Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Sobčaka atklāj, kā balsot vairākkārt

Lai arī varas iestādes sākotnēji oficiāli pauda, ka Krievijas Federācijas prezidenta vēlēšanas 4. martā bijušas «tīrākās Krievijas vēsturē», tomēr otrdien nule kā ievēlētais Vladimirs Putins atzinis, ka «pārkāpumi ir bijuši, mums tie ir jāidentificē, jāizvērtē un jāpublisko». Fakti ir bezkaislīgi - asociācijai par godīgām vēlēšanām Golos iesniegti gandrīz pieci tūkstoši ziņojumu par vēlēšanu pārkāpumiem no visas Krievijas, vairāk nekā tūkstotis - no Maskavas, kur ziņots par balsu pirkšanu, vēlēšanu biļetenu falsifikāciju un tā dēvētajiem karuseļiem.

Populārā blogere un politiskā aktīviste Ksenija Sobčaka ieguvusi neapstrīdamus pierādījumus, ka pēc īpaši izveidotiem sarakstiem cilvēkiem bijusi iespēja iegūt vairākus biļetenus. Pārliecību par vēlēšanu negodīgumu pauduši arī starptautiskie novērotāji, to skaitā Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, turpretim novērotāji no bijušajām padomju republikām nekādus pārkāpumus neesot saskatījuši.

«Karuseļa» mehānisms ir pat pārāk vienkāršs. Katrs balsstiesīgais pilsonis pa pastu savā pieraksta adresē saņem vēlēšanu talonu, ko balsojot reģistrē iecirknī - pasē atzīmes netiek izdarītas. Taču, ja pilsonis darba pienākumu dēļ neatrodas pieraksta adresē un talonu nevar saņemt, uzņēmums, kurā viņš strādā, Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) var iesniegt pieprasījumu, lūdzot atļaut šim pilsonim nobalsot bez talona. Tieši šādu shēmu atklāja K. Sobčaka, kura par politisko aktīvisti kļuva pēc «Putina/Medvedeva rokādes» pērnā gada rudenī, kad V. Putins paziņoja par savu atkārtoto kandidēšanu uz prezidenta amatu. Par piedzīvoto viņa klāstīja M. Prohorova štābā vēlēšanu naktī, uzsverot, ka «es esmu tikai žurnāliste, pilsoniskajai sabiedrībai ir jāizlemj, kā rīkoties tālāk ar šo informāciju». 114. iecirknī šādu sarakstu bija iesniegusi kompānija Remžilekspluatacija, pieprasot atļauju 125 cilvēkiem nobalsot bez talona, taču, ierodoties uzņēmuma adresē, kas atradās puspagrabā, kļuvis skaidrs, ka tur šāds skaits cilvēku nemaz nevar strādāt. Savukārt 117. iecirknī 75 cilvēku iesniegumi no uzņēmuma Metallistcentr bija rakstīti vienā rokrakstā, zvanot šiem cilvēkiem, 46 paziņojuši, ka par šāda uzņēmuma eksistenci nav informēti. Sarakstā iekļauta bija arī astoņpadsmitgadīgā Kristina Babajeva, kurai šīs bija pirmās vēlēšanas. K. Sobčaka kopā ar Kristinu devās uz viņas pieraksta iecirkni, kur meitene saņēma pirmo vēlēšanu biļetenu - pēc uzrādītā talona. Pēc tam Kristina devās uz 117. iecirkni, kur saņēma vēl vienu vēlēšanu biļetenu - šoreiz pēc saraksta. Jauniete atzīst - viņai sākotnēji piedāvāts 5000 rubļu, ja viņa nobalsos divos iecirkņos, pāris dienu pirms vēlēšanām viņai par šo summu likts apstaigāt jau piecus iecirkņus, viņa atteikusies, taču pases dati nonākuši falsifikācijas autoru rokās.

Pēc šādiem sarakstiem iespējams nobalsot vairākkārt, jo tie netiek salāgoti, aculiecinieki Maskavā stāsta, ka pa pilsētas iecirkņiem braukājuši neskaitāmi autobusi, kas vadājuši vēlētājus no viena iecirkņa uz otru - «ieslēguši karuseļus». Par «karuseļiem» vēlēšanu dienā internetā jau kopš agra rīta ziņoja brīvprātīgie novērotāji no visas Krievijas, dienas otrajā pusē pievienojās vēl jauni pārkāpumi - piekauts novērotājs, kurš centās nepieļaut, ka viena persona vēlēšanu urnā iesviež vairākus biļetenus, vēlēšanu komitejas vairākās vietās izraidījušas novērotājus no iecirkņa, turklāt ar policijas palīdzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?