Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Strīķes lietu atstās jaunajai valdībai

Samilzušo konfliktu starp Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāju Jaroslavu Streļčenoku un viņa atstādināto vietnieci Jutu Strīķi nāksies risināt nākamajai premjerministrei Laimdotai Straujumai (Vienotība).

Demisionējušā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) preses sekretārs Mārtiņš Panke atklāj, ka KNAB vadītājam pieprasīts sagatavot visu informāciju saistībā ar J. Strīķes atkārtotu atstādināšanu, līdzīgi kā tas tika darīts pirmajā reizē. «Tas prasa zināmu laiku, iepriekš tās bija apmēram divas nedēļas, arī tagad varētu būt tāpat. Šoreiz juristu analīze būs gatava jau pēc jaunās valdības apstiprināšanas,» norāda M. Panke. Demisionējušais premjers ar nožēlu atzīst, ka KNAB vadītājs konfliktu ar J. Strīķi «nevis risina pēc būtības, bet izvēlas eskalēt». Vienīgais, ko premjers šādās situācijās varot darīt, ir atcelt KNAB lēmumus, taču arī tad ir jāpierāda, ka tie bijuši prettiesiski.

Nākamā premjere L. Straujuma domājusi arī par citiem risinājumiem. Viņas pārstāvis Andis Blinds Dienai norāda, ka L. Straujuma vēlas piesēsties pie viena galda ar abiem, lai notiekošo izrunātu. «Skaidrs, ka viņa ar šo lietu iepazīsies, sagaidīs juristu atzinumu, tad skatīsies tālāk. Situācija nav nekāda pozitīvā, ir grūti, ja šāda līmeņa vadītāji savā starpā plēšas,» saka A. Blinds.

Tomēr bažas rada tas, vai L. Straujuma savu ieceri tik viegli spēs īstenot. Saeimas atbildīgās komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība) norāda, ka tas ir maz ticams. «Mazliet cerība bija, kad nesen Latvijas Radio diskusijā žurnālists tiešajā ēterā zvanīja Streļčenokam un Strīķei. Tad viņi abi apgalvoja, ka būtu ar mieru sēsties pie viena galda un izrunāties. Tomēr nepagāja ne nedēļa, un viņš Strīķi atlaida. Man vairs nav ilūziju,» secina A. Latkovskis. Viņš prognozē, ka konflikts ieilgs. Pat ja premjere vai ģenerālprokuros secinās, ka nepieciešams veidot īpašu komisiju, kas vērtētu J. Streļčenoka atbilstību ieņemamajam amatam, Saeimas deputāti ar savu balsojumu izlems, vai komisijas lēmumu īstenot. Par to, kāds būs balsojums, esot grūti prognozēt.

Saeimas deputāts Kārlis Seržants (ZZS) norāda, ka komisijas rīcībā vēl nav nonācis J. Streļčenoka ziņojums, kurā viņš paskaidro savas rīcības iemeslus. «Bez šīs informācijas mēs nevaram izvērtēt, cik pamatota bijusi tāda rīcība. Tad, kad abi nāk uz komisiju, viņi runā lozungos. Viens otru nosauc par korumpantu aizstāvi, otrs savukārt pirmo apvaino, ka viņš ir nihilists. Pēc būtības mēs tā arī īsti nezinām, kā konflikts sākās. Vai sākumā bija kaut kāda Streļčenoka sīkumainība, vai Strīķes absolūtā nevēlēšanās pakļauties rīkojumiem,» klāsta K. Seržants un bilst, ka vislabāk būtu, ja KNAB pārraudzību uzņemtos prokuratūra, nevis premjers.

Gan J. Strīķe, gan J. Streļčenoks šajā situācijā izvēlas nerunāt. Vienīgi pagājušajā nedēļā pēc Sabiedriskās konsultatīvās padomes sēdes J. Streļčenoks žurnālistiem slavēja J. Strīķes pienākumu izpildītāju Lienīti Šikori, norādot, ka ir gandarīts par sadarbību ar viņu. Ar iepriekšējo vietnieci vairākus jautājumus viņš mēnešiem nav varējis atrisināt, taču ar L. Šikori tas noticis pāris dienās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?