Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sociālā budžeta uzkrājumi izsmelti. Ko tālāk?

Speciālais jeb sociālais budžets, pateicoties ekonomikas izaugsmes gados uzaudzētajam tauku slānītim, krīzes laikā ir spējis sevi uzturēt un nosegt deficītu jeb iztrūkumu, kas šajā budžetā ir trīs gadus. Nav tā, ka sociālā budžeta tēriņi nemaz nav griezti, tomēr tas līdz šim noticis mazākā mērā nekā, piemēram, pamatbudžeta gadījumā. Arī ietaupījumi sameklēti salīdzinoši mazāk resursu prasošajos pabalstos. Nav žēloti vecāku pabalsti jeb tā sauktās māmiņu/tēvu algas, maternitātes pabalsti, slimību pabalsti un citi.

Tajā pašā laikā vecuma pensijas, kam aiziet lielākā daļa sociālā budžeta naudas, nav aiztiktas. Par to, vai tas būtu jādara, domas dalās, tomēr vairākums uzrunāto ekonomistu uzskata, ka diezin vai no tā tuvākajos gados būs iespējams izvairīties. Nākamgad sociālais budžets būs «noēdis» iepriekšējo gadu uzkrājumus un būs jārod nauda, no kurienes segt šo iztrūkumu. Izvēļu nav daudz, tomēr mazāk sāpīgs kompromiss visai sabiedrībai, pēc ekonomistu domām, būtu vecuma pensiju mazināšana, par ko diskusija jāsāk jau tagad. Tiesa, ja politiķi uzdrīkstēsies spert šo sabiedrībā visai pretrunīgi vērtēto soli, tas būtu jādara ļoti pārdomāti un nedrīkstētu aiztikt mazās pensijas, tāpat jāžēlo vientuļie pensionāri, uzskata ekonomisti.

Cerēja uz ilgu izaugsmi

Vairākus gadus sociālais budžets noslēdza ar pārpalikumu, kas pa gadiem uzkrājās, 2008. gada beigās sasniedzot rekordlīmeni - teju miljardu latu. Taču, iestājoties krīzei, ieņēmumi no sociālās apdrošināšanas iemaksām 2009. gadā sāka sarukt, izdevumi sociālajā budžetā pat pieauga un nācās izmantot iepriekšējo gadu uzkrātās rezerves, Dienai stāsta Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece. Viņasprāt, situācija ar sociālo budžetu tagad būtu labāka, ja pirms pieciem gadiem budžetam netiktu uzlikts papildu slogs - vecāku pabalsti jeb māmiņu/tēvu algas un piemaksas pie pensijām. Tās politiķi izlēma maksāt no sociālā budžeta, lai gan sociālās apdrošināšanas likme «nebija tā konstruēta uz to, ka nāks vēl iekšā papildu slogs». «Šķita, ka sistēma tanī brīdī velk un vilks vēl ilgi, jo priekšā mums bija šie «skaistie» ekonomiskās izaugsmes gadi. Šobrīd esam tajā reālajā situācijā, kādā esam,» noteica J. Muižniece. LM apkopotā informācija rāda, ka vecāku pabalsti ir arī tas izdevumu postenis, uz kā rēķina sociālajā budžetā taupīts visvairāk, piemēram, nosakot pabalsta griestus, strādājošajiem vecākiem vispirms ierobežojot pabalsta apmēru un vēlāk liedzot tā saņemšanu u. c. Ja skatās kopējā budžeta konsolidāciju, tad 2009. gadā sociālajā budžetā ietaupīti nedaudz vairāk nekā desmit miljoni latu jeb 3% no kopbudžetā konsolidētā pusmiljarda latu. Pērn un šogad ietaupītās summas ir daudzreiz lielākas. Tomēr ar visiem šiem tēriņu samazinājumiem sociālā budžeta izdevumi pērn sasniedza savu augstāko punktu pēdējos gados - 1,5 miljardus latu. Šogad un nākamgad tie plānoti nedaudz mazāki, taču tik un tā tie pārsniedz pirmskrīzes līmeni. J. Muižniece skaidro, ka augušie izdevumi sociālajā budžetā iepriekšējos gados skaidrojami ar pensionāru un bezdarbnieku skaita pieaugumu. Tāpat audzis gan bezdarbnieku pabalsta, gan pensijas apmērs, kur būtiskas bija trekno gadu augstās algas. Proti, tiem, kuri pensionējās pēdējos gados, pensiju zīmīgi audzēja augstie ienākumi ekonomikas izaugsmes gados, kas arī «uzlaboja» vidējās pensijas apmēru.

PVN vai pensijas

LM pārstāve pastāv uz to, ka vecuma pensijas arī turpmāk nav samazināmas, par spīti tam, ka sociālā budžeta deficīta segšanai nākamgad nāksies resursus aizņemties. «2012. gadā ir plānots kopējā sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta aizņēmums no valsts pamatbudžeta 80,2 miljoni latu.» Šie 80 miljoni latu, pēc Nordea bankas ekonomista Andra Strazda Dienai sacītā, iekļaujas 300 miljonos latu, kas 2012. gada valsts budžetā saskaņā ar pašreizējām Finanšu ministrijas prognozēm ir jākonsolidē. Summa varētu būt uz pusi mazāka uz ekonomikas pieauguma rēķina, bet pārējos 150 miljonus latu ir iespējams savākt, piemēram, reformējot naudietilpīgās jomas, kā izglītība, samazinot pašvaldību izdevumus, paaugstinot nekustamā īpašuma nodokli u. c., saka A. Strazds. Tomēr, ja summa nesavāksies, tad ir iespējams vien pensiju samazinājums vai tālāka pievienotās vērtības nodokļa likmes celšana, pret ko gan varētu asi iebilst uzņēmēji. Var mēģināt vairāk iekasēt nodokļus no ēnu ekonomikas, taču tas, tāpat kā strukturālas reformas, nesīs augļus pēc diviem trim gadiem, uzskata ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis. «Praktiski visur izdevumi jau ir mežonīgi apcirpti (..)Ir labi zināms, ka vienīgā neaizskartā sfēra ir sociālais budžets, tāpēc politiķiem un sabiedrībai jābūt gatavai mazināt tā izdevumus.» Ekonomists Ģirts Rungainis teic, ka pensijas ir jāmazina arī tādēļ, lai sociālo budžetu padarītu ilgtspējīgu, lai daudzmaz normāla pensija būtu arī nākotnes pensionāriem. Viņi atšķirībā no tagadējiem pensionāriem ir cietuši, jo ir samazināta iemaksu likme otrajā līmenī par labu esošo pensiju izmaksai. Jāņem vērā arī tas, ka pirmajā līmenī nākotnes pensionāriem pensiju nodrošinās divi strādājošie pašreizējo triju vietā. «Tas, ko vēlos, - lai būtu solidaritāte un lai tēriņu mazināšanā piedalītos visi.» Kā tieši un cik lielas pensijas būtu jāmazina, ekonomisti konkrētu recepti nesniedz. Ekonomists Jānis Ošlejs uzskata, ka pensijām un arī bezdarbnieku pabalstiem, kas pārsniedz 300 latu, var uzlikt papildu nodokli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?