Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Uzvar kāpas aizsardzība

Savulaik slavenajam basketbolistam, tagad uzņēmējam Arvīdam Sabonim piederošais ēku komplekss Kuršu kāpā ir uzcelts nelikumīgi un jānojauc - tā aprīļa beigās nolēmusi Lietuvas Augstākā tiesa (AT). Pusgada laikā uzņēmumam Sabonio klubas ir partneriai jānojauc 15 boteļa (viesnīca krastmalā ūdenstūristiem) tipa mājiņas, jo to parādīšanās īpaši aizsargājamā dabas teritorijā ir pretrunā ar sabiedrības interesēm.

Lietuvas AT lēmumu var uzskatīt par precedentu, jo A. Saboņa uzņēmumam bija visas nepieciešamās pašvaldības atļaujas, un kompleksa celtniecība noritēja likumīgi, tomēr 2006. gadā tiesā ar prasību par sabiedrisko interešu aizstāvēšanu vērsās Klaipēdas apgabala virsprokurors. Viņš apstrīdēja Kuršu kāpas pašvaldības lēmumu izsniegt atļauju tūristu kompleksa celtniecībai.

Komplekss, pēc tiesas domām, radījis apdraudējumu unikālajai teritorijai un tās saglabāšanai nākamajām paaudzēm. Kuršu kāpa ir pasludināta par unikālu dabas objektu, ko aizsargā UNESCO.

Sabiedrības intereses

Vides aizstāvji uzskata, ka «sabiedrības interešu» uzvara var kļūt par sākumu plašākam procesam Lietuvā, kad tiks nojauktas arī citas ēkas, kas uzceltas aizsargājamās teritorijās - parkos, jūras krastā, pie ezeriem vai upēm. Speciālisti uzsver, ka vairums nelegālo būvju, kas pārkāpj teritorijas režīmu, atrodas Baltijas jūras krastā. Pašlaik norit 39 tiesvedības lietas, kas uzsāktas likuma vai sabiedrisko interešu pārkāpšanas dēļ.

Cīņa ar nelikumīgām celtnēm Lietuvā ilgst jau vairākus gadus, tomēr reāli ir nojaukta tikai viena pirts, kas piederēja kādam pazīstamam uzņēmējam. Atbrīvoties no nelegālām ēkām savulaik apsolīja bijušais Lietuvas prezidents Valds Adamkus un bijušais vides aizsardzības ministrs Artūrs Paulausks, tomēr viss nebija tik vienkārši, jo, pirmkārt, bija nepieciešams tiesas lēmums, otrkārt, bija un līdz šai dienai pastāv juridiskas kolīzijas.

Juridiskās kolīzijas

Juristi Lietuvas presē komentē, ka nelikumīgās ēkas var iedalīt trijās kategorijās: kad cilvēks būvē bez atļaujas un rupji pārkāpj likumu, kad atļauja ir, bet formāli tiek pārkāpti kādi likuma principi, un kad celtniecība sākas paralēli ar atļaujas saņemšanu, tomēr birokrātijas dēļ tas var ievilkties līdz trim gadiem, bet šajā laikā var mainīties pastāvošie noteikumi. Otro un trešo kategoriju pārstāvošo ēku īpašnieki visbiežāk kļūst par upuriem savstarpēji pretrunīgiem likumiem. Piemēram, viens likums ļauj ēkas celtniecību uz vecajiem pamatiem, bet cits aizliedz to darīt, ja zeme ir paredzēta meža audzei. Pērn Seims pieņēma jaunu būvniecības likuma redakciju, kurā parādījās iespēja legalizēt nelikumīgas ēkas tādos gadījumos, ja celtniecībā nav ievērotas dažas tikai formālas likuma prasības.

Pēc šā Augstākās tiesas lēmuma Lietuvas mediju komentāros izteikta cerība, ka turpmāk tiem, kuri ļaunprātīgi ignorējuši teritorijas plānojuma dokumentus, pārkāpuši apkārtējās vides aizsardzības prasības un nav ievērojuši būvprojektu, ēka būs jānojauc vai arī to izdarīs valsts institūcijas. Tiesa gan, arī A. Saboņa gadījumā jau sabiedrībā izskan viedoklis, ka lēmums nojaukt ēkas vēl nenozīmējot, ka tas noteikti tiks izdarīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?