Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Tūrisma policija jau patrulē

Neilgi pirms pašvaldības solītā ārvalstu viesu pieplūduma Rīgas centrā jau sākuši patrulēt pirmie speciālu apmācību guvušie Tūrisma policijas darbinieki, Diena uzzināja Rīgas pašvaldības policijā. Tērpti tāpat kā visi kārtībnieki, viņi no pārējiem atšķiras ar labākām svešvalodu prasmēm. Tūristi ar viņiem varēs sazināties arī pa telefonu, zvanot uz vienoto palīdzības numuru 112.

Ar ārzemnieku apkrāpējiem ir jācīnās, piekrīt bijušais Kriminālpolicijas priekšnieks Valdis Pumpurs, taču viņš apšauba nepieciešamību tādēļ veidot jaunu struktūrvienību, jo «atkal būs vecā problēma», ka funkcijas pārklāsies vai nebūs līdz galam saprotamas. «Nav tur ko liekus līdzekļus guldīt, labāk tos novirzīt smagāku noziegumu atklāšanai,» uzskata V.Pumpurs un piebilst, ka runāšanai ar tūristiem ir jāizmanto jau strādājošie darbinieki.

Pašvaldības policijas statistika liecina, ka nepaiet ne diena, kad kāds no ārvalstu pilsoņiem nebūtu iesaistīts kādā starpgadījumā. Līdz septembra beigām policijas darbinieki fiksējuši 250 incidentu ar tūristu piedalīšanos. Viņi bieži tiek apkrāpti taksometros un naktsklubos, taču arī paši regulāri neievēro sabiedriskās kārtības noteikumus - kārto dabiskās vajadzības pie Brīvības pieminekļa un iesaistās kautiņos.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (LPP/LC)skaidro, ka «Tūrisma policijas izveide izriet nevis no PR gājieniem, bet no reālām problēmām. Tūristiem jāzina, kur vērsties, sastopoties ar viņu tiesību aizskārumu no mūsu tautiešu puses.» D.Turlais gan atzīmē, ka Tūrisma policijas mērķis būs arī nepieļaut drošības samazināšanos tūristu izdarīto likumpārkāpumu dēļ.

Pašvaldības policijas Tūrisma policijas nodaļā strādās viens priekšnieks un 14 inspektoru. Desmit no tiem patrulēs Rīgas ielās, bet četri nodrošinās diennakts tālruņa līniju. 96 000 latu, kas šogad šai struktūrvienībai piešķirti, tiks izlietoti galvenokārt algām un nepieciešamajam inventāram.

Nodaļas darbinieki vēl iziet apmācību, taču tie, kas to ir sekmīgi beiguši, jau «piekomandēti» kādai no kājnieku vai automašīnu patruļām, stāsta policijas preses sekretāre Inese Tīmane. Iecerēts, ka arī turpmāk viņi ielās strādās kopā ar pārējiem kārtībniekiem. Plašāku informāciju par nodaļas darbu policija sniegs novembra otrajā pusē, kad tā būs pilnībā sākusi darbu.

Jaunās struktūrvienības vadītāju pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs vēl nav izraudzījies, taču priekšroku dos kādam no pašreizējiem pašvaldības policijas darbiniekiem. Vasarā izskanēja neoficiāla informācija, ka šo amatu varētu ieņemt gada sākumā pensijā aizgājušais Interpola Latvijas biroja priekšnieks Juris Jasinkevičs. J.Geduševs dzirdējis šādu versiju, taču viņš noraida, ka J.Jasinkeviča kandidatūra būtu kādreiz apspriesta. «Ir saukti arī bijušie policisti un miliči, kas nav apritē jau gadus desmit. Katrs kaut kādā kolektīvā, kaut ko ir dzirdējis, bet tās ir tikai baumas,» saka J.Geduševs. Arī D.Turlais neapstiprina versiju par J.Jasinkeviču, minot, ka «tas nebūtu J.Jasinkeviča rangam atbilstošs amats».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?