Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Uzgriezt savu atsperi līdz galam!

Pirms gandrīz desmit gadiem enerģiskas dāmas Latvijā dibināja dāmu klubus. Tas bija laiks, kad arī mēs bijām pārāk aktīvas, lai pēc aiziešanas no darba vienkārši sēdētu mājās. Tā pirms desmit gadiem Inčukalnā nodibinājām dāmu klubiņu Rudzupuķes. «Zils rudzupuķu vainags visos dziesmu svētkos/Un ozolkronī rasa tā kā gadi rit un rit...» Sākām aktīvi darboties.

Pašūmēt mēlītes

Ko mēs darījām? Gandrīz pirms simts gadiem Anna Brigadere uzrakstīja lugu Čaukstenes. Tajā laikā labi situētas dāmas mēdza pulcēties pie kafijas tasēm «pašūmēt mēlītes». Katra sieviete ir arī aktrise. Lugu iestudējām - mūsu izrādi nofilmēja latviešu pāris no tālās Argentīnas, un mūsu darbiņš aizceļoja līdzi viņiem pāri okeānam. Darbs sākās ar aizrautību arī pie dziesmām, skečiem. Ko tikai mēs netēlojām!

Ir trīs lietas, kas cilvēka dzīvē ļoti svarīgas - veselība, prieks, draugi. Pasākumos dažreiz uzdziedam mūsu dziesmu - uzvedumu Tver glāzi vīnu, kas aizmirst liek... Tā esot mūsu vecmāmiņu jaunības laiku dziesma.

Visas esam aktīvas ceļotājas. Uz Slīteres siliem mūs neviens nav aizvedis, bet uz Munameģi gan.

Partijas Jaunais laiks biedrs Alberts Krūmiņš mūs saveda kopā ar talantīgo mūziķi Kasparu Antesu. Kopā ar viņu pabijām uz daudzām skatuvēm Latvijā - Arēnā Rīga, Latviešu biedrības namā, Madonā, Siguldā, Mārupē, Bīriņu pilī un citur. Kas paliek no cilvēka dzīves? Kas paliek no tautas dzīves? Tikai teika, kāds vēstures stāsts.

Ar dziesmām kā liesmām

Un tā šogad 27. oktobrī Inčukalna vēsturē ierakstījām mūsu 10 gadu jubileju. Svinējām svētkus ne pa jokam. Izskanēja daudz mīļu, sirsnīgu un burvīgu novēlējumu. Bija draugi ar apsveikumiem no Mārupes, Garkalnes dāmu klubiņiem, tuvākie kaimiņi ansamblis Gauja, skanīgais Saulkrastu sieviešu ansamblis Dzīle. Vīru koris Vecie draugi no Krimuldas sveica ar dziesmām kā liesmām... Sveica arī visi mūsu mīļie un sirsnīgie draugi inčukalnieši. Mēs draudzējamies ne tikai ar dāmu klubiem, bet arī ar kungiem. Pie mums ir viesojies vīru koris Arājs un meža darbinieku vīru koris Silvicola.

Rudzupuķes uz brīdi noziedējušas, bet mēs turpināsim ziedēt un gaidīt mūsu «māsas» skaistajos Latvijas laukos.

Lai visiem senioriem Latvijā veselība, dzīvot un mīlēt prieks! Labās, jaukās, talantīgās - dzīvot vajag šodien, tūlīt pat, tagad. Vajag uzgriezt savu atsperi līdz galam, jo tu jau nezini, kā tu jutīsies rīt!

*Dāmu klubiņa Rudzupuķes prezidente

Pabijuši Eiroparlamentā

Šoruden atsaucāmies Rīgas aktīvo senioru biedrības, kuru vada T. Mackare, ierosinājumam apmeklēt Briseli, Eiroparlamentu un tikties ar Eiroparlamenta deputātiem no Latvijas. Sagatavošanās braucienam gan ilga deviņus mēnešus. Latviju pārstāvēja 39 Latvijas Senioru alianses biedri.

Mūsu ceļš uz Beļģiju veda caur Lietuvu, Poliju, Vāciju. Ķelnē apmeklējām Sansusī pili. Pārsteidzoša bija vecākā rokoko stilā celtā pils ar vīnogulāju terasēm, arī Šarlotenburgas pils, Pūķu māja, Ķīniešu namiņš. Ķelnes lepnums ir slavenais gotiskais Doms, kuram pamatakmens likts 1248. gadā. Tālāk devāmies uz Beļģiju. Mūsu apmešanās bija Antverpenē.

Sirsnīgi un labvēlīgi

Eiropas Parlamenta centrā Parlamentarium mūs laipni sagaidīja Latvijas pārstāve tikšanās organizatore Laura. Parlamenta ēkā uzturējāmies divas stundas, tikāmies ar Latvijas deputātiem Sandru Kalnieti un Alfrēdu Rubiku, viņi stāstīja par savu darbu parlamentā, par Latvijas dalību tajā. Diskutējām par Latvijas attīstības virzieniem. Mūs uzņēma sirsnīgi un labvēlīgi. Jau atverot parlamenta durvis, jutām, ka esam te gaidīti. Bija iespēja arī nofotografēties pie ES karogiem.

Pēc vizītes iepazināmies ar Briseli, Beļģijas galvaspilsētu. Pārsteidza visu valstu, kuras šķērsojām, sakārtotā infrastruktūra. Beļģija ir daudznacionāla valsts ar augstu dzīves līmeni. Briselē apmeklējām Atomium - uzbraucot 102 m augstumā, ir pārredzama visa galvaspilsēta. Apmeklējām Eiropu miniatūrā. Tas viss būtu jāredz katram, lai priecātos par skaistajām Eiropas pilsētām.

Atpakaļceļā piestājām Berlīnē. Apmeklējām Reihstāgu, Brandenburgas vārtus, Potsdamas laukumu. Tās bija īpašas izjūtas, redzot piemiņas memoriālu ebreju ģenocīda piemiņai. Redzējām arī piemiņas laukumu karā kritušajiem Krievijas karavīriem.

Viss senioriem

Jau septembrī, kad Rīgā risinājās Starptautiskais Senioru forums, kurā piedalījās pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Vācijas, tika parakstīts sadarbības memorands. Tā ietvaros Senioru alianses pārstāvjus ielūdza apmeklēt Sociālo dienas centru Berlīnē. Mūs sirsnīgi sagaidīja centra pārvaldnieks Pīters Stevenovs. Iepazīstināja ar centra darbību - te viss ir veltīts senioram. Centra telpās ir boulinga zāle, floristikas, pērļošanas, gleznošanas, jogas nodarbību telpas, bibliotēka, konferenču zāle, banketu un atpūtas telpas. Izbaudījām arī vāciešu smalko galda kultūru, baudot sātīgas pusdienas.

Centra darbību finansiāli atbalsta valdība. Tajā aktīvi darbojas 500 biedru, kuri maksā arī biedra naudas. Darbojas virtuve, kur strādā brīvprātīgie darbinieki un telpu apkopēji. Atvadoties bijām pateicīgi vāciešiem par smalko uzņemšanu, viesmīlību un laipnību.

*Brauciena dalībniece, Vārkavas Pensionāru biedrības vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?