Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Sezonas beigās braukšu mājās. Uz Japānu

Gulbju ezers, Dons Kihots, Bahčisarajas strūklaka, Kopēlija, Apburtā princese, Riekstkodis... savu dalību Latvijas Nacionālā baleta iestudējumos raksturo Juka Mijake. «Tās nav galvenās lomas, bet skatītājs, atnākot uz izrādi, viņu redzēs jebkurā gadījumā,» iedrošinoši saka Jukas partneris darbā un dzīvē jaunais baletdejotājs Arturs Sokolovs.

Juka, kuru varētu uzskatīt par populārāko no saujiņas Latvijā dzīvojošo japāņu, pie mums vada jau ceturto baleta sezonu. Reizēm saskumst, cik ļoti sagribas parunāt dzimtajā valodā, reizēm norij siekalas, iedomājoties par nekur nedabūjamajām fermentētajām japāņu pupām nato, vai nodrebinās neierastajā Baltijas drēgnumā.

11. martā, kad Japānu sašūpoja zemestrīce un tās piekrasti pāršļāca cunami vilnis, Jukai Latvija bija visdrošākā vieta, kur atrasties.

Ciemos? Uz mājām

Kamēr dzimtenē vērās vaļā zeme un bruka mājas, Juka, neko nenojauzdama, darbojās baleta mēģinājumā. Par katastrofu viņai, cik nu saudzīgi spēdams, izstāstīja Artūrs. «Uzreiz zvanīju mājiniekiem. Bildēs, kas parādījās internetā, viss izskatījās tik briesmīgi! Zvanīju vairākas reizes, nevarēju sazvanīt mammu un tēti, iegāju interneta čatā, un mamma atbildēja - ar mums viss ir normāli!» krievu valodā stāsta Sanktpēterburgā baleta mākslu apguvusī Juka.

Tojotas pilsēta, kurā dzīvo viņas ģimene, ir 350 kilometru no Tokijas, vēl daudz tālāk - no sagrautās Fukušimas atomelektrostacijas. Energotaupības pasākumu dēļ sarukusi autorūpniecība, Jukas ģimenei piederošajā restorānā ir mazāk klientu. Viņa mīļotās meitenes ģimeni Japānas traģēdija būtiski nav skārusi. Draugu, radu un paziņu stihijas nopostītajos un radiācijas skartajos apgabalos nav. Juka negrib uz notikušo skatīties caur rozā brillēm. Juka neredz iemeslu, lai pēc sezonas noslēguma nebrauktu brīvdienas pavadīt Japānā. «Ciemos?» es jautāju. «Uz mājām,» smaida Juka. «Šeit viņa ir ciemos, tur viņa ir mājās,» precizē Arturs.

Zemestrīces, taifūni, plūdi

«Visi domāja - zemestrīce var atgadīties reizi 30 gados,» nopūšas Juka. «1995. gadā bija Kobe, un tagad... Arī Kobe no mūsu pilsētas, par laimi, bija tālu, bet visi tagad baidās, ka nākamreiz kaut kas tāds var piemeklēt arī mūs.»

Viņa, tolaik vēl skolniece, atceras paniku, kas pēc 5502 cilvēku dzīvību prasījušās Kobes zemestrīces valdīja Japānā. Juka ir piedzīvojusi daudz mazu zemestrīču, bet cunami - nekad.

«Nez kāpēc man ģeogrāfijas stundās mācītais bija atstājis iespaidu, ka tāds milzu vilnis ir kaut kas skaists,» mēģinu sarunā ienest citu noskaņu, taču saprotu, ka esmu kļūdījusies. Juka klusē, bet Arturs reaģē strauji. «Skaists? Vienīgais skaistums, kas varētu ar to saistīties, - ātra nāve. Japānā no cunami visi baidās.»

Jukas skolā jau no pirmās klases tika dotas instrukcijas, kā rīkoties zemestrīces gadījumā. Ja sāk skanēt sirēna, kāds aizsargājošs priekšmets, piemēram, atvērta grāmata, jāliek uz galvas un jālien zem sola, un tikai tad, kad skolotāja ļauj, var līst ārā.

«Japāņi zina: ja būs zemestrīce vai cunami, tikai ar savu iekšējo spēku un ar kolektīva spēku varēs to pārvarēt,» saka Arturs.

Viesojoties Jukas ģimenē, arī viņš piedzīvojis zemestrīci. Gan tīri simbolisku, kādas trīs balles.

Vecmāmiņa gan ir stāstījusi par postošu taifūnu un milzīgiem plūdiem, kuru dēļ vairs nav saglabājusies neviena vecā fotogrāfija, ieminas Juka. Bet mazi taifūni Japānā ir tik bieži, ka ir kļuvuši pierasti. Taifūns nāk, taifūns aiziet...

Atjaunos ar centību

«Kāpēc cilvēki bariem nemetas prom no Japānas, ja tur dzīvot ir tik bīstami?» provokatīvi jautāju.

«Man jau visi šeit saka - tavai mammai un tētim jābrauc šurp!» pasmaida Juka. «Bet kur viņi aizbrauks?» nepiekrīt Arturs. «Tā taču ir viņu dzimtene.»

No daudzajiem iepazītajiem Jukas tautiešiem viņš neesot saticis nevienu, kas nebūtu sacījis: «Es mīlu Japānu.»

Japāņiem nav ievērojamas atšķirības starp nabadzīgajiem un bagātajiem. Ir daudzskaitlīga vidusšķira, kurā cilvēki jūtas pārtikuši un komfortabli. Visi strādā kā skudriņas - sabiedrības labā. Jau skolēniem tiek dots uzdevums - izveidot savu valsti vēl labāku, nekā tā ir. Bieži vien šķiet, ka japāņi strādā par daudz. Tomēr viņi ir ļoti mierīgi, ir harmonijā ar sevi. «Mazi bērni bariem skraida pagalmos,» Japānā vēroto atceras Arturs.

«Latvijā taču viņus vienus pašus vairs ārā nelaiž. Pat futbolu vairs puikas uz ielas nesit, kā mēs to darījām savā bērnībā. Neviens vairs nejūtas drošībā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?