Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Subsidētus diez ko negrib

Uzņēmēji un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pārstāvji skeptiski vērtē finanšu ministra Andra Vilka (Vienotība) priekšlikumu tā dēvētās simtlatnieku programmas vietā ieviest valsts subsidētas darbvietas uzņēmumos. Viņi uzskata, ka tad subsidētie izspiedīs no darbvietām jau nodarbinātos cilvēkus.

«Valstij nevajadzētu tik tieši iedarboties uz darbā iekārtošanu. Saskatu lielu risku, ka uzņēmēji vienkārši nomainīs savus parastos darbiniekus, kuriem maksā atbilstoši tirgus cenai, pret subsidētajiem, kas izmaksā lētāk, jo jebkurš uzņēmējs vēlas samazināt izmaksas. Rezultātā kopējais bezdarba procents nesamazināsies,» vērtē a/s Cēsu alus valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone-Zatlere. Viņa pieļauj, ka situācija varētu nedaudz uzlaboties jomās, kas ir daļēji pelēkajā ekonomikā, piemēram, uzņēmumos, kas nodarbina darbiniekus bez līguma vai algu maksā aploksnēs. Ja būs valsts subsidētas darbvietas, vairs nebūs nepieciešams šādi šmaukties.

E. Sietiņsone-Zatlere arī norāda, ka uzņēmumam nav iemesla radīt kādas papildu darbvietas, ja produkcijai nav pieaudzis pieprasījums. «Turklāt, kā gan valsts varētu izkontrolēt, ka subsidētās darbvietas neizjauc normālu konkurenci starp uzņēmumiem, piemēram, ka vienā uzņēmumā nav vairāk subsidēto darbavietu kā otrā?» retoriski vaicā uzņēmēja. Viņa paredz, ka būtu ļoti sarežģīti noteikt, cik tieši subsidētās darbvietas katram uzņēmumam pienākas. E. Sietiņsone-Zatlere kā bezdarba problēmas daļēju risinājumu redz nesen aizsākto mikrouzņēmuma nodokļa ieviešanu, taču tur būtu nepieciešams atvieglot nosacījumus, ar kādiem jaunie uzņēmēji var saņemt finansējumu savas darbības sākšanai.

A/s Latvijas gāze priekšsēdētājs Adrians Dāvis uzsver, ka valsts viena pati subsidētās darbvietas «nepavilks», būs nepieciešama privātā kapitāla vai ārzemju investīciju piesaiste, lai radītu subsidētās darbvietas. Diemžēl likums par valsts un privāto partnerību, pēc A. Dāvja domām, nedarbojas. Pašreizējo simtlatnieku programmu uzņēmējs uzskata par neefektīvu pagaidu bikšu lāpīšanu, taču uzreiz to pārtraukt nebūtu lietderīgi, jo subsidēto darbvietu ieviešanai vajadzēs vairākus gadus. «Tā ir skaista politiska vīzija. Lai to sasniegtu, ir jāplāno tautsaimniecība kopumā vairākus gadus uz priekšu, jābūt plašākam redzējumam, jāzina konkrēti, kurās jomās un cik darbvietu radīt. Turklāt jāspēj ieinteresēt privāto kapitālu. Mēs neprotam piesaistīt ārzemju investīcijas,» bažījas A. Dāvis.

NVA pakalpojumu departamenta direktora vietnieks Gundars Ignats informēja, ka pašlaik jau darbojas valsts subsidēto darbvietu programma, taču tā ir kā zaudējuma kompensācijas tipa programma, kad valsts maksā kompensāciju darba devējam par darbinieka samazināto darba ražīgumu. Pērn šādi nodarbināti 2132 cilvēki. Lielākā daļa no tiem - 821 - ir invalīdi. Darba devēji ir dažādas sabiedriskas organizācijas un biedrības.

G. Ignats uzsver, ka subsidētās darbvietas atšķirībā no apmācībām ir dārgs prieks. «Jāņem vērā, ka, ieviešot subsidēto darbvietu programmu visā valstī, varētu notikt jau esošo darbinieku aizstāšana ar subsidētajiem, jo tie ir lētāki, otrām kārtām tā būtu valsts iejaukšanās brīvajā tirgū - gan darba tirgū, gan uzņēmumu konkurencē,» norāda ierēdnis. Viņš neņemas komentēt, cik reāla būtu vispārēja subsidēto darbvietu ieviešana dzīvē.

2010. gada beigās Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis bija 14,3%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?