Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Terorists bija nolūkojis dzelzceļa staciju

Tuvajos Austrumos dzimušā vīrieša, kurš sestdienas vakarā neveiksmīgi mēģināja izraisīt sprādzienu Stokholmas centrā, identitāte varas iestādēm ir skaidra «par 98%», pavēstījis prokuratūras pārstāvis. Noskaidrots, ka vīrietis esot mēģinājis īstenot teroristu grupējuma Al Qaeda draudus Zviedrijai un devies uz kādu ļaužu pilnu vietu - vilciena pieturu vai lielveikalu.

29 gadus vecais vīrietis esot apjozis spridzekļu jostu un devies veikt nāvējošo uzdevumu Zviedrijas galvaspilsētā. Taču notikusi kļūda un spridzeklis eksplodējis priekšlaikus, nogalinot pašu spridzinātāju, preses konferencē pavēstīja Zviedrijas galvenais prokurors Tomass Lindstrands. «Ja tas viss būtu eksplodējis vienlaikus, postījumi varētu būt ļoti nopietni,» prokurors paziņoja, ka zviedri var atviegloti nopūsties par uzbrucēja kļūmi.

Par uzbrucēju policijai šaubu vairs neesot. Lai arī varas iestāžu pārstāvji nenosauca vainīgo vārdā, tie nenoraidīja masu mediju pieņēmumu, ka uzbrucējs ir 1981. gadā Tuvajos Austrumos, iespējams, Irākā, dzimušais Taimurs Abdulvahabs, kurš Zviedrijā ieradās 11 gadu vecumā un ieguva pilsonību. Vīrietis neesot bijis tiesāts un nebijis izlūkdienestu redzeslokā, vēsta interneta portāls The Local. Policija vēl gaida DNS analīžu rezultātus, lai galīgi apstiprinātu bojāgājušā noziedznieka identitāti.

Iegājis sānielā

«Pagaidām izskatās, ka viņš uzbrukumu veicis vienatnē. Taču pieredze rāda, ka parasti šādos gadījumos ir vēl kāds iesaistītais,» T. Lindstrands apliecināja, ka policija turpinās plānotāju meklējumus. Netālu no T. Abdulvahaba nāves vietas sprāgusī automašīna, kurā bija gāzes baloni, esot piederējusi uzbrucējam. Viņš to esot iegādājies pavisam nesen - novembrī. Turklāt pēc auto atbraucis kopā ar vēl kādu vīrieti. Arī īsi pirms sprādziena aculiecinieki viņu manījuši sarunājamies ar kādu vīrieti.

Laikraksti Aftonbladet un Expressen rakstīja, ka terorists bija iecerējis sarīkot trīs sprādzienus - automašīnā, uz ielas, izvietojot ar naglām klātu spridzekli lielā preču namā, un, pašam uzspridzinoties, visticamāk, Stokholmas Centrālajā stacijā.

Aftonbladet portālā pat izvietots novērošanas kameru ieraksts, kurā redzams, ka pirms sprādziena teroristam paiet garām divas ģimenes ar bērnu ratiņiem. Pēc eksplozijas garāmgājēji sāk paniski skraidīt, daži dodas pretim dūmu mutulim, kas plūst no sānielas.

Spridzinātāja atrašanās samērā tukšā sānielā izraisījusi minējumus, ka T. Abdulvahabs pēdējā brīdī pārdomājis un pagājis nost no gājēju ielas, kur atradās daudz cilvēku. Aculiecinieki gan stāstījuši, ka vīrietim kaut kas nokritis, viņš to pacēlis, un tad eksplodējusi viena no bumbām, nāvējoši ievainojot pašu teroristu.

Pie bojāgājušā tika atrasts mobilais tālrunis, un izmeklētāji pieļauj, ka ar tā starpniecību plānots aktivizēt spridzekļus. Iespējams, tālrunī ir arī informācija, kas varētu palīdzēt izmeklēšanā.

Jau noskaidrots, ka terorists kādu laiku studējis Bedfordšīras universitātē Anglijā, tādēļ Lielbritānijas policija pārmeklējusi māju Lutonas pilsētā, kur savulaik T. Abdulvahabs bija apmeties. Tur joprojām dzīvojot viņa sieva un bērni.

Terorisma pilsēta

Terora akts parasti mierīgo Stokholmu «iesviedis» nepatīkamā terorisma pilsētu sarakstā, kurā no Eiropas ir arī Londona un Madride. Tagad valsts vadītājiem būs jālemj, vai saglabāt izslavēto ziemeļnieku pilsonisko brīvību vai arī daļēji to upurēt kolektīvās drošības labā. Pēc 2001. gada 11. septembra aktiem ASV gāja otro ceļu, pastiprinot cilvēku kontroli un nosakot dažādus ierobežojumus.

Par uzbrucēja saistību ar radikālām organizācijām nevajadzētu būt šaubām. «Irākas islāma valsts izpildījusi solīto,» teikts radikālās apvienības Shumukh al Islam publiskotajā T. Abdulvahaba testamentā, no kura var noprast, ka spridzinātājs sadarbojies ar kaujinieku grupējumu. Pašpasludinātās Irākas islāma valsts līderis Abū Omars el Bagdādi 2007. gada septembrī izplatītajā audioierakstā aicināja atriebties Zviedrijai par pravieša Muhameda karikatūrām. «Tas ir mūsu brālis Taimurs Abdulvahabs, kas Stokholmā veica mocekļa varoņdarbu,» teikts grupējuma mājaslapā.

Amerikāņu konsultante terorisma jautājumos Eva Kolmane aģentūrai Reuters pastāstīja, ka Zviedrijā jau kādu laiku bāzējas neliela islāma kaujinieku kopiena. «Tomēr, ņemot vērā šī uzbrukuma mērogu un mērķi, man ir aizdomas, ka tas ir vietējais ekstrēmists, kurš varēja būt vai nebūt saistīts ar kādu īstu teroristu organizāciju. Mēs esam redzējuši dažādus terora aktu mēģinājumus Ziemeļeiropā, kurus sarīkojuši līdzīgi vientuļi kaujinieki, kas tā vai citādi bijuši saniknoti par karikatūru skandālu,» E. Kolmane pieļauj, ka T. Abdulvahabs perinājis neģēlību vienatnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?