Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sildies ar zemes siltumu

Mājokļa apsildīšana ar dabai draudzīgo zemes siltumsūkni jau labu laiku nav nekāds jaunums. Šis apkures veids pēdējos gados Latvijā kļūst aizvien populārāks, sevišķi lauku reģionos, kur komunikāciju tīkls nav tik plašs. Kad iepriekšējā apkures sezona beigusies, ir īstais laiks izlemt, vai mājā neuzstādīt zemes siltumsūkni. Tā ierīkošana nav lēta, toties ziemā sildoties būs jāmaksā tikai par nelielo elektrības patēriņu, kas iztērēts, darbinot iekārtu.

Divu veidu sūkņi

Zemes siltumu var iegūt divos veidos, skaidro Latvijas Siltumsūkņu asociācijas izpilddirektors Ēriks Geipelis. Horizontālais siltumsūknis zemes siltumu savāc ar kolektoru, kas tālāk to novada uz sūkni un sagatavo siltumenerģiju mājas apsildei. Uzstādot kolektoru, zemē aptuveni 0,5-2 m dziļumā atkarībā no zemes sasalšanas zonas un grunts īpatnībām ierok plastmasas caurules, pa kurām cirkulē nesasalstošs šķidrums. Pašu siltumsūkni uzstāda mājas iekšpusē un darbina ar elektrību. Dažādu mitrumu un iežus saturošās augsnēs siltuma atdeve ir dažāda, tāpēc nav ieteicams caurules likt sausās smiltīs. Jo zeme mitrāka un bagātīgāka ar pazemes ūdeņiem, jo vairāk siltuma būs iespējams iegūt. Ē. Geipelis skaidro, ka horizontālais siltumsūknis ir labs risinājums, ja ap māju ir pieejams liels zemes gabals, jo vienam mājas platības m2 nepieciešami 3-4 m2 neapbūvētas platības kolektora izvietošanai. Turklāt svarīgi zonu nenorobežot no saules gaismas - uz tās nedrīkst sliet šķūnīšus, nojumes, nav ieteicams zonu noēnot ar lieliem kokiem. Taču šo zemes gabalu drīkst apstādīt, piemēram, ar burkānu vai puķu dobēm. Ja ap māju nav pieejams pietiekami liels neapbūvēts zemes gabals, labs risinājums būs vertikālais siltumsūknis jeb slēgtā zonde, ko ieurbj 50-70 metru dziļumā. Uz šādas zondes varēs būvēt visu, ko vēlas. Vienīgi jārēķinās, ka urbšanai būs nepieciešama atļauja. Ja negadās mehāniski bojājumi, siltumsūknis kalpo 25 gadus vai ilgāk.

Izdevīgi ilgtermiņā

Zemes siltumsūkņu uzstādīšanas izmaksas ir diezgan augstas. Ē. Geipelis skaidro, ka ap 200 m2 lielai ēkai horizontālā siltumsūkņa uzstādīšana vidēji izmaksās Ls 11 000. Vertikālā sūkņa izmaksas būs vēl lielākas - ap Ls 14 000-15 000. Tomēr ilgtermiņā ieguldījums būs izdevīgs. Ē. Geipelis lēš, ka 200 m2 lielai mājai apkures izmaksām gadā nevajadzētu būt lielākām par 500-600 latiem. Izmaksas iespējams samazināt vēl par 30%, ja māju apsilda ar siltuma nesēju, kam ir liels laukums, tāpēc ekonomiskāka par radiatoriem būs apsildāmā grīda. Zemes siltumsūknis būs labs risinājums vietās, kur nav iespējas ierīkot gāzes apkuri. Tas priecēs arī tos, kas nevēlas ik dienu strādāt par kurinātājiem vai gādāt kurināmo. Vēl iekārtas pluss ir tas, ka, apsildot māju, nekas nedeg un gaisā nenonāk ogļskābās gāzes (CO2) izmeši.

Precīzs aprēķins

«Uzstādot zemes siltumsūkni, svarīgi pārāk optimistiski nenovērtēt savu zemes gabalu,» iespējamos riskus norāda Ē. Geipelis. Ja zemes gabals būs pārvērtēts, uzstādītais siltumsūknis nebūs pietiekami jaudīgs, un sistēma nespēs māju piesildīt. Tad sistēma apkures ūdeni sāks sildīt elektriski, savukārt cilvēks saņems lielu elektrības rēķinu. Turklāt nepareizi izvēlētas jaudas siltumsūknis pārlieku atvēsinās zemi, un tā vēl ilgi pavasarī neatlaidīsies. Tādēļ, lai zinātu, cik jaudīgs siltumsūknis nepieciešams, pirms sistēmas uzstādīšanas rūpīgi jānosaka mājas siltuma zudumu koeficients. Iekārtas trūkums ir arī siltumsūkņa apstāšanās elektrības pārrāvuma gadījumā. Tāpēc ieteicams nodrošināties ar nelielu ģeneratoru vai kādu citu siltuma avotu, kas nav atkarīgs no elektrības.

Arhitekts Ervins Krauklis norāda - lai sistēma darbotos efektīvi, gan ēkai, gan apkures sistēmai jābūt pareizi projektētai un uzbūvētai. Ja projektējot pieļautas kļūdas un/vai būvniecība nav veikta kvalitatīvi, iekārtai nāksies siltuma zudumus kompensēt, un pieaugs elektrības rēķins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?