Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Slimnīcām grūti nomaksāt rēķinus

Varēsim paļauties tikai uz kreditoru pacietību, jo tagad pienācis brīdis, kad zāļu, medicīnas preču piegādātājiem ir jāmaksā rēķini, saka Guntars Kniksts, Cēsu rajona slimnīcas direktors. Tas problēmas rada ne vien Cēsu slimnīcai, bet arī citām iestādēm, kurām kopš janvāra bijušas ievērojamas pārstrādes - valsts slimnīcām samaksājusi pat divreiz mazāk, nekā tās ārstējušas pacientus. Pārstrāžu apjoms sasniedz ap 12 miljoniem latu, kritiska situācija gaidāma septembrī.

Aptuveni četrus miljonus latu Veselības ministrija (VM) «atradusi» veselības aprūpes sistēmas iekšienē. VM vēlas novirzīt slimnīcām aģentūru gūtos ienākumus par maksas pakalpojumiem. Tiesa, slimnīcām neatliekamās palīdzības sniegšanai VM gatava atvēlēt tikai 3,2 miljonus latu. VM martā, kad ministre bija Baiba Rozentāle (TP), rakstīta vēstule Finanšu ministrijai (FM) liecina - 669 000 latu VM iecerējusi piešķirt kādreizējā veselības ministra Ivara Eglīša (TP) vadītajai Kuldīgas slimnīcai valsts galvotā aizdevuma pilnīgai segšanai. Līdzekļu novirzīšanu šādiem mērķiem FM neatbalsta, par to gan vēl var lemt valdība. FM Dienai norāda, ka jautājums par pārējās naudas pārdali neatliekamās palīdzības nodrošināšanai VM jāvirza skatīšanai valdībā. Veselības ministra p.i. Linda Mūrniece (JL) saka - tiks meklēti risinājumi, jo jānodrošina neatliekamās palīdzības sniegšana slimnīcās. Par Kuldīgas slimnīcas atbalstīšanu gan viņa norāda - «noteikti nebūs tā, ka segsim katru rēķinu, ko mums tagad dos parakstīt».

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pārstrāde šogad mēnesī bijusi aptuveni 1,2 miljoni latu. RAKUS pārstāve Inguna Potetinova Dienai stāsta - valsts pasūtījums neatliekamās palīdzības sniegšanai janvārī, februārī bija 2776 pacienti, bet slimnīca ārstējusi divreiz vairāk - 5909 pacientus. «Tā kā ar piegādātājiem norēķināmies vidēji 90 dienu laikā, tad pašlaik ir pienācis brīdis, kad rēķini par sniegtajiem pakalpojumiem šā gada pirmajos mēnešos ir jāapmaksā,» stāsta I. Potetinova. Ja nebūs risinājuma, prognozējams, ka parādi piegādātājiem pieaugs par pusmiljonu latu mēnesī. Kritiska situācija varētu iestāties pēc pusgada. Slimnīcā pieaugot arī parādnieku skaits - janvārī parāda summa bijusi 15 000, bet martā jau 30 000 latu.

Arī Liepājas reģionālās slimnīcas vadītājs Juris Bārzdiņš stāsta - janvārī slimnīca paveica par 70% vairāk, nekā tai bija samaksāts, bet februārī, martā - par aptuveni 80% vairāk. «Pamazām sākam palikt parādā piegādātājiem,» viņš piebilst.

Jau vēstīts, ka Ludzas un Kuldīgas slimnīcām valsts galvotā aizdevuma atdošana sagādājusi problēmas. VM solīja kopā ar slimnīcu vadītājiem meklēt risinājumus, februārī FM tika iesniegti abu slimnīcu biznesa plāni, taču martā VM jau rakstīja FM par vēlmi no valsts naudas segt Kuldīgas slimnīcas atlikušo aizdevuma summu. Ludzas slimnīcai, kurai ir četru miljonu latu liels valsts galvotais aizdevums, VM nav gatava segt pat kredīta daļu. Ironiski - par šo aizdevumu tika uzbūvēts trīs operāciju zāļu korpuss, kurā kopš pērnā gada septembra vairs par valsts naudu neoperē, jo valsts Ludzas slimnīcā pērk tikai aprūpes pakalpojumus.

VM valsts sekretāra p.i. Juris Bundulis par Kuldīgas slimnīcas kredīta segšanu izsakās atturīgi - iespējams, šis priekšlikums vēl tikšot pārvērtēts, jo «prioritāte ir dzīvības glābšana, palīdzības nodrošināšana pacientiem». Apzinoties, ka ar «atrastajiem» četriem miljoniem latu nepietiks, VM šobrīd sistēmas iekšējās rezervēs meklējot vēl naudu, jo, pēc J.Bunduļa teiktā, «naudu mums neviens nesola dot».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?