Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Sen gaidītajam Pilsonības likumam draud politizācija

Ilgi gaidītos grozījumus Pilsonības likumā, kurus Saeima konceptuāli atbalstīja jau pagājušā gada novembrī, ceturtdien Saeima pieņēma 2. lasījumā, tā paverot iespēju pretendēt uz dubultpilsonību latviešiem ārvalstīs. Saeimai vēl būs jālemj par likuma grozījumu pieņemšanu galīgajā lasījumā. Politiķi bija apņēmušies par šo svarīgo lēmumu izšķirties līdz valsts svētkiem 18. novembrī, lai no nākamā gada 1. janvāra likums varētu stāties spēkā.

Pilsonības likuma grozījumi izskatīšanai 2. lasījumā tika gatavoti desmit mēnešus diskusijās ar ekspertu piedalīšanos Ingmāra Čaklā (Vienotība) vadītās apakškomisijas 38 sēdēs. Pa šo laiku ar PCTVL politiķu līdzdalību ir notikusi parakstu vākšana par Pilsonības likuma grozījumiem, kas paredz pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem. Saskaņas centra līderi tagad no tās norobežojas, uzskatot, ka ir nepieciešams kompromisus meklēt Saeimā, kur likums jau ir atvērts, kā sacīja Valērijs Agešins. Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) sēdē pieļāva, ka, ņemot vērā šo politisko fonu, tas var būt «labi izstrādāts scenārijs, lai valstī radītu nestabilitāti un šķeltu sabiedrību». Viņa paredz, ka no sākuma SC parādīsies uz skatuves ar priekšlikumiem kā samierinātāji, bet, «ja šantāža neizdosies, tad prognozēju, ka Saskaņas centrs iesaistās parakstu vākšanā».

Sēdē daļa SC iniciatīvu, kuras partijas deputāti kaismīgi aizstāvēja, neguva atbalstu. SC arī vēlējās, lai uz Latvijas pilsonību varētu pretendēt latvieši, kuri dzīvo Krievijā, arī Sibīrijā. Debatēs tika norādīts, ka Krievijas pilsoņi nevar būt dubultpilsoņi. Likumprojektā ir noteikts, ka Latvijas pilsonību var saglabāt pilsoņi, kuriem ir citas ES dalībvalsts, NATO, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts pilsonība. Dubultpilsonība pieļaujama arī pilsoņiem, kuri ieguvuši pilsonību valstī, ar kuru Latvija noslēgusi līgumu par dubultpilsonības atzīšanu. Ar īpašu Ministru kabineta atļauju dubultpilsonību atzīs personām, kas ieguvušas šajā sarakstā neietilpstošas valsts pilsonību. Diskusijas iepriekš bija arī par latviešiem Austrālijā.

Likuma grozījumus ļoti gaidīja arī trimdas latvieši, kas Latviju atstāja, bēgot no PSRS un Vācijas okupācijas režīmiem, un līdz 1995. gadam nepaguva pieteikties. Tādējādi pēc šī termiņa saņemt Latvijas pilsonību tautieši un viņu pēcnācēji varēja tikai, atsakoties no otras valsts pilsonības. Pēc likuma pieņemšanas šāda ierobežojuma vairs nebūs. Reformu partijas deputāte Inese Lībiņa-Egnere bija gandarīta par Saeimas atbalstu ierosinājumam atvieglot pēc 1991. gada dzimušo nepilsoņu bērnu iespējas kļūt par Latvijas pilsoņiem. Tagad tas notiek uz abu vecāku iesnieguma pamata, bet projektā noteikts, ka bērna reģistrācijas brīdī nepieciešama viena vecāka izteikta vēlme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?