Spānijā E.Mecgers uzmeklējis ar firmas Labākās reklāmas idejas jeb L.R.I. starpniecību. Tiesa, kā liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) informācija, šai firmai nav tiesību iekārtot darbā ārzemēs. «Licenci par darbā iekārtošanu vajag pat tad, ja uzņēmums vienkārši informē klientu par brīvu vakanci,» likuma garu Dienai skaidro NVA vecākā juriskonsulte Marianna Dreja un iesaka E.Mecgeram un citiem cietušajiem pēc notikušā vērsties Ekonomikas policijā.

Persona, kas darbojusies ar viesstrādniekiem no Latvijas, esot kāda Laila. «Viņa bija rīkotāja un darītāja,» atceras Ēriks. Telefonsarunā ar Dienu sākotnēji Laila noliedz, ka nodarbotos ar darbā iekārtošanu, tomēr atzīst, ka «palīdz tiem, kas vēlas» aizbraukt uz Spāniju, atrast darbu un nokārtot formalitātes. Lūgta komentēt Ērika situāciju, viņa apgalvo, ka Ēriks esot izrādījies slikts strādnieks, caurām dienām dzēris un no būdiņas darbā nav gājis. Arī viņa strādā Spānijā, bet ne par ko nesūdzas. Ēriks sašutis iebilst, ka vienīgā diena, kad viņš ko tādu atļāvies, bijis 8.janvāris, kad viņam bijusi dzimšanas diena, par kuru laikus informējis priekšniecību. Reiz divu dienu dīkstāve gadījusies, kad sākusi strutot rēta vēderā. To viņš guva, saduroties ar asajiem citrusu ērkšķiem. Citas dīkstāves radušās tikai darba organizatoru vai laika apstākļu dēļ.

Vēstniecības brīdina

Latvijas vēstniecības Spānijā darbiniece Kitija Kupse atklāj, ka vēstniecības rīcībā esošā informācija liecina: patlaban Spānijā reģistrēti apmēram 2300 Latvijas iedzīvotāju. Sūdzību par krāpšanu darbā esot vairāki desmiti. K.Kupse stāsta, ka daudzi vietējie uzņēmumi izvēlas riskēt un dod priekšroku nelegālu ārvalstnieku, nevis Spānijas pilsoņu nodarbināšanai, tāpēc darbiniekiem īpaši jāuzmanās, lai netiktu apkrāpti. Viņi visbiežāk nezina valodu, nepārzina vietējos likumus, un apkrāpšanas risks tāpēc esot augsts. Gan vēstniecība, gan Ārlietu ministrija jau vairākus gadus aicina rūpīgi sagatavoties darbam ārvalstīs - izpētīt darba līgumu pirms parakstīšanas, noskaidrot nosacījumus, samaksas sistēmu, dzīvošanas izdevumus un citus jautājumus. Svarīgi zināt, ka uzņēmumam ir jāreģistrē noslēgtais darba līgums, lai sāktu sociālā nodokļa nomaksu par darbinieku, un tikai pēc paziņošanas Spānijas Darba un imigrācijas ministrijai darba attiecības ir legālas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Saldo apelsīnu aizkulises

Arī Latvijas veikalos nopērkamie Spānijas mandarīni un apelsīni, izrādās, novākti smagos darba apstākļos
Kā atklāj apelsīnu plantācijās pabijušais Ēriks, krūmi ir dzelkšņaini un atstāj uz rokām pamatīgas rētas, kuras siltā klimata dēļ dzīst lēni. Ja nolijis lietus, jāstrādā dubļos. Strādājošajiem ir četri darba instrumenti - cimdi, augļu diametra mērītājs, šķēres, ar ko auglis tiek nogriezts, un tarba, kurā satilpst aptuveni 20 kilogramu augļu. Kā tiek aprēķināta alga, Ērikam tā arī nav kļuvis skaidrs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?