Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Uzticības persona. Ieskrūvēs arī spuldzi

«Ja es pildītu tikai klasiskos sekretāres pienākumus - lietvedība, tālrunis, dokumentu aprite -, tad kļūtu garlaicīgi, bet šobrīd daru daudz vairāk, un tas jau ir interesanti,» stāsta izdevniecības Dienas mediji biroja administratore Liene Vīduša. Kad aicinu atklāt, kur slēpjas darāmo darbu pievilcība, viņa teic - patīk, ka nākas strauji organizēt, meklēt, atrast, atvest un aizvest, piedalīties pasākumu organizēšanā, klāt galdus. Sākot strādāt Dienas redakcijā, Lienītes smaids man, tāpat kā daudziem citiem kolēģiem, arī palīdzējis ātrāk iejusties jaunajā darba vidē.

Augstskola atraisīja

Liene atzīstas, ka, mācoties Cēsu 1. vidusskolā, nezinājusi, ko īsti tālāk darīt. «Mamma ieteica studēt augstskolā Turība uzņēmējdarbības vadību, jo, kas zina, varbūt dzīvē izveidošu savu uzņēmumu. Skolas laikā biju klusa un kautrīga, studiju laikā atraisījos,» stāsta Liene. Īsto grūdienu - uzdrīkstēties, nebaidīties - devusi kādreizējā dekāne Dzintra Atstāja. Zinājusi, ka Lienei ir autovadītājas tiesības, bet ka pēc negadījuma viņa baidījusies braukt. Reiz ar dienesta auto braukušas abas, tad pasniedzēja izkāpusi un teikusi, ka tālāk jābrauc Lienei. «Augstskolā organizēju arī studentu dzīvi, kopēju, drukāju studiju materiālus. Man tas ļoti patika,» Liene atceras. Viņa uzaicināta dekanātā strādāt par tehnisko sekretāri un sagatavošanas kursos studentiem lasīt lekcijas menedžmentā, bet vēlējusies uzkrāt lielāku pieredzi.

Deviņus gadus Liene nostrādāja Parex bankā, sākot no sekretāres līdz patēriņa kredīta speciālistei, bet tur likuši saprast, ka tālākas attīstības iespējas nepiedāvās. Pēc kāda laika viņa pieteikusies a/s Diena uz vakanto biroja administratores vietu. Lienei esot jautājuši, kāpēc viņa ar maģistra grādu uzņēmējdarbībā vēlas strādāt par biroja administratori, un viņa atteikusi, ka atkāpjas soli atpakaļ, lai taisītu lielo lēcienu uz priekšu. Pārmaiņas gan vēlāk notikušas nedaudz citādi, un Liene tagad izdevniecībā Dienas mediji pilda divu sekretāru pienākumus - risina gan lietvedības, gan saimniecības jautājumus. Palaikam viņa apmeklē arī dažādus profesionālos kursus un seminārus, jo biroja administratoriem jāseko līdzi jaunākajiem noteikumiem lietvedībā, izmaiņām normatīvajos aktos.

Ja kas, būsi vainīgais

Liene domā, ka labāk šajā profesijā veiksies tiem, kam padodas valodas, kas prot raiti un arī skaisti rakstīt, jo bieži jāraksta ne tikai oficiāli dokumenti, bet arī apsveikumi, diplomi. Noder arī augstskolā apgūtie vispusīgie studiju priekšmeti: menedžments, mārketings, psiholoģija, filozofija, biznesa ētika, uzvedības kultūra un etiķete, galda kultūra un viesmīlība.

«Protams, ikdienā vāru arī kafiju, bet reizēm gadās, ka neparedzēti sākas divas sapulces vienlaikus, tad ir jāizstrādā ātras rīcības plāns,» smaidot stāsta Liene. Tādās reizēs desmit minūšu laikā jāspēj atrast ne tikai divas kafijas kannas, bet arī, piemēram, nepieciešamo portatīvo datoru. Ja šādas situācijas izdodas veikli atrisināt, laba adrenalīna deva garantēta. Jautāta, vai šajā profesijā ir arī kāda nepievilcīgā puse, Liene atbild tieši - ja kaut kas saiet greizi, vainīgs ir administrators. Reiz augsta ranga mītiņam vajadzēja sagatavot izdrukas. Attiecīgajam kolēģim lūgusi materiālu sagatavot, bet viņu uzrunājusi tikai elektroniski. Izrādījies, ka cilvēks atradies atvaļinājumā un nekas nav izdarīts. «Šādu paviršību savā darbā vairs neesmu pieļāvusi un vienmēr pārbaudu,» pārdzīvotajā dalās Liene.

Biroja administratoram jāorientējas attiecīgā uzņēmuma darbības procesos. Dažkārt jāprotokolē izdevniecības vadības sanāksmes. Jāzina, kā rīkoties, ja, piemēram, piezvana pārstāvis no Somijas un jautā, kur likt atvesto papīru, jāuzklausa arī lasītāju neapmierinātība ar dzīvi, Liene pirmā arī uzzina, ja kādam paticis žurnālistu uzrakstītais. Jābūt gatavai gaidītos viesus uzņemt vairākas stundas agrāk, nekā iepriekš plānots, jāorientējas arī saimniecības lietās. «Ja izdzisusi spuldze, vai nu pašai jānomaina, vai jāatrod, kas to izdarīs. Rūpējos, lai darbiniekiem netrūktu ūdens, ko padzerties, un pildspalvas, ar ko rakstīt, zinu, kur glabājas automašīnu riepas, kur ko nopirkt lētāk un izdevīgāk,» Liene nosauc ļoti garu sarakstu un piebilst, ka viņai darba līgumā rakstīts - palīdzēt visiem darba procesa veikšanā.

Jāmīl cilvēki

«Biroja administratoram jāmīl cilvēki, jo pie viņa nāk gan izsūdzēt bēdas, gan dalīties priekā, tāpēc jāatrod laiks uzklausīt, uzmundrināt. Cilvēkiem ir ļoti būtiski, lai viņus novērtē, jubilejās vismaz paspiež roku,» stāsta Liene. Pašai esot liels gandarījums, ja atceras arī viņu.

Liene atklāj, ka, strādājot radošu cilvēku komandā, paiet diezgan ilgs laiks, kamēr izprot, kā pret kuru izturēties. Kādu no kolēģiem pirmdienu rītos labāk neuzrunāt, ar citu gluži pretēji - var runāt tikai rīta pusē un pēcpusdienās labāk neaiztikt. «Biznesa vidē cilvēkus «atkodu» apmēram trijos mēnešos, bet izdevniecībā pagāja gandrīz gads,» pieredzē dalās biroja vadītāja ar stāžu, kura apzina apmēram 200 darbinieku - gan administrāciju, žurnālistus, reklāmas, telemārketinga speciālistus, grāmatvežus, gan apkopējas un sētniekus. Lai gan biroja administratori mēdz būt arī vīrieši, tā tomēr vairāk ir sievišķīga profesija. Taču reti kurai tā ir mūža nodarbošanās, tāpēc arī Liene uzskata, ka pienāks laiks, kad to vēlēsies nomainīt pret darbošanos mārketingā vai sabiedrisko attiecību jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?