Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Stīvu Džobsu piemin kā pasaules pārveidotāju

«Apple ir zaudējis vizionāru, radošo ģēniju, bet pasaule ir zaudējusi apbrīnojamu cilvēku. Viņa gars vienmēr būs Apple pamatos,» pēc ziņas par Stīva Džobsa aiziešanu mūžībā pēc cīņas ar vēzi trešdien teica Apple līdzšinējais vadītājs Tims Kuks, vienlaikus raksturojot S. Džobsa mūža darba nozīmi un mierinot Apple produktu lietotāju daudzmiljonu «armiju» pasaulē. Tehnoloģiju fani S. Džobsa aiziešanu pielīdzina Elvisa Preslija vai Džona Lenona nāves gadījumiem, uzskatot, ka šie cilvēki ir būtiski mainījuši pasauli. «Ir sajūta, ka inovācijas ir beigušās,» tiek rakstīts blogos.

Tieši S. Džobsa kaislība uz dizainu un minimālisma estētiku palīdzēja Apple produktiem kļūt par daļu no modernā dzīvesveida gan mājās, gan darbavietā, turklāt šis process neaprobežojās tikai ar ar datortehniku, bet ietekmēja arī mobilo tālruņu attīstību un mūzikas industriju. Apple nav reklāmās uzsvaru licis uz savu izstrādājumu tehniskajiem parametriem, bet gan uz lietošanas ērtībām, saskarnes kvalitāti un dzīvesstilu.

Arī tirgus vienmēr ir gaidījis no Apple vairāk, un gandrīz vienmēr, kad Apple laida klajā jaunus produktus, akciju cena pazeminājusies. Tā bija gan 2009. gadā, kad tirgū parādījās iPhone 3GS, gan arī 2010. gadā, kad tika prezentēts iPhone 4. Arī šogad, kad Apple gaidītā iPhone5 vietā laida klajā iPhone 4S, kompānijas akciju cena saruka par 2,10 ASV dolāriem jeb 0,6%.

Apple ir dārgākā kompānija pasaulē ar tirgus kapitalizāciju vairāk nekā 340 miljardi ASV dolāru, šā gada augustā apsteidzot naftas gigantu Exxon Mobil Corp. Pēc ziņas par S. Džobsa aiziešanu Apple akcijas cena pazeminājās par 1,26% jeb 4,77 dolāriem.

1976. gadā 21 gada vecumā S. Džobss kopā ar savu skolas draugu Stīvu Vozņaku nodibināja kompāniju Apple Computers - tipisku Silīcija ielejas garāžas projektu. Viņu pirmais produkts Apple I patiesībā bija tikai datora «iekšas» bez apvalka, monitora vai klaviatūras. 1977. gadā firma laida klajā pirmo masu datoru Apple II, kas kļuva tik populārs, ka S. Džobss jau 25 gadu vecumā bija nopelnījis savus pirmos 100 miljonus. Sekoja Macintosh datoru ēra, kas pirmoreiz piedāvāja lietotājiem grafisku saskarni un iespēju vadīt datoru ar peles klikšķi, nevis tolaik ierasto komandu rindu ievadīšanu. Popularitātes virsotni Macintosh sasniedza 80. gados, un tos sevišķi iecienīja reklāmas, dizaina un grafikas industriju speciālisti.

1985. gadā pēc iekšējām nesaskaņām uzņēmumā S. Džobss pameta Apple, lai nodibinātu NeXT, kas izstrādāja darbastacijas uzņēmumu vajadzībām. Gadu vēlāk S. Džobss par 10 miljoniem iegādājās filmu studiju Pixar, kas kļuva par datoranimācijas līderi. Viņa prombūtnes laikā Apple piedzīvoja lejupslīdi un nīkuļoja līdz pat 1996. gadam, kad tika panākts vēsturiskais izlīgums: Apple par 429 miljoniem iegādājās NeXT, savukārt S. Džobss atgriezās Apple vadībā. No 2006. gada S. Džobsa kā Apple vadītāja alga bija 1 dolārs gadā.

Šā gada augustā Stīvs Džobss oficiāli atkāpās no Apple vadītāja amata, dodot vietu T. Kukam. S. Džobsa veselības problēmas, ilgstošais slimības atvaļinājums aknu transplantācijas operācijai 2009. gadā un cīņa ar vēzi jau agrāk lika runāt par šādu iespēju. Nākamajā dienā pēc paziņojuma par S. Džobsa atkāpšanos Apple akciju cena pazeminājās par 5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?