Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

«Simtlatniekos» darbu sāk jauna maiņa

Rēzeknietei Annai (vārds mainīts) ir augstākā juridiskā izglītība, taču pēc augstskolas beigšanas viņa tā arī nav varējusi atrast darbu. Līdz 1. martam viņa strādāja simtlatnieku programmā, bet tagad mēģinās pretendēt uz Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) piedāvāto vakanto starptautisko pārvadājumu dispečera vietu.

Annas vietā šobrīd pie darba šajā programmā ķersies cits bezdarbnieks, jo ilgāk par sešiem mēnešiem tajā piedalīties nevar. Kaut arī Rēzeknes pilsētā un novadā bezdarba līmenis vēl joprojām ir visaugstākais valstī, NVA Rēzeknes filiāles vadītāja Ināra Šindarjova atzīst, ka salīdzinājumā ar šo pašu laiku pagājušajā gadā tendence bezdarbam pieaugt vairs nav tik strauja un vakanču skaits arī nedaudz palielinājies, taču to nebūt nepietiek, tāpēc daudziem bezdarbniekiem vienīgā iespēja aizvien ir piedalīties darba praktizēšanas projektā, lai vismaz saņemtu 100 latu stipendiju. Kā uzsver Labklājības ministrijas NVA «simtlatu» projekta vadītājs Egils Vidžups, tā kā šāds pasākums valstī tiek organizēts pirmoreiz, sākumā pašvaldības lielākoties nav bijušas gatavas tajā iesaistīties, taču tagad pieprasījums esot krietni audzis.

«Domāju, ka Rēzeknes pilsētā un novadā mēs šo iespēju izmantojam simtprocentīgi, kaut arī pašvaldību slodze bija milzīga,» Ināra Šindarjova rāda milzīgos atskaišu kalnus, kādi ik mēnesi bijuši jāiesniedz. Pagaidām ir aizkavējusies grozījumu apstiprināšana MK noteikumos, lai par projekta līdzekļiem varētu algot arī grāmatvedi, jo līdz šim pašvaldības darbinieki šo darbu veica bez atalgojuma, vienīgi programmas koordinators saņēma algu - 90 latus uz papīra - neatkarīgi no tā, cik prakses vietu pašvaldībā ir ticis izveidots.

Tomēr, kā uzsver I.Šindarjova, neraugoties uz sīkajām ķibelēm, ir sasniegts projekta galvenais mērķis - darba iemaņu atgūšana, jo uz prakses vietām rindas kārtībā ir tikuši norīkoti visi, kuri to vēlas, atšķirībā no darba devējiem, kuri cenšoties ņemt darbā tos, kuri patīk. Pluss esot arī tas, ka daudziem stipendiātiem sakarā ar darba specifiku par projekta līdzekļiem tikušas veiktas obligātās veselības apskates, kurās nereti konstatētas ielaistas saslimšanas, kas citādi varbūt vispār netiktu atklātas, jo cilvēkiem nav naudas, par ko iet pie ārsta. Stipendiātu programma ir ļāvusi atslogot arī pašvaldību budžetu, samazinot cilvēku skaitu, kam jāmaksā GIM (garantētā iztikas minimuma) pabalsts.

«Ja šīs prakses vietas vajadzētu apmaksāt no pagasta budžeta, tad to būtu daudz mazāk. Varbūt tās būtu divas vai trīs, bet Rēzeknes novadā ir pagasti, kuros ir 100 šo darba vietu un pat vairāk,» uzsver I.Šindarjova. «Tā nav darba imitācija, jo šobrīd paši iedzīvotāji stingri seko līdzi, kā kurš strādā; ja novēro kādas nepilnības, uzreiz zvana mums, jo gribētāju uz šo programmu ir daudz. Šie cilvēki ir reāls darbaspēks, ar kuru mēs savu zemīti varam sakopt, lai tā spīdētu un laistītos.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik daudz

* Uz simtlatnieku programmu kopumā valstī pieteicies
51 561 bezdarbnieks
* No 2009. gada 1. septembra līdz 2010. gada 1. aprīlim programmā tika iesaistīts
27 841 bezdarbnieks
* Finansējums (no ESF) 2009. gadā - 8,05 milj. latu, no tiem 83% - stipendijas bezdarbniekiem. 2010. g. - 13,55 milj.ls
* Labklājības ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju izvērtē 2010. gada finansējuma palielināšanas iespējas. Valdība jau konceptuāli atbalstījusi pasākuma finansējuma palielināšanu par 13,1 milj. LVL un šobrīd tiek meklēts finansējuma avots
* Esošā finansējuma ietvaros 2010. gadā pasākumā plānots iesaistīt 24 700 bezdarbnieku, ar papildu finansējumu - 44 200 bezdarbnieku
Avots: NVA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?