Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

«Spiež» uz materiālajiem labumiem

Vienu partiju priekšvēlēšanu solījumi dzimstības veicināšanai un demogrāfiskās situācijas uzlabošanai ir nekonkrēti, citu - atbalstāmi, taču šaubas par to izpildi vieš līdzšinējā pieredze ar politiķu solītā īstenošanu un arī patlaban bēdīgā finansiālā situācija valstī, Dienai sacīja aptaujātie demogrāfijas jomas pārzinātāji, vērtējot to partiju piedāvājumus demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, kurām saskaņā ar aptaujām patlaban ir vislielākās izredzes iekļūt 10. Saeimā.

Demogrāfijas eksperte Pārsla Eglīte gan piebilst, ka politiskie spēki savās programmās demogrāfisko situāciju piedāvā uzlabot lielākoties ar materiāliem stimuliem. Vieniem maz, citiem vispār nekas programmās nav teikts par cita veida dzinuļiem, kas mudinātu jaunus cilvēkus laist pasaulē vairāk mazuļu. «Neviena partija nerunā par to, ka sabiedrībā ir jāveic sociālās kampaņas dzimstības veicināšanai. Pret braukšanu dzērumā ir, par nodokļiem ir, bet par dzimstību - nav,» piebilst Oskars Puriņš, bezpeļņas organizācijas Nākotnes fonds izpilddirektors.

Jau ziņots, ka ekonomikas izaugsmes gados Latvijā uz vienu sievieti dzima 1,3-1,4 bērni, bet, pieaugot nedrošībai krīzes laikā, šis rādītājs patlaban sarucis līdz 1,1 bērnam. Dzimstības rādītājs Latvijā ir viens no sliktākajiem visā pasaulē. Lai varētu nodrošināt pilnu paaudžu nomaiņu, uz vienu sievieti Latvijā būtu jādzimst vismaz 2,2, vēlams - trim bērniem.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un Saskaņas centra (SC) piedāvātie dzimstības veicināšanas soļi (tika apskatītas 4000 zīmju programmas), pēc jomas pārzinātāju domām, ir pārāk vispārīgi, bez konkrētiem priekšlikumiem. Acīmredzot šīm partijām ģimenes un demogrāfiskās situācijas uzlabošana ir «pilnīgi pie kājas», kritiski noteica portāla mammam.lv līdzautore un triju bērnu māmiņa Sindija Meluškāne. Viņasprāt, vairāk konkrētības prasītos arī PCTVL piedāvājumā. Proti, ja politiskais spēks runā par bērnu preču kompensēšanu, pēc S. Meluškānes domām, programmā būtu skaidrāk jāpasaka, kas ar to domāts. Konkrētības, viņasprāt, pietrūkst arī PCTVL solītajā stimulēt attālināto darbvietu izveidi. O. Puriņa ieskatā vairāk būtu jārunā nevis par šādiem stimuliem, bet lai visiem bērniem būtu nodrošināta vieta bērnudārzā.

Par to nerunā arī citu politisko spēku piedāvājumi. Apvienības Par labu Latviju! solījums nodrošināt bezmaksas bērnudārzu daudzbērnu ģimeņu atvasēm, pēc P. Eglītes domām, nozīmētu risināt problēmu no otra gala. Vispirms, viņasprāt, būtu jānodrošina visiem bērniem vieta dārziņā, un tikai tad būtu jādomā par šāda veida atbalstu. PLL, arī apvienības Vienotība un daļēji arī apvienības Visu Latvijai! - TB/LNNK iecerētie soļi vairāk atbalstīt triju un vairāku bērnu ģimenes, viņasprāt, nebūtu pareizi. Visgrūtāk, pēc demogrāfijas ekspertes teiktā, ģimenei klājas, kad pasaulē nāk pirmais bērniņš. Ģimenes dzīve pilnībā sagriežas kājām gaisā, un dažāda veida atbalsts tieši šajā brīdī tai ir ļoti nozīmīgs. Pēc pieredzes ar pirmo bērniņu vecāki lielā mērā lemj par nākamo atvašu laišanu pasaulē, norāda P. Eglīte un piebilst, ka viņa atbalsta vienlīdzīgu attieksmi, lai vai cik daudz bērnu ir ģimenē.

Mammam.lv līdzautore un nākotnes fonda izpilddirektors atzinīgi vērtē ieceri vairāk atbalstīt triju un vairāku bērnu ģimenes. O. Puriņš uzskata, ka, ņemot vērā bēdīgo finansiālo situāciju, IIN atvieglojumi būtu vairāk jākoncentrē uz trešo un nākamajiem bērniem. Tas, pēc viņa domām, iespējams, dotu «vajadzīgo stimulu veidot lielas ģimenes». Tomēr nav skaidrs pats galvenais - kur PLL, Vienotība un VL!-TB/LNNK, iekļūstot 10. Saeimā un nonākot pie varas, ņemtu naudu iecerētā īstenošanai, jo par to programmās nav ne vārda, piebilst S. Meluškāne un O. Puriņš. Viņš gan uzteica VL!-TB/LNNK par piedāvājumā izvirzīto ideju, ka demogrāfisko krīzi varēs pārvarēt, ja ģimene ar daudz bērniem būs ekonomiski izdevīga. Tas, pēc O. Puriņa teiktā, lielākoties arī ir risinājuma sāls, lai palielinātu dzimstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā partijas sola uzlabot demogrāfisko situāciju

Saskaņas centrs
Īstenosim ilglaicīgu demogrāfisko programmu, kas veicinās jaunu ģimeņu veidošanu, bērnu radīšanu un audzināšanu utt.
Apvienība Vienotība
Programma «Trešais bērns». Pakāpeniski palielināsim neapliekamo minimumu (NM) par apgādībā esošajiem, straujāk - par trešo un nākamajiem bērniem. Veicināsim, lai vecāki varētu savienot darbu un privāto dzīvi. Progresivitāte pabalstiem - lielāki pabalsti par trešo un nākamajiem bērniem. Bērniem no daudzbērnu ģimenēm - garantētas valsts budžeta vietas augstskolās.
Zaļo un Zemnieku savienība
Veidot ģimeni atbalstošu valsts politiku.
Atbalstīt bērnu nodarbinātību skolu brīvlaikos.
Apvienība Par labu Latviju!
Par 25% samazināsim iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par katru apgādībā esošu bērnu.
Vienu no vecākiem, kuri audzina četrus vai vairāk bērnus, pilnībā atbrīvosim no IIN.
Atjaunosim vecāku pabalstu izmaksas arī uz pusslodzi strādājošiem un pašnodarbinātiem vecākiem. Pagarināsim pabalsta izmaksas termiņu - māmiņalgu varēs saņemt, līdz bērns sasniedz divus gadus.
Daudzbērnu ģimenēm (3 un vairāk bērniem) pilnībā kompensēsim maksu par bērnudārza apmeklējumu visiem bērniem.
Lai straujāk mazinātu institūcijās augošo bērnu skaitu, veidosim profesionālas audžuģimenes u. c.
PCTVL
Panāksim daļēju bērnu pārtikas un pirmās nepieciešamības preču kompensāciju.
Saglabāsim vecāku pabalstus (māmiņalgas) pašreizējā līmenī.
Līdz 2013. gadam trīs reizes paaugstināsim NM.
Stimulēsim darba devējus veidot attālinātas darba vietas, lai vecākiem būtu pietiekami daudz laika saskarsmei ar bērniem.
VL!-TB/LNNK
Valsts galvojums jaunām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei 30% apmērā no bankas nodrošinājuma.
Ģimenēm, kas nespēs savukārt kredītu par vienīgo mājokli, nodrošināsim valsts atbalstu, lai mājokli varētu īrēt vai samainīt.
Celsim vispārējo NM un NM par katru apgādājamo - ar pieaugumu par katru nākamo bērnu.
Avots: partiju programmas,
www.parlabulatviju.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?