Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Vācieši pēc Vulfa atkāpšanās meklē jaunu prezidentu

Vācijas vadošie politiķi nedēļas nogalē pulcējās Berlīnes varas gaiteņos, lai meklētu piemērotāko kandidātu prezidenta amatam. Politiķi cer līdz trešdienai nosaukt topošā prezidenta vārdu, kas varētu stāties skandālos ierautā un demisionējušā Kristiāna Vulfa vietā. Analītiķi norāda, ka prezidenta atkāpšanās, iespējams, būs smags trieciens kanclerei Angelai Merkelei. Viņa virzīja K. Vulfu prezidenta amatam un allaž uzsvēra uzticību 52 gadus vecajam prezidentam.

Tauta grib Gauku

A. Merkele pēc K. Vulfa atkāpšanās nekavējoties sāka sarunas par iespējamo amata pēcteci, uzsverot, ka īpaši svarīgs ir opozīcijas atbalsts. Politisko partiju pārstāvji piebilda, ka vēlas prezidentu, kurš «nāktu no malas», proti, nepārstāvētu it nevienu partiju. Kā viens no ticamākajiem amata kandidātiem minēts kādreizējās Austrumvācijas mācītājs un pilsoņtiesību aktīvists Joahims Gauks. «Viņš aizvien ir mūsu favorīts,» opozīcijā esošo sociāldemokrātu (SPD) līdera Zigmāra Gabriēla teikto citēja The Local.

Opozīcija J. Gauku amatam virzīja jau 2010. gadā, taču A. Merkeles spiediena dēļ par prezidentu kļuva kancleres kristīgo demokrātu (CDU) biedrs K. Vulfs. Kā vēsta svētdien publiskotie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, 54% vāciešu par prezidentu gribētu tieši 72 gadus veco J. Gauku.

Eksperti uzsver, ka K. Vulfa atkāpšanās var kaitēt kancleres pozīcijām. «Šis notikums nesaudzēs Merkeli, no tā cietīs viņas reputācija,» Bonnas Universitātes analītiķis Gerds Languts sacīja Reuters. Analītiķi bažījas, ka centieni atrast visas partijas apmierinošu kandidātu apdraudēs Vācijas mēģinājumus glābt parādos slīgstošo eirozonu. Kanclere jau atcēlusi plānoto eirozonas problēmu risināšanai veltīto braucienu uz Romu.

Piekāpjas skandālu priekšā

K. Vulfs pēc mēnešiem ilgu skandālu virknes piektdien atkāpās no amata. Viņš uzsvēra, ka nespēj pildīt amata pienākumus, jo zaudējis tautas atbalstu. «Esmu pieļāvis kļūdas, taču allaž esmu bijis godīgs,» atzina K. Vulfs. Atkāpšanās notika tikai dažas stundas pēc tam, kad prokuratūra bija lūgusi parlamenta apakšpalātu atcelt prezidenta tiesisko imunitāti, lai sāktu kriminālizmeklēšanu.

Skandāli uzvirmoja decembrī, kad laikraksts Bild ziņoja, ka K. Vulfs nav deklarējis 500 tūkstošu eiro aizdevumu mājokļa iegādei, ko 2008. gadā saņēmis no kāda miljonāra sievas, vēl būdams Lejassaksijas premjerministra amatā. Uzzinājis par plānoto publikāciju, prezidents draudēja laikraksta vadībai, ka «sāks karu», ja tā publicēs ziņas par aizdevumu.

Pēc tam notika tautas protesti un aicinājumi atkāpties, ļaudis uzsvēra, ka K. Vulfa rīcība ir uzbrukums sabiedrības morālei un uzvedības normām. Prezidents publiski nožēloja savu rīcību un atzina, ka pieļāvis kļūdu, taču medijos parādījās arvien jaunas ziņas par draudiem žurnālistiem un dāvanām, ko viņš pieņēmis no ietekmīgiem cilvēkiem.

Patlaban prezidenta pienākumus pilda parlamenta augšpalātas priekšsēdētājs Horsts Zēhofers. Tuvākā mēneša laikā jāsanāk Federālajai sapulcei, kam jāievēl jauns prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?