Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Vai piena zupiņu jau ēdāt?

Mana brālēna sieva parasti, novēlot laimīgu Jauno gadu janvāra pirmajā dienā, uzdod arī šo jautājumu. Piena zupa gan ir kļuvusi par tādu kā sugas vārdu, ar ko apzīmējam atslodzi un kuņģa darbības sakārtošanu pēc izlaidīgās ēšanas garajās brīvdienās starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu.

Pārēšanās varētu būt nosacīta, ne jau nu tik pārmērīgi daudz mēs ēdam, tomēr piekritīsit, ka viesos iešana un viesu uzņemšana, kas raksturīga šim skaistajam laikam, izsit no ierastā ritma, sniedzot mūsu vēderiem vēl nepieredzētus jaukumus un pārbaudījumus.

Tāpēc šoreiz par dažiem manā pieredzē balstītiem formas atgūšanas gastronomiskajiem paņēmieniem jaunā gada pirmajam mēnesim.

Pirmais, ko parasti vēlos panākt, ir viegluma sajūta. Ar gaļas lietošanu uzturā es gan neaizraujos, sevi varu raksturot kā svētdienas gaļēdāju, tomēr no mammas ceptām kotletēm, kā arī pašas ģimenei un viesiem gatavotiem cepešiem atteikties ir grūti. Man gaļa rada smaguma sajūtu. Tāpēc pēc svētkiem gaļa vismaz uz laiku no ēdienkartes pazūd pavisam. Tās vietā daudz lietoju saknes, sieru (arī citus govs un kazas piena produktus) un zivis. Zivis pārsvarā tvaicēju vai gatavoju folijā, maksimāli mēģinot izslēgt papildu taukvielu lietošanu. Daudz izmantoju garšaugus - šajos brīžos saku paldies, ka man ir dārzs un gandrīz pilnu garšaugu komplektu visai ziemai varu nodrošināt pati. Laims un ingvers no veikala, un tā lieta iet! Savukārt visu veidu sieri (jo īpaši mīkstie) lieliski der kopā ar zaļiem salātiem - paldies lielveikaliem, kur tie pieejami visu cauru gadu. Mērcei parasti izmantoju vai nu olīveļļas, vai bezcukura jogurta pamatu, ko bagātinu ar to, kas pie rokas. Ciedru rieksti, valrieksti, sezama sēklas brīnišķīgo garšu tikai izcels. Pamēģiniet, piemēram, sagriezt tvaicētu bieti apmēram centimetru biezās šķēlēs, kombinējiet to ar labu mocarellas vai kazas sieru un bazilika eļļas mērci. Ķelmēnu rupjmaize papildu sātam. Hmmmm, cik garšīgi!

Otrais, ko daru - mēģinu nodrošināt organismu ar līdzsvarotu ogļhidrātu un šķiedrvielu daudzumu. Uzturā daudz lietoju graudaugus - auzu pārslas, griķus, rīsus, cous cous, grūbas, miežu putraimus. Risoto ar ķirbjiem, gruboto - kas tagad kļuvis tik populārs, ir vienkārši pagatavojams. Novāriet (es gan tvaicēju) sakņu buljonā grūbas, pievienojiet to, kas garšo, piemēram, no ledusskapja sasaldētas gailenes vai baravikas, papriku, virsū uzrīvējiet Stilton vai kādu citu zilo sieru vai iemaisiet smalki sarīvētu labas kvalitātes Parmesan... Vienkārši, garšīgi un sātīgi!

Trešais, dzert ļoti daudz ūdens un tējas! Bieži vien grēkojam ikdienā un ārstu ieteikto 0,5-2 l šķidruma dienā neizdzeram, lūk, ir laba iespēja to izdarīt.

Atslodze un «vēdera dabūšana ritmā» ir tik patīkama - ir viegli un domas lido. Jauna gada sākums ar skaistām idejām un domām vien ir ko vērts! Veiksmīgu atslodzi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?